2016. aug 03.

10 ötlet ugróiskola rajzoláshoz

írta: gyermekjatek
10 ötlet ugróiskola rajzoláshoz

Remek időtöltés a szabadban

A gyerekek egyik igen kedvelt játéka az ugróiskola. Lehet, hogy maguktól nem kezdik el játszani, szükség van a felnőtt kezdeményezésére, de utána már önállóan is kitalálnak új verziókat. Mi magunk is sokat alkalmazzuk foglalkozásainkon, táncos alkalmak játékos részeként. A népmese-foglalkozások része is lehet, akár ráhangoló játékként. Ötleteket akár Mesetérképeink is adhatnak, hisz a láncmesék spirális formái kézenfekvők lehetnek a következő mesékhez:

  • Farkastanya
  • A kóró és a kismadár
  • Farkas-barkas

Mesetérképeink elektronikus, nyomtatható, színezhető formában megvásárolhatók webshopunkban.

Mesetérképek gyűjteménye 1., 2. és 3. csomag együtt

pompas_napok_meseterkepek.png

A néptánc-oktatásnak is egyik fontos eszköze az ugróiskola, ugyanis remekül lehet gyakorolni vele az ugrások különböző formáit: páros lábról páros lábra ugrás, páros lábról egy lábra ugrás, egy lábról páros lábra ugrás, egyik lábról másikra ugrás.

Az ugróiskola a Magyar Néprajzi Lexikon besorolása alapján ügyességi gyermekjáték. "Rekeszes formákat karcolnak a földbe vagy rajzolnak krétával az aszfaltra. Ezeken a gyermekek sántikáló mozdulattal, féllábon keresztülugrálnak. A játéknak több változata van, a csiga alakú és körös formáktól, a templom alaprajzú forma változatáig."

Mi is bemutatunk néhányat Nektek, íme:

1. Az egyik klasszikus forma, amit a legtöbben ismerünk:

index.jpg

 forrás: www.grundschule-stadtroda.de

2. Ezt akár egy teljes utcahosszban is játszhatjuk. :)

creative_chalk_hopscotch2.jpg

 forrás: www.melissaanddoug.com

3. Négyzetek helyett rajzolhatunk köröket:

dsc03063.jpg

 

4. A négyzeteket háromszög formába is rendezhetjük, és kitalálhatunk különböző szabályokat, például, hogy a háromszög csúcsaiba csak páros lábon lehet beleugrani, vagy ott kell lábat váltani.

index1.jpg

 

5. A csiga forma is izgalmas megoldás a gyerekek számára:

2014-02-28_11_59_26.jpg

 

6. Számok helyett pöttyök is kerülhetnek a négyzetekbe, így jelölve a szabályt, hogy hány lábbal ugorjunk bele. Ez a megoldás a kicsik számára is nagyon jó lehet. Sok más ötlet mellett ezt a Játsszunk együtt oldalán találtuk.

ugroiskola3.jpg

7. Ha egyhangúnak találjuk a rajzolt formát, akkor ki is dekorálhatjuk például így:

index3.jpg

 forrás: www.bizbash.com

8. Vagy így:

index4.jpg

 forrás: www.hdimagelib.com

9. A körökből és elipszisből pedig pillangót formálhatunk. Ezzel a megoldással színeket és formákat is taníthatunk a mozgással egybekötve. metamorphosishopscotch.jpg

10. Egészen eljuthatunk odáig, hogy komolyabb szabályrendszerű ugróiskolát rajzolunk színekkel, formákkal, utasításokkal. Találjuk ki együtt a gyerekekkel, hogy mi legyen a feladat az egyes részekben. Garantáltan szeretni fogják! A játék fejleszti a finom- és nagymozgásokat, a kreativitást és téri érzékelést is.

kreativ-ugroiskola.jpg

forrás: www.suggest-keywords.com

Ugróiskolázni nem csak a szabadban lehet, hanem teremben/lakásban is megtalálhatjuk a módját. 
Ajánlatunk esős napokra. Szobai ugróiskola és ritmusérzék fejlesztő szett.

Ahogy a cikk elején is említettük a népmese-foglakozásokhoz illeszthetők a népi játékok. Hogyan és miként?
Akkreditált online képzéseink erre is választ adnak. 

Aki nem hiszi, járjon utána!

Pompás Napok csapatával várjuk jelentkezésetek és megkereséseiteket akár felnőttként érdeklődtök, akár gyermekeiteket szeretnétek mesei élményekhez juttatni. Pedagógusképzésekkel, felnőtt meseműhelyekkel, interaktív mesés alkalmakkal és hagyományőrző programokkal akár házhoz is megyünk. 
Írjatok a pompasnapok@pompasnapok.hu címre, hogy személyre szabott programot alakíthassunk ki!

online_kurzus_cover_2.jpg

Előadásainkra, képzéseinkre várjuk a szülőket, pedagógusokat, gyerekekkel foglalkozó szakembereket, meseszerető felnőtteket.

További inspirációért látogassátok meg Mesetárunkat és Játéktárunkat!

Ajánljuk figyelmetekbe kiadványainkat, amelyekben kidolgozott mesefeldolgozásokat találtok. Az elektronikus módszertani anyagok az intézményi keretekhez illeszkednek és segítik az óvodás és kisiskolás korosztállyal való foglalkozást.

logo.jpg

Kövessetek minket Facebook oldalunkon is!

Látogassátok meg weboldalunkat: www.pompasnapok.hu

Érdemes csatlakoznotok szakmai közösségeinkhez, ahol óvodás és kisiskolás korosztályok számára népi játékokkal és népmesékkel kapcsolatban kérhettek tanácsot vagy oszthattok meg tapasztalatokat. 

 

Szólj hozzá

gyerek szülő gyerekek iskola szünet óvoda mozgás ugrás nyári szünet ritmusérzék óvodás pedagógus gyermekjáték ovis kisiskolás mozgásfejlesztés ugróiskola ritmus gyakorlat ugróiskolával ritmusérzék fejlesztés játékos ritmusgyakorlat szobai ugróiskola ugróiskola szett mesetérkép