2017. okt 18.

Egy életem, egy halálom - Vaskor Gréta cikke

írta: Kormos Rebeka
Egy életem, egy halálom - Vaskor Gréta cikke

Vaskor Gréta meseterapeuta, családterapeuta, de legfőbb ismérve, hogy szereti a meséket.
Blogjában havonta új mese rejtett tartalmaira hívja fel az olvasók figyelmét.

Egy spontán mondta mentén írta le gondolatait számunkra, mint vendégíró. Fogadjátok szeretettel és aki teheti kövesse őt Facebook oldalán.

0c28a9524b03f4f8c5ed435f715a5074.jpgForrás: https://hu.pinterest.com/

Egy életem, egy halálom: gondolkodtunk rajta, ha ezt a mesei mondatot be kéne fejezni, mi is lenne a mi befejezésünk? Egy életem, egy halálom, várakozok még, átgondolom... vagy visszafordulok? Esetleg, egy életem egy halálom, elfelejtem, átlépek rajta?  Esetleg a most olyan népszerű válasz, egy életem, egy halálom elengedem?  Mi lenne a mi válaszunk, játszunk, meséljünk, épp most mi hogy fejeznénk be ezt a mondatot?

Nem, a mesehősök nem így mondják, ami fontosabb, nem így cselekszenek!   Mert a mesében mi lehetne más, minthogy egy életem, egy halálom megpróbálom, kipróbálom, megküzdök. Indulok.  Egy életem egy halálom, ide azt a próbát! Mert a mesékben bizony próbák sora van. Nem azt mondja a mese, hogy könnyű út vezet a boldog végig, mert az adott, jár, eleve elrendelt.  Ismerünk bizony olyan mesét, amiben nem következik be a boldogan életek, míg meg nem haltak állapot, pl. Kacor király, vagy az Öreg halász nagyravágyó felesége… ugye ott nincs boldogság, felsóhajtás, jó mesevég?  És ne felejtkezzünk meg a két idősebb testvérről, akik rendszerint elbukják a próbákat, az ő meséjüknek sem a „boldogan éltek” a befejezése.

66154_567415876640296_561479997_n.jpgForrás: https://hu.pinterest.com/

Nem, a mesékben próbák vannak. Kimondottak és ki nem mondottak. Például el kell bújni, rejtezni a királylány mindentlátó szeme elől, vagy fel kell építeni egy aranypalotát egy éjszaka alatt, meg kell menteni a királylányt a lángpalotából.  El kell hozni a gyógyító gyümölcsöt a csodakertből, vagy az élet vizét. Közben akadályok, ellenfelek állnak a mesehős útjába.  Kicselezni, megküzdeni, szembeszállni, harcolni, megmenteni, megváltani.  Ezek a cselekvő igék jellemzik sok-sok mese hősét. Próbák soráról mesél a mese. A hallgatás próbájáról, a válogatás, megkülönböztetés, rendezés próbájáról, a tisztítás, megújítás próbájáról. És néha a várakozás pórbájáról szól, a nem cselekvés próbájáról. Bizony feladat felismerni, mikor kell cselekedni és mikor kell várni. Mert ilyen estben nem a halogatást jelenti a nem cselekvés, hanem a kivárást, a kellő idő megtalálását.  (Ha valaki abban bizonytalan a saját életében, hogy most halogat, vagy épp a kivárás próbáját éli, keressen ilyen mesét. Mert a mese pontosan megmondja, hogy meddig kell várnia a cselekvéssel a hősnek. Például ha megszólal valami, valaki, egy kakas, vagy addig kell várni, amíg megjelenik valaki.)

Néha a próba rejtett: segíteni, kérdezni, meghallgatni, megosztani, odafordulni, anélkül, hogy tudná a mese hőse, hogy ki lenne mondva, hogy ez most bizony egy próba.  Mert mernek segítséget kérni, mernek segítséget elfogadni. Egyedül nem mindig megy, tudják ezt. Tudják és felismerik egy öregasszonyban a tanácsadót, egy sánta rókában, egy kisegérben azt a képességet, ami bennük nincs meg. A mesehősök azt is tudják, hogy akivel találkoznak az útjuk során, az nem véletlen. A segítségnyújtónak pedig „fizetnek”, hol jó szóval, hol tisztelettel, hol segítséggel, viszonzással.

9c353a84c523fcf1e92f22ae0fad3cf6.jpgForrás: https://hu.pinterest.com/

 A mesehősök vállalják a próbákat. Néha előfordul, hogy elbuknak rajtuk, de azért hősök, mert nem adják fel a bukás ellenére sem. És harmadjára sikerrel járnak majd. (Harmadjára azonban valamit másképp kell tenniük, nem jobban és erősebben kell próbálkozni, hanem valamit másképp tenniük, mint korábban) Mert egy mondat hajtja őket. Egy életem, egy halálom… Megpróbálom.

Egy életem, egy halálom… nincs több élet, egy van. (Persze ismeri a mese az újjászületés állomásait, lehetőségét is ezen az egy életen belül)  És ebben az egyben szeretnék elérni ezek a mesehősök, hogy boldogok legyenek. Mindenek ellenére. Nincs idő áttolni a következőre a meg nem oldott feladatokat, mert a mese azt mondja, ez az élet van arra, amire megszülettél. És a halálod is a tiéd.  Életed és a halálod egyszeri, megismételhetetlen. Megéri elindulni, kockáztatni, úton lenni. Most…

A létezésünk dimenzióinak határai összemosódnak, ahogy a mese fantáziája összemosódik a valósággal. Mégis értünk a sorok között. A gyermekek ösztönösen reagálnak, mi felnőttek sokszor nem akarunk érteni a "szép szóból". Ez a nyelvi kifejezés is őrzi még emlékét, hogy elődeink meséi fontosak.

Aki nem hiszi, járjon utána!

Pompás Napok csapatával várjuk jelentkezésetek és megkereséseiteket akár felnőttként érdeklődtök, akár gyermekeiteket szeretnétek mesei élményekhez juttatni. Pedagógusképzésekkel, felnőtt meseműhelyekkel, interaktív mesés alkalmakkal és hagyományőrző programokkal akár házhoz is megyünk. 
Írjatok a pompasnapok@pompasnapok.hu címre, hogy személyre szabott programot alakíthassunk ki!

Előadásainkra, képzéseinkre várjuk a szülőket, pedagógusokat, gyerekekkel foglalkozó szakembereket, meseszerető felnőtteket.

További inspirációért látogassátok meg Mesetárunkat és Játéktárunkat!

Ajánljuk figyelmetekbe kiadványainkat, amelyekben kidolgozott mesefeldolgozásokat találtok. Az elektronikus módszertani anyagok az intézményi keretekhez illeszkednek és segítik az óvodás és kisiskolás korosztállyal való foglalkozást.

logo.jpg

Kövessetek minket Facebook oldalunkon is!

Látogassátok meg weboldalunkat: www.pompasnapok.hu

Érdemes csatlakoznotok szakmai közösségeinkhez, ahol óvodás és kisiskolás korosztályok számára népi játékokkal és népmesékkel kapcsolatban kérhettek tanácsot vagy oszthattok meg tapasztalatokat. 

 

 

 

 

 

Szólj hozzá

életút mesehősök élettapasztalat életfeladat Vaskor Gréta meseterapeuta