2017. feb 15.

Apa-lánya mesék

írta: Kormos Rebeka
Apa-lánya mesék

 apa-lanya4.jpg

forrás: www.cumpception.com

 A népmesék világáról, azon belül a legszélesebb körben ismert tündérmesékről írunk itt.

Arra számítanánk, hogy ezekben a száz-kétszáz-ötszáz, vagy ezer éves történetekben majd a három-négygenerációs nagycsalád problémáival, konfliktusaival találkozunk. Azonban nem így van: a legtöbb népmese kétgenerációs családról beszél, ahol apa, anya és gyermek(ek) alkotják a családot.

- írja Bárdos József a Fordulópont című kiadványban megjelent írásában.


Apák és lányaik

A lányos apák témája nagyon foglalkoztatja az anyákat, a közvéleményt, és szinte mindenkinek van véleménye. A népmesék is fontos üzeneteket hordoznak magukban. Apa és lánya között a kapcsolat különleges ebben a varázslatos világban is. A tudomány mai álláspontja szerint is meghatározó ennek a kapcsolat minősége. Nohát, akkor lehet, hogy mit sem változtunk emberöltőkön keresztül?

apa-lanya.jpg

forrás: www.pinterest.com

Ép kapcsolat

Angol kutatások szerint az egészséges családban, bizalomban, szeretetben cseperedő leányok később a férfias férfiakkal keresik a kapcsolatot.
A mesék világában az apa a fiúkat szerencsét próbálni küldi, míg leányait kéretlen-kelletlen adja férjhez. Leendőbeli vőjét lehetetlen próbák elé állítva igyekszik e "változást" késleltetni. Ilyen mesék pl.: A csodafurulya, A makrancos királylány, A szép Palkó, a Szélike királykisasszony, Nyúlpásztor.

apa-lanya3.jpg

forrás: www.maccabeesociety.com

Apai minta híján

Meglepő lehet a mesék világának az a ténye, hogy sok történet csonka családokról szól. Elhalt anyákról és a helyükbe lépő mostohákról, hiányzó apákról és az árván maradt leányok küzdelmes életéről. A klasszikus Hamupipőke és az ezzel a névvel jelzett mesetípusba tartozó történetek mind erről a helyzetről szólnak. Az ördög és a két lány, és Az őzike című mesék is ezeket a helyzeteket mutatják be.

apa-lanya2.jpg

forrás: www.templesquare.com

Apa helyett valaki más

A haragra gerjedő apa képe is meglehetősen nyugtalanító. A dühös apa elkergeti lányát A só című mesében. A szülőhöz kötődő leány magától bizony nem igen hagyná el a biztonságos, családi házat/palotát, így ez a mesei "károkozás" szükségszerű. Hát nem ez az a konfliktus, ami szinte feloldhatatlan helyzeteket teremet szülő és gyermek életében? Fel kell nőni és saját életet kell tudni kezdeni.

protect-children.jpg

forrás: www.casamentalhealth.org

Minta a viselkedésre

A tündérmesék mintát mutatnak, amelyek lehetnek negatívak és pozitívak. Az elkerülhetetlen konfliktusok kezelésére, elviselésére adnak válaszokat. Életfordulóknál mélyen a tudatalattinkból felszínre törve biztatnak bennünket a szeretet fontosságára. A gyerekek ezeken a meséken keresztül, a számukra távoli életszakaszok kihívásaira készülhetnek fel. Bárdos József gondolatmenete és elemzései alapján, apának lenni sosem volt könnyű, de ha a gyerekeknek alkalmuk van ezekkel a mesékkel megismerkedni, érzelmi emlékezetükben a minták elraktározódnak.

 

Egy apa vallomása

"Számomra, a kislányom az én hercegnőm." - vallott egy ifjú apa.
Ifjú hercegnőknek ajánljuk ezt a szép kis koronát.

16708485_752845924893001_5765175398309767156_n.jpg

Meséld el A só című mesét az osztályodnak vagy csoportodnak!

Néhány lépés után e-book formában máris a tiéd lehet "A Só" című mesét feldolgozó, módszertani útmutatással kiegészített füzetünk.

pipacsos_cover_1.jpg

Hagyományok új felületeken, új köntösben

Hiszünk abban, hogy hagyományaink fontos tudást és megerősítést, intelmet hordoznak a mai ember számára is. Vegyük ismét birtokba ezeket az ismereteket, és építsük be a mindennapokba!

  • Videó anyagaink rövid interakciók, legyen szó játékról, meséről vagy tárgyalkotásról.
    Klikk erre a linkre! Megnézem a Pompás Napok You Tube csatornáját!
  • Mesetárunk 2017 óta egy bővülő gyűjtemény azokból a mesékből, amelyekhez a Pompás Napok csapata kötődik. Klikk! Ellátogatok a Mesetárba!
  • Játéktárunk javarészt népi játékokat tartalmaz, játékfűzéseket és néhány olyan ötletet is, amelyek a néphagyományban gyökereznek. Ezek a gyerekekkel való együttlétek alatt új variációként születtek meg.
    Klikk ide! Felkeresem a Játéktárat!
  • Szakmai cikkeink és vendégírónk tollából született írások is számos izgalmas témát feszegetnek, ötletekkel szolgálnak. A blog felületének jobb oldalán, a kereső funkcióval rákereshetsz konkrét kifejezésekre is.
    Klikk! Beleolvasok a blogba! 
    Népmese-foglalkozás címszóval ezeket a cikkeket több, mint 200.000 látogató olvasta el.
    Kattints rá! Nézzük, melyek ezek a cikkek!
  • Online előadásainkra, képzéseinkre várjuk a szülőket, pedagógusokat, gyerekekkel foglalkozó szakembereket, meseszerető felnőtteket.
  • Ajánljuk figyelmetekbe kiadványainkat, amelyekben kidolgozott mesefeldolgozásokat találtok. Az elektronikus módszertani anyagok az intézményi keretekhez illeszkednek és segítik az óvodás és kisiskolás korosztállyal való foglalkozást.

logo.jpg

Kövessetek minket Facebook oldalunkon is!

Látogassátok meg weboldalunkat: www.pompasnapok.hu

Érdemes csatlakoznotok szakmai közösségeinkhez, ahol óvodás és kisiskolás korosztályok számára népi játékokkal és népmesékkel kapcsolatban kérhettek tanácsot vagy oszthattok meg tapasztalatokat. 

Mentés

Mentés

Szólj hozzá

szerepek családi népmese családon belüli női szerepek szülői szerep családi minták női hős női mesehős apák a mesében