2018. dec 07.

Macskacicó

írta: Kormos Rebeka
Macskacicó

Újramesélte a Pompás Napok csapata A macskamenyasszony és A macskacicó meseverziók alapján:

macskacico_1.jpgForrás: www.amazon.com

Egyszer volt, hol nem volt...

   volt egyszer egy király. Ennek a királynak volt három fia. Hát ezek a fiúk már mind házasodnivalók voltak. A pincétől a padlásig színarany palotában, színarany trónteremben ültek. Szép szál legény a legidősebb. A testvéröccse is derék ifjú ember. A legkisebb pedig olyan szál, mint a gyújtott gyertya. Az öreg király maga elé kérette a királyfiakat ebbe az aranyos terembe.
- No fiaim,  házasodjatok meg! Keressetek magatoknak illő feleséget. Arany pálcájával irányt mutatott, minden fiúnak a részére egyet, és azt mondta, kinek amerre mutatott a pálcája, arra kell menni nősülni. Egyőtök induljon a báróságba, másótok a grófság felé vegye az útját. Te legifjabb fiam indulj a kerek erdő felé.
Fiaim! A leányoktól egy-egy bokrétát hozzatok nekem mutatóba!
Míg a fiak felkészültek a hosszú útra, s el is indult mind a három. Örültek is az idősebb királyfik, hogy rájuk mért feladat jóféle, de a legifjabb mihez kezdett a kerek erdőben. 
- Jajj, szegény fejemnek mihez kezdjek, kit keressek, hogy szép menyecskére leljek?
Így búsult magában és nagy odvas fa tövébe leült. Míg ott töprengett egy macskacicó arra kényeskedett, cirókodott.
-Ó, én kicsi mátkám, csak azt a szomorú szemed nem látnám! Mi dolgod itt, ahol emberi lélek nem jön s nem megy?
- Jajj, elárvult  fejemnek. Feleségért küldött az Apám. De én itt ki találjak, hogy keressek a rengeteg mélyén? Nem elég, hogy találjak valakit, de még bokrétát is kössön s azt nekem adja, hogy Apámnak s bátyáimnak azt mutatván haza vihessem.
-Te legény! Válassz engem, megszedem az erdőezüst, arany virágait s szebb csokrot vihetsz haza, mint a bátyáid.
- Ne bolondozz! Hogy szedhetne egy macskacicó virágot, hogy köthetne bokrétát.
-Te csak pihenj le, majd én mindent elrendezek.
- Ébredj fel! Kedvesem indulj hazafelé! Itt a csokor vidd el Édesapádnak!
A legkisebbik királyfi el is indult s mire gondolnátok egyet már az Apja veretes, aranyos tróntermében állt. Átadta a Macskacicó csokrát, amitől mindenkinek elállt a szava is. De aztán épp hogy megmelegedtek kicsit otthon, a király újra elküldte a királyfiakat, hogy most keszkenőt hozzanak a leendő menyasszonyaiktól. Azok nyakukba vették az utat s siettek, hogy Apjuk kérését teljesítsék. A mi királyfink annyira nem sietett, mert emésztette a bánat, hogy ugyan a Macskacicó hogy lenne képes szőni, hímezni neki egy menyasszonyi kendőt. Ezzel a bánattal érkezett el megint az erdőhöz.
- Ó, én kicsi mátkám, csak azt a szomorú szemed nem látnám! Mi bajod?
- Jajj, elárvult fejemnek. Az Apám most menyasszonyi keszkenőt kér leendő menyeitől. Azt sem tudom hová legyek, hogy ezt a kérését teljesíthetném.
- Te csak pihenj le, majd én mindent elrendezek. 
A macskacicó egész háza népét magához hívatta. Jöttek is a fehér, fekete, tarka-barka, foltos és pettyes cicák. Az egyik font, a másik szőtt, hímzett, így készült az arany-ezüst szálakból szőtt kendő.
Ezalatt a másik két királyfi már megjárta az utat és a báró meg a gróf kisasszonyoktól hozták és bemutatták a kendőiket az Apjuknak.
- Ébredj fel! Kedvesem indulj hazafelé! Itt a kendőm vidd el Édesapádnak!
A királyfi nem is gondolkodott csak sietett haza.
- Fiaim! A leányoktól a csokrokat, kendőket meghoztátok, de most már a leányokat szeretném látni, aki a házhoz hoztok. Induljatok tüstént!
A legények úgy nyargaltak, mint a gondolat, hisz szerelmetesek voltak a leányokba, alig várták, hogy újra láthassák egymást. A legkisebbik királyfi pedig úgy ment, mint akit ütnek. Gondolta, neki bizony világgá kell mennie, ha az Apja meglátja a Macskacicót, aki neki eddig a mátkaságban segített.
- Ó, én kicsi mátkám, csak azt a szomorú szemed nem látnám! Mi bajod?
- Most már biztos, hogy Atyám haragja lesújt rám, mert hogy is vihetnélek én téged, Macskacicót bemutatni, mint leendőbelimet.
-Te csak pihenj le, ne aggódj, majd én mindent elrendezek. 
A trónteremben ennyi boldog arcot már rég lehetett látni, mint amikor a két legidősebb királyfi megérkezett és bemutatták leendő feleségeiket. A jegyes lakoma már nagyban tartott, amikor a legkisebbik királyfi nyugodt szendergéséből felébredt. Megpillantott egy igen-igen szép lányt, akinek már a ruháján is látszott, hogy királylány
- Édes Rózsám! Hogy kerülsz te ide s nem láttál-e egy Macskacicót erre cirókodni?
-Ó én kicsi mátkám! Gonosz varázslattal macskacicónak kellett lennem egész háznépemmel együtt, mindaddig, amíg egy legény engem feleségül nem választ. Te engem ugyan kénytelen, kelletlen elfogadtál s most vihetsz tisztességgel Atyád elé.
No hát, hatlovas hintón indultak a palotába. Kerekedett olyan lakodalom, hogy 3 nap 3 éjjel tartott. Három menyasszony három pár cipellőt eltáncolt s bizony még a kisördög is eljött, hogy a jó húslevesből belakhasson.
Itt a mese vége, eredjetek ki a rétre s ott vigadozzatok! 

Újramesélte a Pompás Napok csapata A macskamenyasszony és A macskacicó meseverziók alapján:
További mesék a Mesetárban.

A meséhez  - sok más hasznos ötlet mellett - feldolgozó lapot a Pompás Napok oldalán találtok. Klikk a linkre! Macskacicó feladatlap.

Pompás Napok csapatával várjuk jelentkezésetek és megkereséseiteket akár felnőttként érdeklődtök, akár gyermekeiteket szeretnétek mesei élményekhez juttatni. Pedagógus képzésekkel, felnőtt meseműhelyekkel, interaktív mese alkalmakkal és hagyományőrző programokkal akár házhoz is megyünk. 
Írjatok a pompasnapok@pompasnapok.hu címre, hogy személyre szabott programot alakíthassunk ki!

Kövessetek minket Facebook oldalunkon is!
Látogassátok meg weboldalunkat: www.pompasnapok.hu

logo.jpg

 

Ajánljuk figyelmetekbe e-book formátumú módszertani füzeteinket, amelyekben kidolgozott mesefeldolgozásokat találtok.

Szakmai közösségeinkhez érdemes csatlakoznod, hisz óvodás és kisiskolás korosztályok számára népi játékot témában és a népmesék világában kérhetsz tanácsot vagy oszthatsz meg tapasztalatokat. 

Szólj hozzá

mesetár népmese magyar népmese Macskacicó mese állatmenyasszonyok Macskamenyasszony népmese-feldoflgozás foglalkozásterv