2017. máj 03.

Divatba jön a hagyomány

írta: Kormos Rebeka
Divatba jön a hagyomány

"A hagyomány nem beteg, hogy ápolni kelljen és nem halott, hogy fel kellene éleszteni."

- halljuk már évek óta egy barátunktól.

_kendo_kicsi.jpgFotó: Peer Réka, ócsai menyecske

A pozitív élmények, amiket az idén megélhettünk a hagyományos viseletek témakörében, erősen igazat adnak a fenti idézetnek.
Néhány hete egy nagyszerű kezdeményezéshez kapcsolódtunk. Saját eszközeinkkel igyekeztünk hírét adni, hogy április 24. a népviseletek napja. Kampányoltunk az interneten és élőszóban, munkánk során, magánbeszélgetések tömkelegében, hogy ki-ki a maga lehetőségeihez mérten ossza meg viseletes fotóit, hogy így is népszerűsítsük a viseleteinkhez való kötődést.

Érkeztek és még a mai napig is érkeznek a képek, ahol egyénileg, családosan, csoportosan öreg és fiatal egyaránt képviselteti magát. Történeteket mesélnek el nekünk, hogy kit és mit látunk és milyen körülmények vezették rá az egyéneket, hogy viseletet vegyenek fel. A tekinteteken átsüt - jó értelemben - a büszkeség. 

dedi_es_dedunoka_dabas-saribol.jpgFotó: Sipos-Major Beáta, Dabas-Sáriból viselet

Aki még nem próbálta ki, hogy milyen népviseletben beöltözni, keressen erre alkalmat, akár teljes viseletről van szó, akár jelzés értékkel, némely ruhadarabról, kiegészítőről.
Fontos, hogy ez a ruházkodás a fiúk sajátja is lehet. Ezen a kiemelt napon többen mentek óvodába, iskolába viseletben s bizony másként is kellett viselniük magukat, mert a gúnya megkövetelte.

18118650_1386201998106926_1546814737758373664_n.jpgFotó: Tóth Pál Melinda

A Kárpát-medence viseletei rendkívül változatosak, anyagaikban, mintáikban, díszítettségükben, fazonjukban, így mindenki tud olyat választani, ami elnyerheti tetszését.
Csapatunk tagja Zsótér Béláné, Incike, aki évtizedek óta foglalkozik viseletkészítéssel. Munkáit hordják gyerekek, felnőttek, készít ruhákat táncegyütteseknek, magánszemélyeknek, intézményeknek. Saját munkáira, mint örökségre tekint és ez a szeretet sugárzik a kezei között készülő, de hagyományos kivitelezésű ruháiból.
Munkáit szeretettel ajánljuk minden korosztálynak.

Mi jövőre is szeretnénk megélni és ünnepelni a népviselet napját!
Elő a naptárakkal és jegyezzük be, 2018. április 24. viselet nap, élünk a hagyományainkkal!
De addig is legközelebb velünk, viseletben ismét találkozhattok:

Ócsai Tájház, június 23. délután,
Szent Iván napi ünnep és mesterségbemutató.

Itt szóba kerülnek azok a nyelvi emlékek, amelyek a ruházkodással kapcsolatosak, de ma fogalmi tartalmuk miatt használjuk, mint pl. "alszik mint a bunda".
A programról bővebben az Ócsai Tájház blogjában olvashattok.

Jövő szerdán is lesz BLOGSZERDA! :) Várunk vissza!

 

logo.jpg

Kövessetek minket Facebook oldalunkon is!

Látogassátok meg weboldalunkat: www.pompasnapok.hu

Szólj hozzá

honismeret hitelesség hiteles beöltözés autentikus közösségi program közösségi élmény közösség formálás