2022. ápr 19.

A mánglis vaspince

írta: Kormos Rebeka
A mánglis vaspince

Borbély Mihály meséi közül:
vasajto.jpgForrás: slon.pics

Vót egy kiráj, akinek egyetlen fia vót, akit ojan kényön-kedvön neveltetött, hogy még a szélnek se hatták mögfujni. Mivelhogy a kiráj nagyon gyönyörködött benne, nagyon szoru vót, mikó mögjelentődött álmába, hogy mikor a fia huszéves lösz, akkor az istennyila agyon fogja ütni.
Ezön a kiráj nagyon szomoru vót, mindég gondolkodott, hogy mit tudjon  ü csinálni ojan hejet, ahova  el tudjon a fia huzodnni, hogy az istennyila mög ne üsse?
Csináltatott a kiráj ojan mánlis* acelbul öntvénypincét, hogy még a feneke is, az ódala is, mög a teteje is ojan erős mágilis acélöntvénybül vót kicsinálva, hogy a vastagsága hét méter vastag vót mindönfelé. Ugy gondolta: maj ha ideér az az idő, a fiát belezári, hogy maj mögmönti a haláltul. De azért a kiráj nagyon szomorkodott.
Egyször osztán odemnet egy öreg kudus. Asz kérdözte a kirájtul, hogy mé ojan szomoru, mikor magának mindöne?
- Ó - aszongya -,  szögén kudus! Hasztalan mondom én mög tenéköd, us se segitsz te rajta!
- Ó, kiréjatyám, nézd nem tudjuk, hogy a bajon ki tud segiteni.
Akkor az öreg kiráj mégis mögmondta neki, hogy mögjelöntődött álmába, hogy:
- Egyetlenegy fiam van, és húszéves korába agyon fogja ütni az istenharagja.
- No - aszongya -, hátha segitök én azon? Maj elgyüvök én akkor, mikor az az üdő lösz!
Ugy is csinálta az öreg kudus: Mikor már ideért az az üdő, elmönt a királi palotára. De itten az az üdő nem is mutatkozott, hogy valami zivatar lösz, csak az ég alján egy kis fekete fölhő látszott. Odament az öreg kudus, hogy most mán engedje el a királ üvele a fiát!
A királ elsőbb nem akarta engedni, mert asz mondta, hogy ü csináltatott ojan pincét mánglis acélbul, hogy majd ott nem árthat neki az istennyila. De itt az öreg kudus annyira könyörgött, hogy csak engedje mög, hogy üvele möhessön, hogy a kiráj mögengedte.
Elighogy, kiértek a sikságra ojan zivatar kerüt abbul a kis fekete fölelegbül, hogy azt gondolták most van a világ vége.
Az öreg kudus a fiut kivezette egy nagy sikságra, ahun semmi elhuzódó hel nem vót, és legjobban csattogott és villámlott. Itt oszt letérbetyültek, imádkoztak. Ott vótak, még a zivatarnak vége nem lött. Olan nagy zivatar vót, hogy a királ még a szobábul se mert kigyünni, 
Mikor vége lött a nagy zivatarnak, csattogásnak és villámlásnak, akkor / az öreg koldusék / főkeltek, és ballagtak befelé. A királ pedig akkor gyütt kis a kastélbul, és látja, hogy a fiu életten gyün befelé. A pincérül pedig a királ el si felejtkezött örömibe.
Mikor az öreg kudus beért a királ fiával, aszongya:
- Lásd királatyám, hogy életbe maradt a fiad! Hanem most nézd mög a pincét, akit csináltattál!
Akkor nézi a királ mánglis acél öntött pincéjit. Úgy összeliggatta az istennyila, mind a legsürübb rostának a lukjai. Akkor látta, hogy az istenhargja ellen nem ér semmit se a mánglis pince, többet ér az imádság.
A királ osztán nagyon mögajándékozta az öreg kudust, nem köllött kudulni.

Forrás: Katona Imre, Pingált szobák (Borbély Mihály meséi), Forum Könyvkiadó, Újvidék, 1976.

Szerkesztő: A szövegben sok, ami helyesírási szabályoktól eltérő szókép található. Ezek az eredeti leiratban így szerepelnek, illetve a Magyar Népmesekatalógus 4. kötetében is így került nyomtatásba.
Magyarázat: * mágneses

Pompás Meseműhelyek

Online Meseműhely – felnőtteknek – minden hónap 3. csütörtök estéjén, 17:30-19:00 között.
Ez a fenti történet is szerepel majd sorozatunk márciusi alkalmán.
A műhely alkalmak célja a mesék rétegeinek, üzeneteinek és belső erőforrásokat mozgósító motívumainak felfedése.
Tarts velünk, ha szereted a népmeséket, vagy ha sok a kérdésed ezzel a műfajjal kapcsolatban.
Kiemelten ajánljuk ezt a műhelymunkát mindazoknak akik családi, baráti vagy gyermek társaságban szeretnének élőszóban mesélni, de kihívást jelent egy-egy szövegbe életet lehelni.
További részletek és éves tematika itt:
Jegy és 3 alkalmas bérlet a meseműhelyekre

pompas_napok_mesemuhelyek.JPG

Aki nem hiszi, járjon utána!

Pompás Napok csapatával várjuk jelentkezésetek és megkereséseiteket akár felnőttként érdeklődtök, akár gyermekeiteket szeretnétek mesei élményekhez juttatni. Pedagógusképzésekkel, felnőtt meseműhelyekkel, interaktív mesés alkalmakkal és hagyományőrző programokkal akár házhoz is megyünk. 
Írjatok a pompasnapok@pompasnapok.hu címre, hogy személyre szabott programot alakíthassunk ki!

Előadásainkra, képzéseinkre várjuk a szülőket, pedagógusokat, gyerekekkel foglalkozó szakembereket, meseszerető felnőtteket.

logo.jpg

További inspirációért látogassátok meg Mesetárunkat és Játéktárunkat!

Ajánljuk figyelmetekbe kiadványainkat, amelyekben kidolgozott mesefeldolgozásokat találtok. Az elektronikus módszertani anyagok az intézményi keretekhez illeszkednek és segítik az óvodás és kisiskolás korosztállyal való foglalkozást.

Kövessetek minket Facebook oldalunkon is!

Látogassátok meg weboldalunkat: www.pompasnapok.hu

Érdemes csatlakoznotok szakmai közösségeinkhez, ahol óvodás és kisiskolás korosztályok számára népi játékokkal és népmesékkel kapcsolatban kérhettek tanácsot vagy oszthattok meg tapasztalatokat. 

Szólj hozzá

online mesetár népmese meseműhely A mánglis vaspince