2017. aug 16.

5 tipp - Hogyan tanítsuk meg gyerekeinket rendet tartani a gyerekszobában

írta: Kormos Rebeka
5 tipp - Hogyan tanítsuk meg gyerekeinket rendet tartani a gyerekszobában

Az elmúlt hetekben mi kiköltöztettük Rumli kisasszonyt és Kacat úrfit a gyerekszobából.
Bevalljuk ez embert próbáló feladat volt, még úgy is, hogy ezt rendszeresen kisebb-nagyobb lendülettel megtesszük. ...nehogy már azt higgyétek, hogy mi rendetlenek vagyunk! 

;)

rumli.jpgforrás:www.thedailycrisp.com

Ahogy nőnek a gyerekek, a gyerekszoba funkciója változik.
Kisbabás korszakban hely kell a pelenkázónak, a biztonságos játéktérnek, majd ez utóbbi szinten mindet kiszorít. Aztán iskolás lesz a gyerkőc és bekerül egy asztal, tanuló sarok, ahol évente változik majd, hogy mire is lesz szüksége a nebulónak. A tini kor beköszöntével "ikonok" kerülnek a falakra, a meleg színeket felváltják az erőteljes, kifejező feketék, szürkék, ezüstök és így tovább.

No. 1. Engedd át magad a változásnak!

Ellenállni felesleges.
A fenti példák a korszakváltásokra csupán ízelítők, és tárgyi megjelenésük sok fejtörést okozhat.
Mi legyen azokkal a focis kártyákkal és gyűjtőalbumokkal, amit két hete még akkora kedvvel gyűjtött a kisfiúnk? Nincs szívünk kidobni, hisz mennyi öröme volt benne a gyerekünknek.
Teendő: Kérdezd meg a gyerekedet, hogy van-e olyan barátja, aki örülne neki vagy esetleg megpróbáljátok pénzzé tenni, amiből megveheti magának azt a másikféle kártyát, amit most elkezdett gyűjteni.
...és ez így alkalmazható minden egyébre is, mint szivárvány póni, üveggolyó, stb.
Természetesen minél nagyobb értéket képvisel az adott gyűjtemény vagy tárgy annál inkább érdemes a döntést együtt meghozni.

No. 2. A kevesebb, több.

Sokszor emlegettük már ezt a szemléletet, amelyre  Kim Jhon Payne, Egyszerűbb gyermekkor című könyve vezetett rá minket. A gyakorlatban is beigazolódott, hogy a gyerekek többet és szívesebben játszanak, ha csupán néhány játék van a kezük ügyében. Nálunk vannak "játék alvó dobozok", amibe betesszük a megunt játékokat és eltesszük néhány hónapra, így a játék polc zsúfoltsága megszűnik, kevesebb a "porfogó" és kiderül, hogy így a gyerkőcök fantáziája kipótolja azt, ami épp a dobozban van. Tipp: ha a gyerek valamit elő szeretne venni az "játék alvóból" akkor cserébe egy másikat tegyen be a helyére. Remekül működik és kompromisszum képességre tanít. Van, amikor kiderül, hogy le lehet mondani valamiről, mert a magának a gyereknek annyira nem is fontos.

konyvtalicska.jpgforrás: www.pinterest.com

No. 3. Régi dolgok új funkciója.

Vannak nagyobb tárgyak, amitől a gyerekünk sem válik meg szívesen. Találjuk ki mire használhatnánk még.
A játéktároló polc helyett íróasztalra lenne inkább szükség és sok-sok zárt tárolódobozra, amibe a felcseperedő gyerekünk titkos dolgait tárolhatja. Legyünk kreatívak és ha ebbe is bevonjuk a kiskamaszt hálásan veszi majd birtokba új birodalmát.

asztal_a_polcbol.jpgforrás: www.pinterest.com

No. 4. Változásban változatlan.

A gyerekeink ontják magukból az alkotásokat, esetleg kis barátaiktól sok rajzot kapnak a barátság jeléül? Örök gond a gyermekkéz alkotta rajzok kihelyezése. Válasszunk ki egy falfelületet, ahol havonta, 2 havonta változtathatjuk az képeket. A többit rendezzük mappába évek szerint. A gyermek évek múlásával 3-4 év gyűjteményét átlapozva, utólag könnyebben döntünk, mely az a 2.3 darab, amit meg szeretnénk őrizni akár évtizedekig is. 

valtozo_kiallitas.jpgforrás: www.pinterest.com

No. 5. Takarékoskodj a hellyel!

Ez a gondolat is megvalósítható házilag néhány nagy doboz segítségével, esetleg apukák, nagypapák bevonásával. Inspirációnak szánjuk ezt a mellékelt képet. 

helytakarekos.jpgforrás: www.pinterest.com

Végezetül egy újabb közhely: "kis gyerek kis gond, nagy gyerek nagy gond". Ahogy gyerekünk bontogatja szárnyait, elképzelésének hangot is ad. Nincs ez másként a szobáját illetőleg sem. Tilos suttyomban rendet tenni, kidobálni, elpaterolni a gyerekünk dolgait. A rendrakás is lehet jó alkalom arra, hogy gondolkodását megismerjük, szempontjait befogadjuk szükség esetén alakítsuk. A fő, hogy együtt csináljuk a rendrakást is.
A rend, renddel kezdődik és ha napi 5-10 percet szánunk ennek az állapotnak a visszaállítására, akkor nyert ügyünk van.

Cikkünket a közeledő új tanév inspirálta és az a mély meggyőződés, hogy mindig helyet kell biztosítani az új dolgoknak, hogy inspirációt vigyenek az életünkbe.

Aki nem hiszi, járjon utána!

Pompás Napok csapatával várjuk jelentkezésetek és megkereséseiteket akár felnőttként érdeklődtök, akár gyermekeiteket szeretnétek mesei élményekhez juttatni. Pedagógusképzésekkel, felnőtt meseműhelyekkel, interaktív mesés alkalmakkal és hagyományőrző programokkal akár házhoz is megyünk. 
Írjatok a pompasnapok@pompasnapok.hu címre, hogy személyre szabott programot alakíthassunk ki!

Előadásainkra, képzéseinkre várjuk a szülőket, pedagógusokat, gyerekekkel foglalkozó szakembereket, meseszerető felnőtteket.

További inspirációért látogassátok meg Mesetárunkat és Játéktárunkat!

Ajánljuk figyelmetekbe kiadványainkat, amelyekben kidolgozott mesefeldolgozásokat találtok. Az elektronikus módszertani anyagok az intézményi keretekhez illeszkednek és segítik az óvodás és kisiskolás korosztállyal való foglalkozást.

logo.jpg

Kövessetek minket Facebook oldalunkon is!

Látogassátok meg weboldalunkat: www.pompasnapok.hu

Érdemes csatlakoznotok szakmai közösségeinkhez, ahol óvodás és kisiskolás korosztályok számára népi játékokkal és népmesékkel kapcsolatban kérhettek tanácsot vagy oszthattok meg tapasztalatokat. 

Szólj hozzá

újrahasznosítás rend gyerekszoba szülő gyerek kapcsolat egyszerűbb gyerekkor Kim John Payne csináld együtt a gyerekeddel rendezett gyerekszoba változások a gyerekek életében helytakarékos megoldások a gyerekszobában gyerekrajz kiállítás közelgő iskolakezdés