2019. jan 23.

A, a, a, a farsangi napokba

írta: Kormos Rebeka
A, a, a, a farsangi napokba

Mészely Ilka kortárs illusztrátor. Rajzaival illusztrált gyerekkönyvek tucatjait találhatjátok meg neves kiadók gondozásában. Munkásságának adózva és a farsanghoz kapcsolódóan a Szabó Lőrinc: Falusi hangverseny című lapozókönyvét ajánljuk a szülők figyelmébe. 

falusi-hangverseny.jpgForrás: www.mora.hu

Állatok és farsangi mulatság

Mindig nagy kérdés a szülők és a nevelők számára, hogy minek engedjenek teret a beöltözés kapcsán. Normális-e ha valaki szörny jelmezbe szeretne bújni: Mi az előremutatóbb: ha megfelelve a konvencióknak, a kislányokat hercegnő jelmezbe öltöztetjük, a fiúcskáknak pedig a lovag és királyfi maskarák, esetleg Ludas Matyi gúnyája legyen a sajátjuk?

maskara.jpgForrás: www.meszelyilka.blogspot.com

Hosszú fejtegetések helyett szeretnénk rámutatni kultúránk csodás, az állatokhoz kötődő meseanyagára, amely a Magyar Népmesék Katalógusába 299 típusba vannak besorolva. Ezek sok-sok verzióban éltek a 19. századot megelőzően a nép ajkán is, azóta pedig lejegyzett formákban. Bár a tudható, hogy legrégebbi lejegyzett történeteket az indiai állatmesék gyűjteménye, a Pancsatantra, amelyet 2500 évesek. 
Boldizsár Ildikó így ír egy tanulmányában:

"a gyerekek nagyon könnyen azonosulnak az állatszereplők
sorsával, hanem azért, mert ezeknél a történeteknél kezdődik meg az ismeretterjesztő és a szépirodalmi szövegek szétválasztása, ami azért fontos, mert a szövegek és saját élményeik alapján a gyerekek lassan megtanulják a különbséget a valóság és a fikció között". 

Az állatmesék megismerésén keresztül sokat megtudhatunk az állati hősökről és a kisgyermek kort átható szerepjátékok megannyi lehetőséget hordognak magukban a játékos tanulásra is.
Más bőrébe bújni pedig jó...
mert átlényegülsz,
mert bátrabb leszel,
mert belülről még az oroszlánjelmez sem félelmetes,
mert a figyelem rád szegeződik,
mert akár bűntelenül csintalankodhatsz.
Itt az alaklom, hogy a környezetetekben lévő gyerekeknek alkalmat teremtsetek ezek megélésére.

Jelmezt, csak könnyedén!

A farsang alkalmat ad a beöltözők számára az említett határhelyzet teljes elánnal való megéléséhez.
Bátorítunk bennetek a mesék, mondókák, állatos fogócskák megismerésére és kipróbálására otthoni vagy intézmény környezetben. Néha elég egyetlen pár fül, esetleg egy fekete orrocska.

cica.jpgForrás: http://szhelyi.blogin.hu

Korábbi a témában megjelent cikkeink:

Farsangi versek és mondókák gyerekeknek
Farsangi jelmezek házilag
Farsangot, de „hangosat”!

Farsangi népmese-foglalkozás + mesegyűjtemény
kedvezményes csomagban!

500 Ft kedvezménnyel, egy csomagban, 2.500 Ft-ért:
Farsangi kiadványcsomag
farsangicsomag-scaled.jpg

Kiadványok külön-külön:
Népmese-foglalkozás terv farsangra

farsang_ebook1_1.JPGMesegyűjtemény
1262485191.png

Módszertani anyagaink konkrét foglakozásterveket tartalmaznak és sok ötletet az adott témákhoz. Farsangi kiadványunk egy igazi, vidám farsangi mulatság kezdete is lehet.
A részletekért kattints ide! Csupán néhány klikk és 1.500 Ft áron tiéd lehet a kiadvány.

Aki nem hiszi, járjon utána!

Pompás Napok csapatával várjuk jelentkezésetek és megkereséseiteket akár felnőttként érdeklődtök, akár gyermekeiteket szeretnétek mesei élményekhez juttatni. Pedagógusképzésekkel, felnőtt meseműhelyekkel, interaktív mesés alkalmakkal és hagyományőrző programokkal akár házhoz is megyünk. 
Írjatok a pompasnapok@pompasnapok.hu címre, hogy személyre szabott programot alakíthassunk ki!

Előadásainkra, képzéseinkre várjuk a szülőket, pedagógusokat, gyerekekkel foglalkozó szakembereket, meseszerető felnőtteket.

További inspirációért látogassátok meg Mesetárunkat és Játéktárunkat!

Ajánljuk figyelmetekbe kiadványainkat, amelyekben kidolgozott mesefeldolgozásokat találtok. Az elektronikus módszertani anyagok az intézményi keretekhez illeszkednek és segítik az óvodás és kisiskolás korosztállyal való foglalkozást.

logo.jpg

Kövessetek minket Facebook oldalunkon is!

Látogassátok meg weboldalunkat: www.pompasnapok.hu

Szólj hozzá

játék dal farsang jelmez mondóka beöltözés farsangi pancsatantra népmese feldolgozás farsangi mondóka jelmezek állatmesék mesefeldolgozás Boldizsár Ildikó maskara interaktív mese Mészely Ilka farsangi időszak ötletek farsangra állatmesés foglalkozástervek népmese foglalkozás tervezése