2017. okt 04.

"A mese túlmutat önmagán." Boldizsár Ildikó gondolatai

írta: Kormos Rebeka
"A mese túlmutat önmagán." Boldizsár Ildikó gondolatai

a_nepmeseket_emberi_tapasztalatok_gyujtemenyenek_is_tekinthetjuk_hiszen_az_emberismeretuk_is_hozzajarul_a_hatasukhoz_a_regiek_nemcsak_a_vilagot_akartak_megerteni_es_megmagyarazni_torteneteken_keresztul_hanem_onmag.jpg

Boldizsár Ildikó az Eszterházy Károly Egyetem, Egri campusában oktat leendő óvónőket. A mese stílusában, "aki nem hiszi járjon utána".
Személyes vallomásával tisztelt meg minket.

boldizsar_ildiko.jpgFotó: Boldizsár Ildikó, Facebook profil

ELSŐ NAPOM AZ EGYETEMEN
Kíváncsi voltam rájuk. Alig vártam, hogy találkozzunk, mégis megszeppentem, amikor beléptem az ajtón.
Ötven fiatal lány ült az előadóteremben, 19-20 évesek. Rájuk néztem, és azonnal láttam, hogy ezen a verőfényes őszi napon minden érdekesebb számukra annál, minthogy 180 percen keresztül „A mese világképe” című előadást hallgassák.
Mesélni kezdtem hát. Vad dzsungelekben bolyongó lányokról, saját életüket élő bátor nőkről, útnak induló szerelmes fiatalokról, összetartó barátokról, azaz legfőképpen a felnőtté válásról.
Lassan felém fordultak. A mesék valóban hidat építettek közénk, amelyen elindulhattunk egymás felé. Amikor középen találkoztunk, megkérdeztem tőlük, szerintük mi lehet az a „mese”.
Mindenki mondott valamit… Meglepetésemre a válaszokban egyszer sem szerepelt a „gyerek” szó… Végül kiválasztottuk egyikőjük definícióját, ami mindenkinek nagyon tetszett.
„A mese egy olyan történet, amely túlmutat önmagán.”
Első alkalommal nem is akarhattam volna ennél többet… Egy fél évünk lesz rá, hogy kibontsuk, mit rejtenek ezek a szavak.

storyteller7.jpg

Nagy feladat fejlődni, bármiről is legyen szó: felnőtté válásról, bennünk rejlő tehetségről vagy élethelyzetünk megértéséről. Mindezekhez inspirálódhatunk Boldizsár Ildikó új könyvéből, amely Mesék a felnőtté válásról címmel jelent meg.

felnotte_valas.jpg


Beleolvasnál? A konyves.blog.hu cikkének végén erre is van lehetőség. Klikk!

Aki nem hiszi, járjon utána!

Pompás Napok csapatával várjuk jelentkezésetek és megkereséseiteket akár felnőttként érdeklődtök, akár gyermekeiteket szeretnétek mesei élményekhez juttatni. Pedagógusképzésekkel, felnőtt meseműhelyekkel, interaktív mesés alkalmakkal és hagyományőrző programokkal akár házhoz is megyünk. 
Írjatok a pompasnapok@pompasnapok.hu címre, hogy személyre szabott programot alakíthassunk ki!

Előadásainkra, képzéseinkre várjuk a szülőket, pedagógusokat, gyerekekkel foglalkozó szakembereket, meseszerető felnőtteket.

További inspirációért látogassátok meg Mesetárunkat és Játéktárunkat!

Ajánljuk figyelmetekbe kiadványainkat, amelyekben kidolgozott mesefeldolgozásokat találtok. Az elektronikus módszertani anyagok az intézményi keretekhez illeszkednek és segítik az óvodás és kisiskolás korosztállyal való foglalkozást.

logo.jpg

Kövessetek minket Facebook oldalunkon is!

Látogassátok meg weboldalunkat: www.pompasnapok.hu

Érdemes csatlakoznotok szakmai közösségeinkhez, ahol óvodás és kisiskolás korosztályok számára népi játékokkal és népmesékkel kapcsolatban kérhettek tanácsot vagy oszthattok meg tapasztalatokat. 

 

Szólj hozzá

mese meseterápia Boldizsár Ildikó mesei szimbólumok Mese a felnőtté válásról Eszterházy Károly Egyetem A mese világképe A mese túlmutat önmagán konyves.blog.hu