2016. jún 16.

Mit jelent a staycation?

írta: Kormos Rebeka
Mit jelent a staycation?

Az angol kifejezéssel kapcsolatban, talán nem is tudatosul bennünk, de nagyon jók vagyunk ezen a téren mindannyian, mert tegye fel a kezét, akinek a nyári szünidő minden napja utazással telt volna saját gyerekkorában.
A nagyihoz utazni az staycation vagy sem? Erre ki-ki a maga válaszát adhatja meg.
A mai gyerekek többsége már nem tölti a nagyszülőknél a nyarat, úgy mint a 90-es évek előtt sok-sok generáció tette. Sokszor szülőként felmerül bennünk, hogy a szüleink és a gyerekeink együtt, sok napon keresztül vagy akár több héten keresztül, húúúha. Pedig teret és tapasztalási lehetőséget kellene adnunk a szereplőknek, mert mindenki sokat profitálhat belőle. A félelmeinket küldjük inkább szabadságra!children-pic-1.jpgforrás: www.shutterstock.com

A nyest.hu oldal magyarázata hiteles és inspiráló, amennyiben cél, hogy divatosan fejezzük ki magunkat:
"-cation: A vacation ’utazás vakáció, szabadság alatt’ szóból indult hódító útjára: a staycation például azt jelenti, amikor valaki otthon tölti a szabadságát (stay ’marad’). A playcation olyan utazás, melynek a célja, hogy a gyerekek jól játszhassanak (play ’játszik’) a foodcation pedig olyan, mely az étkezésekre összpontosít. Ha azért utazunk el, hogy végre kialhassuk magunkat, sleepcationre megyünk (sleep ’alszik’). Annak kitalálását pedig, hogy mi a golfcation vagy a shopcation, már olvasóinkra bízzuk."

A nyelvi jelentés boncolgatásán túl ennek a mozgalomnak az egyik legfontosabb üzenete, hogy légy jóban önmagaddal, a környezeteddel és a túlpörgetett, drága nyaralás helyett tudd élvezni az a környezetet, amiben a mindennapjaidat éled. A gyerekek ebben a legjobbak, amikor egy lavor víz és néhány vizipisztoly vidámságot hoz, mert végre Anyát és Apát is meg lehet vele viccelni. A fűben hanyatt fekve, a felhőket bámulni pedig remek, pihentető időtöltés, minden elvárás nélkül. Nyugalom!

Kim John Payne szerint: "Nem ismerjük fel, hogy a sietés szüneteiben – „ezekben a földöntúli pillanatokban” – épül a legtöbbet egy-egy kapcsolat, amely szülőt és gyereket összefűz, miközben látszólag nem történik semmi különös." Az író Egyszerűbb gyerekkor című könyvét már salátára olvastuk, akinek nem ismerős a mű, tegyen szert egy példányra, mert igen fontos szempontokra mutat rá, amit lehet vitatni, de elgondolkozni rajtuk bizony érdemes, mert bizony a miénk, felnőtteké a felelősség, hogy milyen új generációt nevelünk a gyermekeinkből.
Használjuk fel az idei nyarat arra, hogy a lehető legtöbb időt töltsünk a gyerekek természetes igényei szerint!

Röviden, szólnunk kell a digitális világgal kapcsolatos aggályainkról, mert gyakorló szülőként is egy-egy szuper délutánt eltöltve közös alkotással vagy Apa vicces felolvasását hallgatva utólag, megállapíthatjuk, hogy "de jó volt ez" és a TV előtt ülni vagy a tablet felett görnyedni tulajdonképpen magányos és "dög unalmas". Ám itt is a felnőtteken a sor, hogy elengedjék a kötelezőnek érzett munkát, vagy a szükséges háztartási feladatokat közösen elvégezve szabadítsunk fel időt egy kis buborékfújásra a parkban, kertben vagy erkélyen.
Einsteint idézve: „Ha azt akarjuk, hogy a gyerekünk intelligens legyen, olvassunk neki sok tündérmesét. Ha azt akarjuk, hogy még intelligensebb legyen, olvassunk neki még több tündérmesét." 

Nagy gondolkodók sorában még Kádár Annamária írására is utalni szeretnénk, aki azt írja: "A mese olyan lelki táplálék, amely életre szóló nyomokat hagy a gyermekben. Egyrészt a mesélés sajátos szituációja, bensőséges hangulata adja meg az érzelmi biztonságot, a nyugodt, csendes és szeretetteljes légkört, amelyben meg lehet pihenni, el lehet lazulni..."  "...a kisgyerek a mesehallgatás során nemcsak a szülőre, hanem befelé is figyel, saját vágyainak megfelelő fantáziaképet alkot, ami segíti őt a nap folyamán felgyűlt belső feszültségei, negatív érzései, félelmei feldolgozásában"
El tudjátok képzelni, hogy a hajtós hétköznapok után mi zajlik le a gyermekünkben, amikor időtlenül olvasunk neki, vagy figyelünk a vele való együttlétre? Szerintem ilyenkor övék a világ.

Maradjatok otthon ezen a nyáron!

logo.jpg

 

Kövessetek minket Facebook oldalunkon is!

Látogassátok meg weboldalunkat: www.pompasnapok.hu

 

Szólj hozzá

játék időjárás mese kísérlet kézműves gyerekek iskola óvoda önfegyelem gyermekjáték mesélés önkontroll önuralom kézműveskedés mesemondás kiskirály