2018. máj 23.

Nevelés játékkal és mesével

írta: Kormos Rebeka
Nevelés játékkal és mesével

...szól a Pompás Napok mottója.

12088031_406659736197545_5866250536069100815_n.jpg
Ez a szlogen áthatja munkánkat, legyen szó gyermek programokról, pedagógus konferenciáról, felnőtt képzésről vagy módszertani alkalomról. Hiszünk ebben és azon dolgozunk, hogy intézményi keretek között is biztosíthassuk a belenevelődés lehetőségét a felnövekvő generációnak. Az elmúlt években rengeteg intézményben jártunk, ahol az óvodai vagy iskolai keretekben, izgő-mozgó gyerkőcök között a népmese, a népi játék mindig rendet és nyugalmat teremtett. Így a tárgyalkotásra  - mint megerősítő motívumra - már koncentráltan kerülhetett sor. Közel 6 éve már, hogy az első örömteli alkalmak után eltöprengtünk, hogy mi is történt valójában. Nem a személyünk, nem az előadásmódunk volt az, ami ezt életre hívta, jól tudtuk. Ma is azt gondoljuk, hogy a mesehallgatás közössége, a népi játékokban megbúvó motiváció az, ami megragadja akár a legkisebbek figyelmét is. Valóban az életre nevel a mese, a játék pedig felkészít és gyakorló terepet biztosít a gyerekek néha zabolátlan akaratának.

img_1765.jpg

Szenzációs, elhivatott pedagógusok és szülők szegődtek mellénk a Pompás Napok akkreditált, 3 napos képzésén. Évek óta vártuk mi is ezt a pillanatot, hogy a népmese, népi játékok és tárgyalkotás komplex, egymást erősítő egységét, a gyakorló pedagógusok és szülők mindennapi eszközeként is bemutathassuk. Szakmáztunk és tapasztalatokat gyűjtöttünk. A résztvevőkkel együtt  - lélekben - szinten ott ült az egész osztály vagy óvodai csoport és  - szintén lélekben - átrohant közöttünk néhány, 2-3 éves totyogó is. Minden résztvevő konkrét megoldásokat keresett és a felismeréseiket a tenni vágyás hatotta át. A legfontosabb cél az volt, hogy gyakorlati hasznát vegyék a mindennapokban a képzésen elhangzottaknak, kipróbáltaknak.

img_1784.jpg
Így számolt be az egyik résztvevőnk a képzés után néhány nappal:

"hatalmas élmény volt látni, hogy valami olyasmit hoztunk össze, viszonylag kevés erőfeszítéssel, ami megragadta a gyerekeket"

Ők 2 nappal a képzés után piknikezni mentek az anyai közösségükkel. Egy, a képzésen feldolgozott mesét mondtak el és a többoldalú megerősítés eszközeivel élménydússá a gyermekek és szülők számára. Elbeszélésük alapján a sok nehezítő körülmény, "a vegyes korosztály - totyogótól kisiskolásig -, a szabadtér, a meleg, stb" ellenére is le tudták kötni a gyerekek figyelmét.

A népmese, népi játékok, dalok, táncok, szövegek adottak, a kultúránk részei - még ha bizonyos elemei már a tudattalanba el is merültek -. Összekötnek minket szűkebb vagy tágabb értelemben és közösséggé formálnak bennünket, magyarokat.
Ezek egymásra ható pozitív eredményeit és a változatosság lehetőségét szeretnénk a felnőttek számára módszertanként átadni, oktatni. A nevelési, és oktatási intézmények gyakran túlszabályozott környezetében igyekszünk 45-90 percekre spontaneitást, kreativitást, nyitottságot és logikát csempészni oly módon, hogy az vonzó legyen a gyerekek számára. ...mert a felnőttek már jól érzik magukat ebben az egylényegű kultúrában.

img_1670.jpg

Képzéseink vagy egy napos konferenciáink fókuszpontjában az alkalmazhatóság és a gyakorlati megvalósíthatóság áll, azt a felettes rendező elvet szem előtt tartva, hogy a magyar népi kultúra mindig is komplexen kezelte a felnövekvő embert/gyermeket és az életre nevelte úgy, hogy az önálló, kreatív, felelősségteljes felnőtté válhasson.

img_1795.jpg2017/2018 tanévben akkreditált továbbképzésen tanúsítványt szerzett csapat.

Előadások:

június 1. - Ócsa, Ócsai Tájház: A népmese és a környezeti nevelés módszertana című előadás.
június 2. és 8.
- Budapest, Budai Alkotóműhely és Mozgás Stúdió: Előadás a mesékről és az alkotó-fejlesztő meseterápiáról.

SZEPTEMBER 10. - Budapest, Belső erőforrásaink a népmesékben Felnőtt Meseműhely

Pedagógus továbbképzés, konferencia:

július 21. - Előadás 3 népmese módszertani feldolgozása, avagy a népmesék, népi játékok és tárgyalkotás komplex használata óvodában és alsóban címmel.   
augusztus 21. - Ócsa, Ócsai Tájház: Készüljünk együtt a magyar népmese napjára! 

SZEPTEMBER 17-18-19. - Budapest, 30 órás akkreditált továbbképzés.

Táborok:

július 9-13. - Budapest, Budai Alkotóműhely és Mozgás Stúdió: Pompás mese-, és élménytábor, 7-10 éveseknek.
31531010_981152818728976_7507369947396308992_n.jpg
augusztus 27-31., Budapest, F20 - Kispesti Ifjúsági Klub: Óvodából meseországba - iskolaelőkészítő tábor 6-7 éveseknek.


Várjuk jelentkezésetek és megkereséseiteket akár felnőttként érdeklődtök, akár gyermekeiteket szeretnétek mesei élményekhez juttatni.

Jövő héten is lesz BLOGSZERDA! Várunk vissza!

logo.jpg

www.pompasnapok.hu

Facebook.com/Pompasnapok

Szólj hozzá

magyar népmese pedagógus továbbképzés akkreditált képzés akkreditált pedagógus továbbképzés pedagógus képzés élőszavas mesemondás pedagógus konferencia 5 kredit pont 30 kredit pont népmese módszertan népijáték módszertan mese az alsó tagozatban mese az óvódában népmese a közoktatásban népi játékok a közoktatásban