2022. jún 23.

A Pompás Napok nagykövetei is csatlakoztak a Mesék Éjszakája kezdeményezéshez

írta: Zsótér Boglárka
A Pompás Napok nagykövetei is csatlakoztak a Mesék Éjszakája kezdeményezéshez

A Metamorphoses Meseterápiás Egyesület kezdeményezésére már évek óta csatlakozunk a MESÉK ÉJSZAKÁJA című országos programsorozathoz.
A Pompás Napok oktatói és nagykövetei, a Pompás Mesés Óvodák kollégái élőszavas meséléssel készültek idén is saját közösségeik és tágabb környezetükben élők számára.
Mesék Éjszakája 2022 - az ország számos pontján szőtték, fonták, mondták a meséket a Pompás Mesés Nagykövetek
282033506_1034742277164799_7775940121693053751_n.png
A Pompás Napok csapatának eseményei már napokkal korábban megkezdődtek és még a jeles nap után is folytatódnak. Ha meséről van szó, a Pompás Mesés Nagykövetek és Pedagógusok nem ismernek határokat!

Kormos Rebeka, a Pompás Napok társalapítója és Geráné Onódy Tünde oktatónk, nagykövetünk Ócsán mesélt:

A Kisfüstösben, ami egy csodahely, összegyűltek felnőttek, gyerekek és elindult a mesefolyam… Erdő-Bálint Zsuzsinak ezúton is köszönjük, hogy megvalósulhatott, és  ilyen remek hangulatban telt Ócsán a Mesék Éjszakája.

287753749_542065527587129_6400654347861507500_n.jpg

289400569_542066334253715_4323898838426130802_n.jpg

Huszár Erika és kollégái Székesfehérváron csatlakoztak a programhoz:

Második alkalommal csatlakozott Óvodánk, a Belvárosi Brunszvik Teréz Óvoda Tulipános tagóvodája a Mesék Éjszakájához. Székesfehérváron az egyetlen óvodaként vettünk részt. Zárt körben szerveztük meg, 06.16.án este. A három dió című mesét meséltem el a gyerekeknek, akik szép számmal vettek részt családjaikkal a mesés estén. Majd A répa mesét mesélték el a szülők és gyerekeik, egy kolléganőm segítségével. Az estét a kicsik táncházzal zárták, közben szüleiknek egy pajzán mesét meséltem. Jó hangulatú estét töltöttünk együtt, egy pompás mesés estét!

289367453_726175695095461_253999728545612516_n.jpg

Popovicsné Gyenge Judit és kollégái Mezőlakon csatlakoztak a Mesék Éjszakájához:

A mezőlaki Tengelic Pompás Mesés oviban, mi is csatlakoztunk a Mesék Éjszakájához. Mind a négy pedagógus mesélt a gyerekeknek, így a program nagyon változatosra sikerült. Nem csak Kerekítő manó került elő, hanem varázsmag, csillagok a kútból, találósok. Közösen haladtunk a mesék ösvényén, együtt daloltunk és érkeztünk meg a játékok világába. Mindannyian nagyon jól éreztük magunkat, és csordultig megtelve élményekkel köszöntünk el a mesék varázslatos világától.

286893376_739214304168185_2228707373473531252_n.jpg

286854092_447238200070325_38797607976494387_n.jpg

Virányiné Trapp Krisztina és Telepóczkiné Gyivicsán Viktória Debrecenben meséltek:

A Debreceni Református Kollégium Óvodájában meseműhely foglalkozást tartottunk a gyerekeknek. A Macskacicó mesét dolgoztuk fel a Pompás Napok módszertanával. A mesés úton dramatizálással, közösen vándoroltunk, játszottunk, táncoltunk és emlékbe mindenki elkészíthette a saját Macskacicóját, majd megkapta a Tiszteletbeli Mesemondó címet! E cím viselője bárhol és bármikor mondhat mesét. Bármikor írhat, költhet meséket és le is jegyezheti őket. A Meseműhely ajtaja örökre nyitva áll előtte, visszavárjuk mesélni bármikor, amikor erre kedve kerekedik. A mi óvodánk így kapcsolódott örömmel a Mesék Éjszakájához, ebben az évben.

Juhászné Rusai Éva az újpesti Deák Óvodában mesélt:

Az Újpest Deák Óvoda Süni csoportjával örömmel csatlakoztam a Mesék Éjszakájához. Igaz, hogy a mi programunk zárt körű volt és az óvoda nyitvatartásához igazodott, de így is sikeres volt. A szerencsepróbáló királyfi c. mesét mondtam el a gyerekeknek. A mese végén a „kő-papír-olló” játék alapötletére „párbajoztak” a gyerekek, mint „királyfi- királylány-sárkány”. A sikeres győzelmet pedig közös tánccal ünnepeltük meg.

Giriczné Gyányi Mária, a MesÉlek Kijátszótér alapítója így csatlakozott a Mesék Éjszakájához:

Dévaványán Az aranypálcát meséltem, majd utána a palota nyomozóivá válva, a Pompás Mesekártyák segítségével kicsit tovább szőttük, bonyolítottuk a történetet. Részletes beszámolóm itt olvasható.

 image1_1.jpeg

Legendi Kati óvódájában mesélt a gyerekeknek:

Mi is meséltünk a Mesék Éjszakáján. Az Érzelemesék továbbképzésen hallottakon és tanultakon felbuzdulva az óvodai ügyeletben A Nap fája című mesét meséltem a gyerekeknek. A mese végén pedig megültük a lakodalmat, és tánccal ünnepeltük az ifjú párt.

img_20220615_101958.jpg

Nagyköveteinkről bővebben a Pompás Napok honlapján olvashattok. 
A Metamorphoses Meseterápiás Egyesület központi eseményének a B32 és a Gellért-hegy adott otthont, az egyesület képes beszámolóját itt nézhetitek meg.


A mese mindenkié

Miért is vállal egy elfoglalt pedagógus, tréner, múzeumpedagógus vagy bárki ingyenes mesélést?
Azért mert a népmesék mélyen gyökereznek az emberi lélekben és mostanság újra szárba szökkennek rügyező ágai. Akik a népmesék erejében, értékében hisznek vagy csupán szeretik ezt a folytonos változásban lévő műfajt joggal gondolják úgy, hallgatóság nélkül nem tud létrejönni igazi mesemondás.
Több év pandémiás tapasztalat áll mögöttünk - amikor el voltunk rekesztve időlegesen egymástól - amelynek kihívásai sok új lehetőséget tártak fel a népmesék éltetésével kapcsolatban is. Ennek ellenére lélektől-lélekig mesét mondani a legteljesebb élmény.
_pompasnapokmesekejszakaja2022.png
Így gondolkozunk a Pompás Napok csapatában és ezért az idén is június 18-án, valamint az azt kicsivel megelőző napokon és utána is pár napon sokat fogunk mesélni. Ovisoknak, iskolásoknak, családtagoknak, ifjaknak, felnőtteknek és matuzsálemeknek. Lesz mesélés a szabadban, az árnyékban, a csoport szobákban, intézményi lépcsőkön ülve, műemlékek tövében.

Benned is él egy mesélő!

Hogyan meséljek fejből és szívből? című bátorító, online tanfolyamunkat pedagógusoknak és szülőknek hoztuk létre. 20 órányi tananyag sok-sok gyakorlati ötlettel és tippel segíti azokat, akik most vágnak bele az élőszavas mesélésbe.
Tartalom:
Bevezető
Bátorító gondolatok
Állítások a mesélésről
Mesék és történetek
Gyakorlati videók 1.
Meseválasztás és korosztályi ajánlás
Gyakorlati videók 2.
Meseszöveg megismerése és feldolgozás
Mesei sztereotípiák: rögzült elemek, szóképek és szóösszetételek
Mesekezdő és mesezáró formulák használata és gyűjteménye
Gyakorlati videók 3.
Mesetérkép és mesekártya
A képi gondolkodásról játékosan
A figyelem megtartása mesélés közben
Top 20 mese
+ Mesetár a tanfolyam tematikájához kapcsolódó meseszövegekkel.
Jelentkezés: folyamatosan lehetséges és a leckéket a saját tempódban végezheted.
Klikk a linkre! Vásárold meg itt a webshopban a Hogyan meséljek fejből és szívből? – Bátorító online tanfolyamot!
Fizetés: Fizethetsz PayPal-lal, bankkártyával vagy banki utalással.

Aki nem hiszi, járjon utána!

Pompás Napok csapatával várjuk jelentkezésetek és megkereséseiteket akár felnőttként érdeklődtök, akár gyermekeiteket szeretnétek mesei élményekhez juttatni. Pedagógusképzésekkel, felnőtt meseműhelyekkel, interaktív mesés alkalmakkal és hagyományőrző programokkal akár házhoz is megyünk. 
Írjatok a pompasnapok@pompasnapok.hu címre, hogy személyre szabott programot alakíthassunk ki!

Előadásainkra, képzéseinkre várjuk a szülőket, pedagógusokat, gyerekekkel foglalkozó szakembereket, meseszerető felnőtteket.

logo.jpg

További inspirációért látogassátok meg Mesetárunkat és Játéktárunkat!

Ajánljuk figyelmetekbe kiadványainkat, amelyekben kidolgozott mesefeldolgozásokat találtok. Az elektronikus módszertani anyagok az intézményi keretekhez illeszkednek és segítik az óvodás és kisiskolás korosztállyal való foglalkozást.

Kövessetek minket Facebook oldalunkon is!

Látogassátok meg weboldalunkat: www.pompasnapok.hu

Érdemes csatlakoznotok szakmai közösségeinkhez, ahol óvodás és kisiskolás korosztályok számára népi játékokkal és népmesékkel kapcsolatban kérhettek tanácsot vagy oszthattok meg tapasztalatokat. 

Szólj hozzá

élőszavas mesemondás mesék éjszakája Metamorphoses Meseterápiás Egyesület mesék éjszakája 2022 pompás mesés nagykövetek pompás nagykövetek