2018. máj 24.

Népmesefesztivál szívvel-lélekkel

írta: Zsótér Boglárka
Népmesefesztivál szívvel-lélekkel

Már csak néhány hét választ el bennünket a 2018-as Népmesefesztiváltól (Hatvan, 2018. június 8-9-10).  A fesztiválszervezés végső fázisában a két főszervezőt, Kántor Szilviát és Pintér Zsoltot kérdeztük az eseményről.

szilvi_es_zsolt_mupa.jpg

Sziasztok! Már csak két hét a fesztiválig. Ti a végső hajrában a fesztivál kezdetét vagy a végét várjátok?

Zsolt: Kétségkívül egy munkával teli, majd' egy éve kezdődött folyamatnak érik be most a gyümölcse. Én nagyon várom a fesztivált, ugyanis Egyesületünk tagjainak tudatos kívánsága szerint egy olyan programot szerveztünk, amelynek kedvéért mi magunk is szívesen kerekednénk fel. Szeretném ha minél több foglalkozáson vagy előadáson résztvevő lehetnék.

Már most több helyről kaptatok kedvező visszajelzéseket a minőségi szervezésért. Mi ennek a titka?

Szilvi: Stratégia és precizitás nélkül a szervező munka széthullik, ezek alapvető fontosságúak számunkra. Kiemelt figyelmet fordítottunk a szakmailag elismert előadók, közreműködők, szakemberek kiválasztására. Szintén alapvető számunkra az önkritikus hozzáállás; nagyon sok jó és hasznosítható javaslatot kaptunk az elöző évek során – reméljük az idén is. Ezeket maradék nélkül megvizsgáltuk és szinte mindegyiket foganatosítottuk. Próbálunk az egyéni igényekre is figyelemmel lenni, legyen az fellépő, vendég, vagy az osztálykirándulás halmozottan sérült résztvevője. Mindezeken túl a fesztivál lelkét a magyar népmesék és a mesemondás fontosságát ötvöző szellemi műhely adja: a mesemondók, etnográfusok, folklór szakemberek és általuk képviselt civil szervezetek együttes akarata és ereje, akik szívüket, lelküket belerakják ebbe az eseménybe.

Milyen fontos elemei lesznek a programnak?

Zsolt: Bárki aki eljön a fesztiválra találkozni fog élőszavas mesemondókkal. Ők elsősorban a Meseszó Egyesület tagjai, de nagy örömünkre szolgál három díszvendégünk, az ördöngösfüzesi népdalénekes Hideg Anna néni, a délvidéki Kupuszinából érkező Toldi István és az arlói Csipkés Vilmos mesemondók is. Két helyszínen felváltva reggeltöl az esti program kezdetéig folyamatosan szól majd a „meseszó”. A Csűrdöngölő portán mesék közben mesterségbemutatókat láthatunk, míg a jurtában a kisebbeknek kerekítő foglalkozások, énekes, zenés-táncos foglalkozások lesznek. A nyáron Jamgarden-ként működő színpadon táncos, bábos mesedarabok és gólyalábasok jelennek meg, majd 5 óra után koncertek várhatók. Velünk lesz a Dűvő Zenekar, akik az esti felnőtt mesemondással tarkított táncházban húzzák a talpalávalót, míg vasárnap az Ördöngölő Zenekar után a Fláre Beás koncertje fogja zárni napot.

pgy_6569.jpg

Idén milyen foglalkozásokkal várjátok a gyerekeket?

Szilvi: Az elmaradhatatlan kézműves foglalkozások mellett idén is velünk lesz a Tarisznyás Műhely Fűz játéktere és körhintája. A honfoglalás korát megidéző barátaink az íjászatba vezetik be az érdeklődőket, lehetőség adódik mesés társasjátékokkal játszani, kipróbálni a MintaKINCStár legújabb fejlesztő játékait és természetesen látogatható az elmaradhatatlan Meseösvény, ahol ezúttal a Százszorszép Nádszálkisasszony szereplőinek bőrébe bújhatnak be a látogatók, életkortól függetlenül.

osmagyarjaink.PNG

Jól tudjuk, hogy újabb elemekkel is gazdagodik a program a tavalyihoz képest?

Szilvi: Igen. Hosszabban, s több előadóval zajlik az idei fesztivál, új program elem a pedagógusképzés. Egész hétvégén látogatható lesz négy, a maga nemében is különleges kiállítás. A Kecskemétfilm felajánlásának köszönhetően vendégeink megtekinthetik a Magyar Népmesék rajzfilmsorozatból készült 100 vászonkép kiállítást - ezzel is szeretnénk elismerni a kiállító munkáját, ami kétségkívül minden ember tudatába hozta a magyar népmesekincset. A kiállítóteret magyar népviseleti darabok és népmese témájú gyöngyképek is színesítik, valamint nagy örömmel ajánljuk a népmesés gyűjtésekből és népköltészeti kiadványokól készült könyvbemutatót.

Végül nem utolsósorban a mesékkel aktívan foglalkozóknak is kínáltok szakmai fejlődési lehetőséget.

Zsolt: Így van. A pénteki, pedagógusoknak szóló szakmai továbbképzés mellett a hétvégén kitűnő szakmai előadásokat hallhatnak az érdeklődők a szakma legkiválóbb mestereitől, a Hagyományok Háza keretében is tevékenykedő Agócs Gergelytől és Varga Norberttől.

agocs.PNG

Van még valami, ami hívogatóvá teszi a rendezvényt a családok számára?

Szilvi: Ebben az évben Baba-mama Sátorral várjuk a legkisebbekkel érkező családokat. Az új helyszínnel szeretnénk megkönnyíteni a szülők számára a kicsik napközbeni ellátását, zavartalan etetését. Amíg nagyobb gyermekük a bábelőadást élvezi vagy íjászattal próbálkozik, a babák a Díszkert félreeső részében akár szundíthatnak is egy fűre leterített takarón. A család így tényleg együtt élvezheti a népmesés rendezvényt.

csalad.PNG

  logo.jpg

www.pompasnapok.hu

Facebook.com/Pompasnapok

 

Szólj hozzá

mese továbbképzés folklór pedagógus mesemondó népmese mesemondás babamama íjászkodás Hetedhét Hatvan Népmesefesztivál