2018. máj 29.

Helló Bébi! - 3-5 hónapos csecsemő

írta: Kormos Rebeka
Helló Bébi! - 3-5 hónapos csecsemő

Ismét az apróságokról szólunk.

4_honapos_baba.jpgForrás: Woah Baby! - WordPress.com

Helló Bébi! sorozatunk két korábbi cikke közel 5000 olvasónk figyelmét ragadta meg. A Helló Bébi! - kezdő anya vagyok című írásunk rekordot is döntött, hisz több ezer olvasó egyetlen nap alatt látogatott el a blogra. A kisbabás szülőkhöz szóltunk a Helló Bébi! - 0-3 hónapos csecsemők cikkünkkel.
Most jön a következő időszak, amikor már sok-sok tapasztalata van anyának és babának egymásról, a közös életről.

A 3-5 hónapos kisbabád számára a fogás, érintés, kóstolás gyakorlása áll a napjai központjában. A dolgok szájba vételének hátterében a szájban lévő idegvégződések érzékenysége áll, így a baba ösztönösen igyekszik a tárgyakról, anyagokról, a környezetéről a legtöbb tapasztalatot begyűjteni.

FELADAT: Kömanipulal.jpgnnyen megfogható, színes játékot megfogni, megtartani és átvenni egyik kézből a másikba. 
CÉL: Az ujjak nyitásának, zárásának gyakorlása, koordináció, térérzékelés fejlesztése, koncentrálóképesség növelése.


Illusztráció 4 hónapos kisfiú 
Az önállóságra való nevelés alapjait is itt rakhatjuk le, mert amíg a gyerekünk ügyeskedik, mi megihatunk egy pohár gyümölcslevet vagy elpakolhatjuk a ruháit, stb.

MEGJEGYZÉS: Önmagában a tárgy megfogása is nagy odafigyelést jelent a gyerekek számára. A kicsik kezéből a játék többször kiesik, ami kudarc  és egyben fárasztó, de ezt gyereknek és szülőnek is el kell tudni viselnie.
A belefáradt gyerek dühössé válhat, ezt az élményt igyekezzünk elkerülni. Vegyük fel a kicsit, énekeljünk neki egy-két dalt, pihentessük őt más élményekkel.

IDŐZÍTÉS: Ebben a korban új játékokat, elfoglaltságot mindig pihenés és evés utánra tervezzünk be.

KIVITELEZÉS: Nyújtsunk a baba felé egy kisebb tárgyat. Várjuk meg amíg megfogja, kezébe veszi, majd vonuljunk egy kicsit háttérbe, hogy a tárgy teljesen leköthesse a figyelmét. Ha elejti adjuk a kezébe ismét a játékot. Ez a feladat kezdetben háton fekve, majd megtámasztva ülő helyzetben is kivitelezhető.

IDŐTARTAM: Eleinte 3-4 percenként a felnőtt "segítsége" szükséges, ahogy a gyerekünk ügyesedik ez az idő is megnő. Az eltöltött idő hossza növelhető ha váltogatjuk a tárgyakat.

FIGYELEM! Eleinte mosható, egy darabból álló, szájba vehető játékokat adjunk a babának. Sok kicsi imádja a kulcscsomókat, de célszerű a kulcsot rendeltetésszerűen használni. Először is mert milliónyi kórokozó tanyázik rajta, másodszor pedig később az aktív babák könnyem eltüntetik ezt a fontos tárgyat.

A témához javasolt további cikkeink:
A gyerekektől kapott csodák
Apa-lánya mesék
A mese mint rituálé 1.
A mese mint rituálé 2.
3 az 1-ben mesehős
Megmozgató mondókák

Még több mondókát!
Szeretettel ajánljuk a mondókás írásunkat:
Mondókás könyv babáknak és mamáknak címmel. Klikk!

Aki nem hiszi, járjon utána!

Pompás Napok csapatával várjuk jelentkezésetek és megkereséseiteket akár felnőttként érdeklődtök, akár gyermekeiteket szeretnétek mesei élményekhez juttatni. Pedagógusképzésekkel, felnőtt meseműhelyekkel, interaktív mesés alkalmakkal és hagyományőrző programokkal akár házhoz is megyünk. 
Írjatok a pompasnapok@pompasnapok.hu címre, hogy személyre szabott programot alakíthassunk ki!

Előadásainkra, képzéseinkre várjuk a szülőket, pedagógusokat, gyerekekkel foglalkozó szakembereket, meseszerető felnőtteket.

További inspirációért látogassátok meg Mesetárunkat és Játéktárunkat!

Ajánljuk figyelmetekbe kiadványainkat, amelyekben kidolgozott mesefeldolgozásokat találtok. Az elektronikus módszertani anyagok az intézményi keretekhez illeszkednek és segítik az óvodás és kisiskolás korosztállyal való foglalkozást.

logo.jpg

Kövessetek minket Facebook oldalunkon is!

Látogassátok meg weboldalunkat: www.pompasnapok.hu

Érdemes csatlakoznotok szakmai közösségeinkhez, ahol óvodás és kisiskolás korosztályok számára népi játékokkal és népmesékkel kapcsolatban kérhettek tanácsot vagy oszthattok meg tapasztalatokat. 

Szólj hozzá

játék gyerekek 3 hónapos 5 hónapos 3-5 hónapos tárgyakkal való játék