2016. okt 19.

Ötletek lámpás készítéshez Márton napra

írta: gyermekjatek
Ötletek lámpás készítéshez Márton napra

Ez a bejegyzés ötletbörze lesz, méghozzá a közelgő Márton napra készülve. Szöveg helyett most főleg képeket mutatunk, bízva benne, hogy ebből sokan tudnak inspirálódni majd, és akár otthon, akár oviban, iskolában elkészítitek a gyerekekkel valamelyiket.

 

1. Márton napi mécsestartónk vagy lámpásunk készülhet üvegből

 

A lámpás alapját képező üveget színes papírokkal díszíthetjük. Ezeket egyszerűen csak felragasztjuk az üvegre, akár össze-vissza. Ezt a kisebbek is könnyedén meg tudják csinálni. A következő képen nagyon érdekes megoldást látunk arra, hogy az üveg fogóját milyen módon készíthetjük el. A drótra fagyöngyöket fűztek, így biztosan nem melegszik fel annyira, hogy ne tudják megfogni a gyerekek.

lampas4.jpg

 lampas8.jpg

forrás: www.goddesshobbies.blogspot.ca

 A színes papírok használata lehet már használt, maradék papírokból is. Így akkor egy másik feladat elkészítése során maradt "papírhulladékot" nem kell kidobnunk, hanem ökoszemlélettel tovább is használhatjuk. Színes papír helyett újságpapírt is használhatunk:

lampas11.jpg

forrás: www.pinterest.com

Az üveget díszíthetjük flitterekkel is:

lampas5.jpg

forrás: www.beadandcord.com

2. Készülhet papírból

 

A henger formát elkészíthetjük papírból. Ez lehet színes, mintás papír, vagy akár egyszínű, amelyet díszítünk különböző formák felragasztásával. A képen látható megoldás lényege, hogy az alaphengert alkotó papírból vágtak ki egy levélmintát, és belül egy kissé áttetsző színes papírt helyeztek el. A fogója papírból készül. Ügyeljünk arra, hogy erősebb papírt használjunk, valamint inkább tűzzük a fogót a hengerhez, és ne ragasszuk, mert nagyon könnyen elenged.

 lampas7.jpg

forrás: www.pinterest.com

Ügyesebbek megpróbálkozhatnak épületek, házak, templomok sziluettjének elkészítésével is:

lampas9.jpg

 forrás: www.pinterest.com

3. Tejesdobozból

 

Szintén az újrahasznosítás jegyében kiürült tejesdobozokat is felhasználhatunk arra a célra, hogy mécsestartó készüljön belőle. Fontos, hogy nagyon jól kitisztítsuk a dobozt, és ezután jól megszáradjon. Kevésbé javasoljuk hordozásra ezt a típust, inkább asztali mécsestartónak alkalmas. A gyerekek nagyon élvezik, ahogy átalakul egy ital csomagolása házikóvá. :)

lampas6.jpg

forrás: www.indulgy.com

4. Konyhai eszközökből

 

Vicces megoldás lehet szokatlan eszközök bevonása a mécsestartó-gyártásba. :) Erre példa, amikor habverőből készítünk mécsestartót. Ezzel még akár a Márton napi felvonuláshoz is csatlakozhatunk, biztosan találunk magunk körül pár mosolygó arcot. :) Ez a megoldás, ahogyan a képen is, akár otthonunk nem mindennapi dísze is lehet.

lampas12.jpg

 forrás: www.pinterest.com

 A témához kapcsolódó elektronikusan letölthető anyagunkat "Márton napi füzet" címmel találod meg. Klikk a "Márton napi füzet" kiadványra!

441416855.jpg

Pompás Napok csapatával várjuk jelentkezésetek és megkereséseiteket akár felnőttként érdeklődtök, akár gyermekeiteket szeretnétek mesei élményekhez juttatni. Pedagógusképzésekkel, felnőtt meseműhelyekkel, interaktív mesés alkalmakkal és hagyományőrző programokkal akár házhoz is megyünk. 
Írjatok a pompasnapok@pompasnapok.hu címre, hogy személyre szabott programot alakíthassunk ki!

Előadásainkra, képzéseinkre várjuk a szülőket, pedagógusokat, gyerekekkel foglalkozó szakembereket, meseszerető felnőtteket.

logo.jpg

További inspirációért látogassátok meg Mesetárunkat és Játéktárunkat!

Ajánljuk figyelmetekbe kiadványainkat, amelyekben kidolgozott mesefeldolgozásokat találtok. Az elektronikus módszertani anyagok az intézményi keretekhez illeszkednek és segítik az óvodás és kisiskolás korosztállyal való foglalkozást.

Kövessetek minket Facebook oldalunkon is!

Látogassátok meg weboldalunkat: www.pompasnapok.hu

Érdemes csatlakoznotok szakmai közösségeinkhez, ahol óvodás és kisiskolás korosztályok számára népi játékokkal és népmesékkel kapcsolatban kérhettek tanácsot vagy oszthattok meg tapasztalatokat. 

Mentés

Mentés

Mentés

Mentés

Mentés

Mentés

Szólj hozzá