2023. már 08.

Játékos ötletek Az aranypálca című meséhez

írta: Zsótér Boglárka
Játékos ötletek Az aranypálca című meséhez

 

Méhes-Ménes Kriszti, Pompás Mesés Nagykövetünk, és kollégái a Brunszvik Teréz Budavári Óvodák Iskola utcai telephelyén varázsolja meséssé a gyerekek mindennapjait. 

Kriszti és kollégái Az aranypálca című népmesét dolgozták fel, kapcsolódva a közelgő március 15-ei ünnephez. Ennek rövid bemutatását és tapasztalatait osztjuk meg most nagy szeretettel az érdeklődő pedagógusokkal. Próbáljátok ki ti is!

Köszönjük Krisztinek és kollégáinak, hogy betekintést nyerhetünk kreatív megoldásaikba.

image_67215617uj.jpg

Játékos feladatok március 15-ére egy népmeséhez kapcsolódóan

Választott mese: Az aranypálca (Magyar népmese)

Forrás: Pompás Napok mesetára

Előzetesen minden óvónőnek el kell helyezni a feladatokhoz szükséges tárgyakat a paraszt szobában, illetve ismertetni kell a mesét, hogy ismerjék a játékhoz a mesei elemeket (pálca, kendő) és a mesei fordulatokat („Vissza”).

image_50731777.JPG

  1. feladat: labirintus: Hogyan juthat el a hajó a tündérszigetre?
  2. Párosító feladat: Ha sikerült eljutnotok, akkor kaptok egy tündérkendőt, amit ha szétterítetek, akkor különböző tárgyakat fogtok találni, amik gyümölcsök illatát rejtik. Ezekhez tartoznak kártyák is, amiket össze kell párosítani a megfelelő illatokkal.
  3. Ha mindnek megtaláljátok a párját, akkor fordíthatjátok meg a tárgyakat, aminek az alja egy képet rejt, amit ha megfelelő sorrendbe raktok ki, akkor egy pálcát fogtok kapni.
  4. Keresés: meg kell keresni a pálcát a szobában, ami alatt egy üzenet vár: „Ha meg tudjátok mondani, hogy mit mond a királyfi, hogy visszacsalogassa a huszárokat, akkor megtudhatjátok, hogy mi az utolsó feladat”
  5. Kirakós: Rakjátok össze a képet! (A képen egy huszár szerepel)
  • Kiscsoportosoknak: 6 db-os
  • Középsősöknek: 12 db-os
  • Nagycsoportosoknak: 20 db-os
  1. A kép hátulján egy utolsó üzenetet olvashattok: Gratulálok Nektek! Jutalmatokat a óvónéniktől kaphatjátok meg! (mesetérkép)

image_67216129.JPG

Tapasztalatok:

  • A mesét előző nap élőszavas meséléssel mondtam el a gyerekeknek, ami hatalmas sikert aratott ( tátott szájjal hallgatták, volt aki meg is jegyezte “Jaj de izgalmas ez a mese”). A hatás fokozásához dalocskát és eszközöket is alkalmaztam (kendő, pálca, köpeny).
  • Csoportbontásban próbáltuk ki a játékot (fiúk-lányok), a nagyobb sikerélmény elérése érdekében.
  • A játékot mindkét alkalommal meneteléssel és énekléssel kezdtük el, így érkezve meg a feladatok helyszínére.
  • A kislányok már a játék kezdetén megtalálták a pálcát, így nekik más eszközt, játékot kellett megkeresniük a szobában (fiúknál már minden eszköz megkeresését rájuk bíztam).
  • Legjobban a párosító feladatot élvezték, mivel az illatok megfejtése és párosítása nem volt egyszerű számukra.
  • A jutalmat (mesetérkép) előző nap ismertettem velük, így ismételve a cselekmény szálat.
  • A délután folyamán alkalmuk nyílt a mesetérkép színezésére.

katonas-nepmese-foglalkozas-pompasnapok_hu-borito_1.jpg

huszaros_nepmesek_pompasnapok_hu.jpg

Hagyományok új felületeken, új köntösben

Hiszünk abban, hogy hagyományaink fontos tudást és megerősítést, intelmet hordoznak a mai ember számára is. Vegyük ismét birtokba ezeket az ismereteket, és építsük be a mindennapokba!

  • Videó anyagaink rövid interakciók, legyen szó játékról, meséről vagy tárgyalkotásról.
    Klikk erre a linkre! Megnézem a Pompás Napok You Tube csatornáját!
  • Mesetárunk 2017 óta egy bővülő gyűjtemény azokból a mesékből, amelyekhez a Pompás Napok csapata kötődik. Klikk! Ellátogatok a Mesetárba!
  • Játéktárunk javarészt népi játékokat tartalmaz, játékfűzéseket és néhány olyan ötletet is, amelyek a néphagyományban gyökereznek. Ezek a gyerekekkel való együttlétek alatt új variációként születtek meg.
    Klikk ide! Felkeresem a Játéktárat!
  • Szakmai cikkeink és vendégírónk tollából született írások is számos izgalmas témát feszegetnek, ötletekkel szolgálnak. A blog felületének jobb oldalán, a kereső funkcióval rákereshetsz konkrét kifejezésekre is.
    Klikk! Beleolvasok a blogba! 
    Népmese-foglalkozás címszóval ezeket a cikkeket több, mint 200.000 látogató olvasta el.
    Kattints rá! Nézzük, melyek ezek a cikkek!
  • Online előadásainkra, képzéseinkre várjuk a szülőket, pedagógusokat, gyerekekkel foglalkozó szakembereket, meseszerető felnőtteket.
  • Ajánljuk figyelmetekbe kiadványainkat, amelyekben kidolgozott mesefeldolgozásokat találtok. Az elektronikus módszertani anyagok az intézményi keretekhez illeszkednek és segítik az óvodás és kisiskolás korosztállyal való foglalkozást.

logo.jpg

Kövessetek minket Facebook oldalunkon is!

Látogassátok meg weboldalunkat: www.pompasnapok.hu

 

Szólj hozzá

március 15 katona tündérmese huszáros mese katona mesék huszáros mondóka Pompás Mesés Nagykövet Pompás Mesés Óvoda brunszvik óvoda aranypálca