2016. okt 29.

Halloween, hogy is nevezzelek?

írta: Kormos Rebeka
Halloween, hogy is nevezzelek?

halloween_nyuszi.JPG
" Szörnyű, hogy nem tudunk saját ünnepeket kitalálni! "
" Kinek jó ez, hogy a gyerekek megőrülnek? "
" Hadd bulizzanak! Annyira izgatottan készültek és olyan cukik."
" De jó, hogy ti ezt engeditek. Végül is a gyerekek csak nevetnek és önfeledtek."

Keressük meg az eredőjét, hogy egy angol kifejezés, hogy válthat ki ennyire szélsőséges véleményt belőlünk, felnőttekből és a gyerekek miért értik ösztönösen a lényegét világszerte.

Halloween vs. Mindenszentek

Kultúrköröktől függetlenül halottainkról emlékezünk október 31. és november 2. között.
Halloween: Magyarországon új keletűnek tekinthető, de akár "divatnak" is érezhetjük ezt az ünnepet, amelyet Mindenszentek előestéjén ünnepelnek az angolszász területeken. Eredete messze visszanyúlik a pogány kelta ünnepre, a samhain-ra.  Maga a az angol „All Hallows Eve”, azaz "mindenszentek előestéje" kifejezés összevont alakját használjuk ma, mint Halloween.
Napja: október 31.
Szokás mai formája: A gyerekek jelmezbe bújva ellátogatnak a szomszédságba.
"Trick or Treat!" azaz "Csokit vagy csalunk!" - felkiáltással édességet kérnek. Ha nem kapnak csínyeket követnek el. Nálunk ijesztő jelmezekbe bújva bulit szerveznek a szülők, nevelők a gyerekeknek, ahol zene szól, denevéres, tök motívumos, kreatív ötletekkel lapokat készítenek vagy vetélkedőt tartanak. Sok szülő pókos, csontvázas ételkreációkkal rukkol elő, van aki kimondottan "édesség menetes" ételekkel várja a vendéggyerekeket, igyekezve megfeleltetni ezt a hagyományt mai kor elvárásainak.
Mindenszentek: A katolikus egyház üdvözült lelek emléknapjaként tartja számon e napot. 
Napja: november 1., 2000-től Magyarországon ismét hivatalos ünnepnap.
Szokás mai formája: A sírok rendbe tétele, gyertyagyújtás általános szokás. E tradíció eredete az volt, hogy a lelkek visszataláljanak a maguk sírjába, maradjanak lakhelyükben és ne kísértsék az élőket.
Halottak napja: Az elhunyt, de az üdvösséget még el nem nyert, a tisztítótűzben lévő híveket ünnepli a keresztény világ.
Napja: november 2.
Szokás mai formája: ilyenkor sok helyen akár 1-2 órán át szólnak a harangok a halottak emlékezetére .Estéjét a halottak estéjének (halottak vigíliájának) is nevezik.

Magyar hagyományok nyomában

Szokás volt a halottaknak megteríteni és a helyiségben lámpát gyújtani, hogy a hazalátogató lelkek eligazodjanak a házban. Így beláthatjuk, hogy a mi szokásaink, a gyászhoz, hallottainkhoz kapcsolódó hagyományaink sem mentesek a halottak lelkével való "közvetlen" találkozásoktól.
A veszteségfeldolgozáshoz egy népmese-foglalkozástervünk is rendelkezésre áll. Az elektronikus kiadvány A nyulacska harangocskája című népmeséhez kapcsolódóan tartalmaz egy 10 lépésből álló foglalkozástervet, a veszteségfeldolgozásra fókuszálva. Óvodás és kisiskolás korosztálynak ajánljuk.
harangocska.pngMegrendelésért klikk ide!
Mesefoglalkozás veszteségfeldolgozáshoz.

Mire jó ez a gyerekeknek?

A szerepjátékok áthatják a kisgyermek kort, a kis tinik világát. Más bőrébe bújni jó...
mert átlényegülsz,
mert bátrabb leszel,
mert belülről még a szellemjelmez sem félelmetes,
mert a figyelem rád szegeződik,
mert akár bűntelenül csintalankodhatsz.
Itt az alaklom, hogy a környezetetekben lévő gyerekeknek alkalmat teremtsetek ezek megélésére.

Öltözzetek be és győzzétek le félelmeiteket is! 

...ha úgy tetszik. De magyar szokások ismeretében teremtsetek alkalmat saját szokásainknak is. Úgy gondoljuk a Halloween egyféle űrt tölt ki. Ki-ki tegye saját elképzelése szerint, de tököt faragni, lámpást készíteni belőle a Kárpát-medencében is szokás volt. Egy esti sétával akár ezt is megélhetjük.
Mi elkezdtük az előkészületeket...

A témához ajánljuk:
Mitől fél a gyerek?
Indián sátor készítés - szerepjátékok
Ötletek lámpás készítéshez Márton napra

A témához kapcsolódó mesék:

A halhatatlanságra vágyó királyfi

A kígyótestvérek

Az Élet hatalma

 és bambusz

A szegény halász sárfala

Andersen: A len 


logo.jpgKövessetek minket Facebook oldalunkon is!

Látogassátok meg weboldalunkat: www.pompasnapok.hu

 



Mentés

Szólj hozzá

biztonság család gyerek halál gyász észlelés szorongás gyerekek szerepjáték feldolgozás félelmek fantáziálás önfegyelem gyermekjáték élettapasztalat önkontroll önuralom érzelmek kifejezése gyermekkori szorongás családi hétvége mesefoglalkozás értőfigyelem csoportos együttműködés gyermekkori félelmek én élmény hogy legyen jó kapcsolatom a gyerekemmel veszteségfeldolgozása népmese-feldoflgozás