2016. júl 13.

Vizeskedés otthon - játékok kicsiknek és nagyoknak

írta: gyermekjatek
Vizeskedés otthon - játékok kicsiknek és nagyoknak

5 egyszerű ötlet a hőség túlélésére

Bátran mondhtajuk, hogy most nem baj, ha a gyerek nyakig vizes lesz. :) Az elmúlt napokban a hőmérséklet a 35-37 fokot is elérte, amikor egyetlen jó megoldásnak az tűnhet, hogy strandra vagy vízpartra megyünk. De nem mindenkinek van lehetősége az otthonát elhagyni, akár pici baba, akár halaszthatatlan otthoni teendők miatt. Előfordulhat az is, hogy a magas UV sugárzás, vagy a túlzott meleg az, esetleg a tömeg (hiszen mindenki a strandra rohan ilyenkor, ha teheti) az, ami kevésbé vonzó számunkra, ezért inkább otthon maradunk. Ilyenkor jön jól néhány ötlet a vizeskedés témában.

3d6668908e361c227087c7a92e2b5048.jpg

forrás: www.shutterstock.com

Egy régebbi posztunkban már olvashattatok arról, mit tegyünk a melegben, miért fontos a víz pótlása. Most konkrét tippeket adunk otthoni játékokra. Írtunk múlt héten a Montessori elvekről is röviden, valamint témába illő cikkeket osztottunk meg a facebook oldalunkon. Ezek közül most egyet emelnénk ki, az érzékeszervek megmozgatását. Minden játéknál kitérünk arra, hogy mely érzékszervekre és képességekre van leginkább fejlesztő hatással az adott tevékenység. Lássuk hát!

1. Töltögetés

Szükséges eszközök: néhány használaton kívüli műanyag edény, különböző méretben.

A gyerekek - ha hagyjuk őket, szívesen részt vesznek a konyhai teendőkben. A hétköznapok rohanásában azonban nem mindig van idő és türelem arra, hogy biztonsággal és ráérősen bekapcsoldóhassanak a legkisebbek is a főzésbe, sütésbe, mosogatásba. A forró, száraz nyári napok azonban éppen jók arra, hogy a gyerek kezébe adjunk különböző méretű edényeket, egy kis vizet, és máris jöhet a töltögetés, méregetés, és a tapasztalás.... például arról, hogy ha nagyobb edényből kisebb edénybe töltünk, nem biztos, hogy mind belefér. :) Ezt már a legkisebbek is élvezik. Kint (kerben vagy erkélyen) és bent is játszható, hiszen egy vízhatlan terítő vagy lepedő leterítésével a lakást is megóvjuk. 

 

2012-06-18_8648_1.jpgforrás: www.toptalq.hu

Ezzel a játékkal a gyerekek egyedül is jól szórakoznak. A tevékenység a szem-kéz koordinációra és általában a szenzomotoros képességekre kifejezetten jó hatással van.

 2. A gravitáció próbája

Szükséges eszközök: színes lufik, szárítókötél, csipeszek

Töltsünk meg különböző színű lufikat vízzel, majd a lufi száját lezárva, lógassuk fel őket egy-egy csipesszel a szárítókötélre. Nézzük, melyik lufi meddig bírja! :) Akár türelemjáték is lehet, hiszen mi kipróbáltuk, és az egyik több órán át lógott fent. :) Ebben az esetben a játékot továbbfejleszthetjük egy gombostű segítségével. Néhány tűszúrással ugyanis szökőkútszerűen varázsolhatjuk ki a vizet a lufiból. Ekkor akár alá is állhatunk. :)

Akár előzetese tippeket is tehetünk, hogy melyik lufi fogja a legtovább bírni, vagy melyik fog leesni leghamarabb. Ha 2-3 évesekkel játszunk, akkor akár szándékosan is tölthetjük úgy a lufikat, hogy az egyikben jóval több víz legyen, mint a másikban, és legyen olyan is, amelyikben kifejezetten kevés van. Így könnyedén megértik az összefüggést majd. 

 1012.jpgforrás: www.creativemamaonadmine.com

A játék során a kicsik ismerkedhetnek a színekkel, a nagyobbak a gravitáció-tömeg-erő fogalmaival is. De nyár van, így a legfontosabb, hogy az egész játék jó móka legyen.

3. Festés vízzel

Szükséges eszközök: edény vízzel megtöltve, ecset(ek)

Az egyik legizgalmasabb tevékenység lehet, hiszen vízzel festeni a betonra számos lehetőséget rejt magában, és viszonylag gyorsan változó alkotások születnek, mert ebben a melegben hamar elpárolog a víz. Bátran adjunk nagy ecseteket a gyerekek kezébe, hiszen amit papíron nem lehet (mert korlátozott a hely), azt most kipróbálhatják. Vannak iskolai módszerek, amelyeknek lényege, hogy a gyerekek nem a füzetükben kezdenek írni, hanem nagy lapokon rajzolnak nagy formákat, és fokozatosan térnek csak át a kisméretű betűkre. Ez a játék hasonlóan jól tudja szolgálni a később írás előkészítését, így akár mindennap játszhatjuk a nagy melegben.

Tapasztaljuk, hogy az iskolában már nagyon elvont módon találkoznak a gyerekek a fizika törvényeivel. Másodikos tananyagban megtanulják a környezet könyvből, hogy milyen halmazállapot-változások léteznek (fagyás, párolgás, olvadás). Ezzel a játékkal remekül lehet ezeket is szemléltetni számukra, hogy később könnyebben megértsék az iskolában, ugyanis ott már kevésbé van idő bemutatni ezeket a jelenségeket. Ha reggel vizet öntünk együtt egy jégkocka-készítő edénybe, akkor egy-két óra múlva -amikor kimegyünk játszani- a vizes edénybe beletehetünk néhányat, így az olvadás folyamatát is láthatják a gyerekek. A festés elpárolgása pedig szintén jó tapasztalás.

dsc_0992.JPGforrás: www.ithoughtofitsecond.blogspot.hu

 4. Vizes kréta

Szükséges eszközök: azsfalt-kréták különböző színekben, víz egy edényben, ecset(ek)

Rajzoljunk a krétával különböző formákat az aszfaltra. Érdemes úgy rajzolni, hogy nemcsak a körvonalakat, hanem ki is színezzük a formákat. Itt ismét kihangsúlyoznánk az eszközök minőségének fontosságát. A jobb minőségű krétával szebb színeket tudunk az aszfaltra produkálni, nagyobb élmény a gyerekeknek is. Miután készen van a rajz, belemártjuk a vízbe az ecsetet, és átfestjük a rajzunkat. Érdekes elegyét fogjuk kapni a különböző színeknek. A gyerekek esztétikai érzékét, fantáziáját fejleszti ez a tevékenység, a kisebbek tanulhatják a színeket.

 

0512.jpg forrás: www.flithwizadry.com

5. Vizes játszófal, házi vízesés

 Szükséges eszközök: kerítés, üres pet palackok, olló/kés, drót, edény a víz öntögetésére

Ne dobjuk ki a műanyag ásványvizes és üditős üvegeket, ilyenkor nagyon jól jöhetnek! Vágjunk ki egy darabot az üveg közepén, tetszőleges méretben (ide töltik majd a gyerekek a vizet), majd az üveg másik oldalát két helyen (közel egymáshoz) lyukasszuk ki, ezen fogjuk átfűzni a drótot. A drót segítségével rögzítjük majd a kerítéshez. Amennyiben nem akarjuk kerítésre tenni, vagy nem olyan a kerítésünk, amire könnyedén lehet ezeket az üvegeket feltenni, úgy bármilyen fa vagy műanyag lap is megteszi, ez esetben a rögzítés ragasztással történik (ragasztópisztoly segítségével). Az üvegeket a képen látható módon helyezzük fel a kerítésre.

A gyerekek a kivágott lyukakba öntik a vizet. A játékot homokkal, apró kaviccsal is játszhatjuk.

Az üvegeket egymás alá is helyezhetjük fejjel levelé, ekkor a pet palack legalját érdemes levágni, ott töltheti a gyerek a vizet, és az vízesésszerűen zuhan lefelé.

picupdate-water-wall-1.jpg

forrás: www.pinterest.com

Jó játékot kívánunk mindenkinek a forró nyári napokra is!

Legújabb kiadványunkban 3 meséhez találsz sok-sok feldolgozó ötletet:

termekkep.jpg

 

logo.jpg

 

Kövessetek minket Facebook oldalunkon is!

Látogassátok meg weboldalunkat: www.pompasnapok.hu

 

Szólj hozzá

játék időjárás szülő gyerekek nyár újrahasznosítás ötlet víz tapasztalat gyermekjáték montessori udvari játék otthoni játék