2017. feb 03.

A só, mint a szeretet fokmérője

írta: Kormos Rebeka
A só, mint a szeretet fokmérője

so.jpg

forrás: www.pinterest.com

A só.
…avagy ki, hogy szereti az apját.

A magyar népmesék között az egyik legismertebb történet, amikor az öreg király megkérdezi édes leányait, hogy mennyire szeretik őt. A három leányból a legkisebbik adja a leghétköznapibb választ s őszintesége haragra gerjeszti a királyt. Leányát elűzi palotájából  éktelen haragjában. Mint minden mesében itt is jóra fordul minden s kisebb-nagyobb csodák által az öreg király megbékél. 
Az angol mesekincsben  “As fresh meat loves salt” – “Ahogy a friss hús szereti a sót” címmel szintén megtalálható ez a történet. S akár hiszitek, akár nem más európai népek tündérmeséi között van megfelelője.
A mese szövege Mesetárunkban is megtalálható. Klikk!

Üzenet a palackban

A szülőtől való elválás konfliktusán át, az elfogadásig ezer színe van ennek a történetnek.
A női szerepben a leánynak el kell válnia apjától, hogy később képes legyen a férfit, esetünkben a rátaláló királyfit szeretni, mint társát.
A párválasztás viszontagságai közepet az ifjú királyfinak, a leendő férjnek el kell fogadnia a leányt, mint személyt, múltja, származása firtatása nélkül.
Az apának képessé kell válnia a tapasztalat beépítésére és leányát megérdemelten szeretni és keblére ölelni, immár újasszonyként.
A mese komplexitását vizsgáló, hatásait felfejtő terápiás, analitikus törekvések sora áll azok rendelkezésre, akik mélyebb megértésre törekszenek. Fontos, hogy tudjuk szülőként, pedagógusként, a mesét sose magyarázzuk! 

alexa_hudson.jpg

Gyerekekre adaptált tündérmese

Minél fiatalabb gyerekeknek mondjuk ezt a mesét, annál több erdei állatot hívhatunk életre a királylány erdei életének kiszínezésére, mert ez megnyugtatja a gyerkőcöket, hogy mégsem volt egyes-egyedül a királylány. Az általános iskolás korosztálynak már érzelmileg bírnia kell ezt a feszültséget is. 
Tapasztalataink szerint a gyerekeket pontosan ezek a konfliktusok érdeklik a leginkább, mert nyilvánvaló képtelenség számukra, hogy egy szülő "elkergesse" gyermekét bármely butaságot is követ el. A szimbólumokon keresztül a népmesék mégis felkészítik a hallgatót egy élethelyzet várható kimenetelére. Esetünkben a leány és apja kölcsönös elfogadás, megbocsátás hangulatában ismernek egymásra a mese végén. Ez a tény pedig gyerekeknél is enyhítheti többek között a szeparációs félelmeket.

A kételkedő felnőttek

Azok a felnőttek, szülők, nevelők, akiket ez a történet rossz érzéssel tölt el, olvassák el újra és újra a mesét és rendezzék önnön érzéseiket. Mert igen, szülőként néha eget-földet rengetően felbosszantjuk magunkat. Saját gyerekkorunkban pedig mi is követtünk el hibákat, amelyek valójában tiszta szívű útkeresések voltak és nem szüleink ellen irányultak. Önmagunknak meg tudunk-e ezekért bocsátani, feloldoztuk-e szüleinket vélt vagy valós sérelmeink miatt?
Aki a válaszokat megleli, azt többé nem nyugtalanítja ez a mese, mert végső soron a szeretet megéléséről szól.

Meséld el ezt a mesét az osztályodnak vagy csoportodnak!

Néhány lépés után ebook formában máris a tiéd lehet a módszertani útmutatással kiegészített füzetünk.
termekkep-16.png

Köszönjük, hogy olvasol minket! 

logo.jpg

 Kövessetek minket Facebook oldalunkon is!

Látogassátok meg weboldalunkat: www.pompasnapok.hu

 

Szólj hozzá

élettapasztalat népmese életfeladat érzelmek kifejezése női szerepek mese gyerekeknek gyermekkori szorongás Bettelheim interaktív mese értőfigyelem gyermeki fantázia mesei szimbólumok belső képalkotás mese otthon interaktív mesejáték mesemondás az iskolában mesemondás az osztályban népmese hőse női hős női mesehős érzelmi érettség A só A só című mese elválás a szülőtől szeparációs félelmek mese ovódásoknak mese kisikolásoknak