2022. ápr 23.

#népviseletnapja

írta: Kormos Rebeka
#népviseletnapja

2022-ben, a VIII. Népviselet Napját ünnepelhetjük holnap,  április 24. vasárnap!

Milliós nagyságrendű a képek és posztok száma, amelyekkel az elmúlt 8 évben megörvendeztettük egymást. Forognak a színes képek a fejünkben, ahogy Hrágyel Dórával, Dr. Deák-Zsótér Bogival és jómagammal (Kormos Rebeka) pörgetjük az emlékeket.
Volt is táncos, munkás, sétálós, fotózós, online, gyerekes, 3 generációs, külföldi és külhoni, interjús, filmes, közösségi, egyéni és még ki tudja milyen jelzőkkel illethető év. Mindegyik jeles napunk kicsit más volt és a pártolóktól érkezett visszajelzések alakították mindig a következő évet. Persze kaptunk hideget, meleget is, de hát ez együtt jár a nagy feladatokkal.
Az igén a pedagógusokat igyekeztünk inspirálni, hogy a gyermekek körében népmesébe ágyazva készüljenek erre a napra még akkor is ha az idén vasárnapra esik. Ez szenzációsan sikerült. Ajánljuk figyelmetekbe Mesés Népviselet Napja pályázat eredményei - 2022 című összefoglalónkat erről a pályázatról.
Most készülünk a holnapi jeles napra - bár kicsit ledöntött minket a betegség, de jó segítségeinknek hála - nagy erőkkel. Büszkék vagyunk arra, hogy az idén is nagy érdeklődés övezi ezt a jeles napot!

nepviselet_napja_2.jpg

#nepviseletnapja #népviseletnapja

Egymást igyekszünk motiválni, bátorítani arra, hogy viseljük elődeink ránk hagyott értékeit. Gondoljuk újra ezeket a kincseket ha kell, de ne hagyjuk veszni.
"Magyarnak lenni: büszke gyönyörűség!" - ahogy Sajó Sándor írta. Mi már évek óta nem tudunk ettől a gondolattól szabadulni, na nem is nagyon akarunk. A magunk szerény eszközeivel igyekszünk a lehető legtöbbekhez eljuttatni a ezt a gondolatot, értékítéletet. Ebben sok társunk akad, mint a Népviselet Napjának Nagykövetei, vagy akár a tudományos élet képviselői. Róluk a nepviseletnapja.hu oldalon olvashattok bővebben.

Hogyan lehet résztvenni?

- Jelentkezz a Népviselet Napja csoporthoz, hogy később is tarthassuk a kapcsolatot: https://tinyurl.hu/W2uo/
- Hívd meg ismerőseidet ezekre a felületekre!
- Készíts egy képet április 24-én és töltsd fel az eseménybe, vagy a csoportba!
- Használd a #nepviseletnapja hashtag-et.
Találkozzunk április 24-én a VIII. Népviselet Napján! Legyen népviselettől színes a világ!

Pompás muníció

A pedagógusoknak szánt pályázati felhíváson túl további akciókkal igyekszünk azoknak kedveskedni, akik még csak az idén hallanak erről a jeles napról. Ha szeretnél a hagyományok tiszta forrásából meríteni, de egy mai, komplex pedagógiai módszert keresel, akcióink tetszeni fognak. 

pompas_napok_viseletek_a_nepemeskben_online_kepzes.JPG

akcios.JPG

Hagyományok új felületeken, új köntösben

Hiszünk abban, hogy hagyományaink fontos tudást és megerősítést, intelmet hordoznak a mai ember számára is. Vegyük ismét birtokba ezeket az ismereteket, és építsük be a mindennapokba!

  • Videó anyagaink rövid interakciók, legyen szó játékról, meséről vagy tárgyalkotásról.
    Klikk erre a linkre! Megnézem a Pompás Napok You Tube csatornáját!
  • Mesetárunk 2017 óta egy bővülő gyűjtemény azokból a mesékből, amelyekhez a Pompás Napok csapata kötődik. Klikk! Ellátogatok a Mesetárba!
  • Játéktárunk javarészt népi játékokat tartalmaz, játékfűzéseket és néhány olyan ötletet is, amelyek a néphagyományban gyökereznek. Ezek a gyerekekkel való együttlétek alatt új variációként születtek meg.
    Klikk ide! Felkeresem a Játéktárat!
  • Szakmai cikkeink és vendégírónk tollából született írások is számos izgalmas témát feszegetnek, ötletekkel szolgálnak. A blog felületének jobb oldalán, a kereső funkcióval rákereshetsz konkrét kifejezésekre is.
    Klikk! Beleolvasok a blogba! 
    Népmese-foglalkozás címszóval ezeket a cikkeket több, mint 200.000 látogató olvasta el.
    Kattints rá! Nézzük, melyek ezek a cikkek!
  • Online előadásainkra, képzéseinkre várjuk a szülőket, pedagógusokat, gyerekekkel foglalkozó szakembereket, meseszerető felnőtteket.
  • Ajánljuk figyelmetekbe kiadványainkat, amelyekben kidolgozott mesefeldolgozásokat találtok. Az elektronikus módszertani anyagok az intézményi keretekhez illeszkednek és segítik az óvodás és kisiskolás korosztállyal való foglalkozást.

logo.jpg

Kövessetek minket Facebook oldalunkon is!

Látogassátok meg weboldalunkat: www.pompasnapok.hu

Szólj hozzá

a minden évben április 24. Népviselet Napja #nepviseletnapja 2022. április 24. #népviseletnapja népviseleteké a főszerep nepviseletnapja.hu