2022. júl 24.

A sün

írta: Kormos Rebeka
A sün

A kirgizek valaha szent állatként tisztelték a sünt. Ez a monda maradt fönn róla:

2048x1280_px_animals_hedgehog_mammals_silhouette_sun-527445.jpgForrás: anyanyelvcsavar.blog.hu

Hajdan az ördög egyszer megharagudott az egész világra s a napot sötétségbe borította.
Egybegyűltek a földi világ összes lakói, s együttesen töprengeni kezdtek rajta, miképpen űzhetnék el az ördögöt.
Visongva, füttyögve, bőgve sokáig vitatkoztak, mígnem eszükbe jutott a sün.
Akkoriban még sima volt a sün, akár a bársony, búsát pedig a legjobb ízűnek tartották. S minden állat őreá vadászott, kiváltképp kijutott neki az egerektől.
Ám, jóllehet apró és gyámoltalan volt, a többiek között bölcs és meggondolt állat hírében állott. S minthogy a sün tanácsa nélkül nem boldogulhattak, úgy döntöttek, hogy elküldik érte a leginkább tisztelt oroszlánt és tigrist.
Azok rá is találtak, s megkérték, hogy menne el a tanácsba.
A sün azt válaszolta a követeknek, hogy ő ugyan kész elmenni a tanácsba, csakhogy túl nagy a veszély: őt bárki megbánthatja, sőt föl is falhatja. Ha másik bőrt adnának neki, nyomban elindulna oda.
Visszatért az oroszlán meg a tigris a földi világ lakóihoz, s elmondta nekik a sün kérését. Hosszas huzavona után elhatározták, hogy új bőrt adnak a sünnek, a biztosabb védelem végett pedig még tüskéket is tűzdelnek bele.
Új irhájába öltözötten a sün meg is érkezett. Azonnal nekiestek mindannyian: miként lehetne az ördögöt elűzni, hogy a nap újra világítson?
– Tegyétek próbára az ördögöt – mondta a sün. – Ha csakugyan mindenható, változtassa a homokot bőrré, a vajat meg fonállá, s varrjon meg belőle délig egy bundát.
Ezt a feladatot adták hát az ördögnek, ám az bármennyire is törekedett, a homokot bőrré, a vajat fonállá tenni s belőlük a bundát megvarrni nem tudta. Meg kellett hát szabadítania a napot a sötétségtől.
Attól az időtől fogva kezdték tisztelni a sünt.
Maga a sün pedig többé nem félt mindenkitől, sőt inkább sokan az ő tüskéitől óvakodnak. Az egerek meg jobban rettegnek tőle, mint a macskától.

Forrás: Buda Ferenc, Szürke héja kirgiz népmesék, Európa, Budapest, 1988.

Hogy lesz egy népmeséből népmese-foglalkozás?

No. 1.: kell egy jó kis történet:
No. 2.: kell egy jó módszer:
No. 3.: kell egy csipet bátorság:
4_2.jpg
...aztán mondd el, töltsd fel élménnyel! Mesés lesz!

Aki nem hiszi, járjon utána!

Pompás Napok csapatával várjuk jelentkezésetek és megkereséseiteket akár felnőttként érdeklődtök, akár gyermekeiteket szeretnétek mesei élményekhez juttatni. Pedagógusképzésekkel, felnőtt meseműhelyekkel, interaktív mesés alkalmakkal és hagyományőrző programokkal akár házhoz is megyünk. 
Írjatok a pompasnapok@pompasnapok.hu címre, hogy személyre szabott programot alakíthassunk ki!

Előadásainkra, képzéseinkre várjuk a szülőket, pedagógusokat, gyerekekkel foglalkozó szakembereket, meseszerető felnőtteket.

logo.jpg

További inspirációért látogassátok meg Mesetárunkat és Játéktárunkat!

Ajánljuk figyelmetekbe kiadványainkat, amelyekben kidolgozott mesefeldolgozásokat találtok. Az elektronikus módszertani anyagok az intézményi keretekhez illeszkednek és segítik az óvodás és kisiskolás korosztállyal való foglalkozást.

Kövessetek minket Facebook oldalunkon is!

Látogassátok meg weboldalunkat: www.pompasnapok.hu

Érdemes csatlakoznotok szakmai közösségeinkhez, ahol óvodás és kisiskolás korosztályok számára népi játékokkal és népmesékkel kapcsolatban kérhettek tanácsot vagy oszthattok meg tapasztalatokat. 

Szólj hozzá

eredet mesetár kirgiz népmese eredetmonda A sün eredetmagyarázó monda