2018. ápr 18.

Matató párna - a mese átélése

írta: Zsótér Boglárka
Matató párna - a mese átélése

Gyermekekkel megélt közeli vagy még közelebbi kapcsolatok révén hamar rájöhetünk, hogy egy mesét lehet (magadban) elolvasni, lehet (gyorsan) felolvasni, lehet (hangsúlyosan) elmesélni, de, ha engem kérdeztek, akkor a leges legjobb a gyermekkel együtt újra és újra átélni, a történet részesévé válni azáltal, hogy engedjük a lelkünket megnyitni, abba a gyermeket beengedni, majd együtt szárnyalni.
Nos, én ezt élem meg minden egyes nap, mikor a fiam a keze közé kapja egyik vagy épp másik matató párnámat, majd  nyitja, csukja, benn a sofőr, felrakodva a szállítmány, felkapva berreg és már el is hajtott az a teherautó, hiszen fontos dolga van - csak győzzem követni a szálakat, amit hozzá sző…

*****************************

Mai cikkünk szerzője Bencsik-Horváth Júlia, aki a Jupcycle néven csodás dolgokat alkot, munkája során az egykor jobb sorsot élt ruhákat, textil maradékokat alakítja át úgy, hogy abból újra hordható ruhadarab vagy egyéb használati tárgy születhessen. 

*****************************

Először is - vagy inkább a teherautó után - nagy levegőt véve hadd mutatkozzam be. Diplomám szerint közgazdász lennék, főiskolát követően a több évnyi változó multinacionális környezettel járó ülő munkát váltottam, mondjuk úgy két és fél gyermekre, melyből Fiam nyár végen lesz 4 éves, Lányom nyárig válik 2 évessé, a határtalan álmom pedig Jupcycle - Julia’s upcycle room néven épp most töltötte be a fél éves korát.
Mondjuk úgy, hogy amint a gyermekeim délután egy azon mese olvasásra egyszerre tudtak elaludni, és nem váltott műszakban kellett helyt állnom minden korosztályt átölelő fronton, úgy éreztem végre eljött az én időm, kaptam az élettől hétköznaponként 1-1,5 órát. Akinek nincs gyermeke, megsúgom, ez olyan, mint az ebéd szünet a munkában, csak épp nem mehetsz ki az irodából még a postára se, mert a gyermek figyelő sugara addig nem ér el. De nem kell aggódni, ez a kötött kötetlenség számomra pont elegendő volt arra, hogy Édesanyám varrógépével kiteljesítse a bennem motoszkáló gondolatot az újjá alkotott textilekről.

 

Fogtam hát ezt a nyakamba szakadt boldog szabadságot, az évek során felhalmozott, de már nem hordott ruhák tömegét, majd a hulladékcsökkentő elhivatottságommal összegyúrva, - hogy minél kevesebb textil hulladék válljék tényleges szemétté - 2017 Szilveszterére meg is született az első Jupcycle matató párna,mely azért valljuk be, nem is került gondolatilag olyan messzire a gyermekeimtől, hiszen az ő általuk olyannyira szeretett kisvonatos dia filmet hivatott megtestesíteni.

 jupcycle_vonatos_parna_foto_1.JPG

Maga a párna célja, hogy egy olyan dekorációs elemet vigyen be a családok életébe, ami nem csupán szemet, de lelket is gyönyörködtet. Magában hordozza a környezettudatosság üzenetét, hiszen a felhasznált alapanyagok közel 100%-ban használt textilekből tevődnek ki: kinyúlt, foltos gyermek ruhák, korábbi varrási maradékok, használt ruhákról nyert gombok, még a párna belsők kialakítását is varrási maradék anyagok feldarabolásából hozom létre.
Mivel az anyagok semmiképp se homogének, így serkentik a fantáziát, a textilek különböző tapintása fejleszti az érzékelést, a különböző zsebek, címkék, akasztók pedig teret hagynak a szabad játéknak és a felfedezésnek.

jupcycle_kozeli_kep_a_kulonbozo_anyagokrol.JPG 

Mondanom se kell, hogy ezeknek a párnáknak nem csak a felhasználása rejt magában határtalan lehetőséget, de maga a megalkotás se tud folyamatosan ismétlődő, monoton műveletté fejlődni. Mindig minden részletet az alapanyagok diktálnak. Fogok egy lyukas farmer nadrágot, elkezdem kiszabni, és esküszöm még nem is tudom, hogy hányféle megoldás megy végbe a fejemben, mire a varrógépemmel összeállítom épp a macska elől a sajtba menekülő egeret, a rakteres teherautót vagy épp a dinoszauruszok képzeletbeli világát.

jupcycle_sajtos_parna.JPG
Mivel a párnákat minél időt állóbbá tervezem, így egyik felük általában jobban illeszkedik a felnőttek világába, vagy natúr anyag, vagy épp egy nadrágból megmentett zseb rész tartozik hozzá. Megsúgom, ez egyben szolgálja a gyermek titkos rejtekhelyét és a felnőttek esélyét, hogy eldönthessék, mikor melyik designt szeretnék előtérbe helyezni az otthonukban.

jupcycle_parna_hatulja.JPG

Fontosnak tartom, hogy a párnák a hosszú évek elhasználódása után is benn maradhassanak a körforgásban. Ezért felhívom az új tulajdonosok figyelmét arra, hogy mivel az egész párna textilekből tevődik össze, így elhasználódás esetén sem ér véget a küldetésük: Ruha gyűjtő konténerekbe kerülve a megfelelő szortírozás végén feldolgozva ipari géprongyként vagy épp szálakra bontva új textilek alapanyagaként folytathatja útját.

Tartsunk benn minél több ruhát a körforgásban és használjuk fel a játékok tanító erejét arra, hogy átadjuk a gyermekek felé a tudást, mely szerint mi tartozunk felelősséggel a jövőnk alakulásáért, mert, ahogy a Jupcycle mottóm tartja: “Ami számodra felesleg, nekem alapanyag, másnak pedig újra érték.”
Teremtsünk együtt újra értéket!

jupcycle_logo_jpg.jpg


Ahol engem és az újra alkotott álmaimat megtalálod:
Honlapom: www.jupcycle.hu
Facebook oldalam: https://www.facebook.com/juliasupcycleroom/

Instagram oldalam: https://www.instagram.com/jupcycle/

Pinterest oldalam: https://hu.pinterest.com/jupcycle/

Facebook csoportom: https://www.facebook.com/groups/136053523721373/

 

Aki nem hiszi, járjon utána!

Pompás Napok csapatával várjuk jelentkezésetek és megkereséseiteket akár felnőttként érdeklődtök, akár gyermekeiteket szeretnétek mesei élményekhez juttatni. Pedagógusképzésekkel, felnőtt meseműhelyekkel, interaktív mesés alkalmakkal és hagyományőrző programokkal akár házhoz is megyünk. 
Írjatok a pompasnapok@pompasnapok.hu címre, hogy személyre szabott programot alakíthassunk ki!

Előadásainkra, képzéseinkre várjuk a szülőket, pedagógusokat, gyerekekkel foglalkozó szakembereket, meseszerető felnőtteket.

További inspirációért látogassátok meg Mesetárunkat és Játéktárunkat!

Ajánljuk figyelmetekbe kiadványainkat, amelyekben kidolgozott mesefeldolgozásokat találtok. Az elektronikus módszertani anyagok az intézményi keretekhez illeszkednek és segítik az óvodás és kisiskolás korosztállyal való foglalkozást.

logo.jpg

Kövessetek minket Facebook oldalunkon is!

Látogassátok meg weboldalunkat: www.pompasnapok.hu

Érdemes csatlakoznotok szakmai közösségeinkhez, ahol óvodás és kisiskolás korosztályok számára népi játékokkal és népmesékkel kapcsolatban kérhettek tanácsot vagy oszthattok meg tapasztalatokat. 

 

Szólj hozzá