2019. feb 19.

A kicsúfolt Nulla

írta: Kormos Rebeka
A kicsúfolt Nulla

A kicsúfolt Nulla
(részlet Nagyné G. Pataki Ágnes által írt Matekmese című könyvéből)

matekmeserajz_19.jpegIllusztráció a Mesematek című könyvből.

Fényáradat árasztotta el reggel a Műveletek bolygóját, amikor kis felfedezőink kinyitották a szemeiket. Csak résnyire tudták megemelni pilláikat, annyira zavarta őket a barlangban eluralkodó hihetetlenül nagy világosság. Madarak csivitelése is jelezte az ébresztő eljöttét, szobájukban a vekker pedig jól láthatóan 6 órát mutatott.

– Kész a reggeli, ideje indulnunk a Számok Birodalmába! Ha sokat késlekedünk még út közben sült hús lesz belőlünk! – sürgette a gyerekeket Összeadás.

Lázár, Donát és Tekla a kezdeti hunyorgások után hamar összeszedték magukat és hálásan köszönték meg a reggelit, valamint az ajándék napszemüvegeket, amivel már sokkal kibírhatóbbá vált a fényárban úszó bolygó.

– Itt vannak a fűből készült napernyők is! Vegyen el mindegyikőtök egyet, hiszen a fejünket is védeni kell a sugárzástól és erre most nem a legmegfelelőbb a téli sapka! – okoskodott Kivonás.

– Persze, nem tudhattuk hogy itt ilyen meleg lesz – védekezett Lázár, megköszönve az ajándékba kapott nyári ruhákat is.

– Még szerencse, hogy varrtunk korábban párat a Matek-galaxis felderítőinek, hiszen nem ti vagytok az elsők, akik tiszteletüket teszik nálunk – örvendezett a tegnap este megismert ikertestvér, Összevonás.

A kietlen tájon lassan elindultak a Számok Birodalmába, ahova vizet is vittek magukkal, ha útközben megszomjaznának. A túra hosszú és fárasztó volt, de hőseinket nem olyan fából faragták, hogy feladják.

Kitartásuknak meg is lett az eredménye. Egy váratlan percben csodálatos zene ütötte meg a fülüket, majd megpillantották a pálma- és virágzó gyümölcsfákkal díszített kertet, amelyben egy óriási vízesés csobogott. Szökőkutak és fűszoknyás táncosok pörgése jelezték azt a hihetetlen gazdagságot és jókedvet, ami a Számok Birodalmában uralkodott. A kapuban egy pocakos Nulla őrködött, aki félelmetesen robosztus kinézete ellenére szívesen beengedte az érdeklődő átutazókat, hogy megismerhessék a Számok hatalmasságát. A be­szélgetés közben azonban a gyerekek megéreztek valamit abból a mérhetetlen nagy szomorúságból, ami a Nulla szívében uralkodott.

– Miért érzed úgy, hogy te éred a legkevesebbet a Birodalomban? – faggatta Lázár.

– Nem vagyok szép, mert nagyra nőtt a hasam. Hasznos sem vagyok, mert egy számhoz hiába adnak hozzá, vagy vesznek el belőle, az értékén semmit sem vagyok képes változtatni. Ráadásul osztani nem is lehet velem! A nevem jelentése pedig az, hogy „semmi”

– Ez mind igaz, de valamiről teljesen megfeledkeztél Nulla! – csattant fel a megoldás lázában égve Donát. Ha egy számot veled szorzunk meg, akkor azt te teljesen le tudod nullázni! Szóval jobb ha tudod, hogy óriási hatalmad van – tette hozzá.

Erre már Nullának is felcsillant a szeme, mert rájött: sokszor csak nézőpont kérdése, hogy mennyire értékeljük magunkat. Pedig igazán érdemes mindenkinek számba vennie, hogy miben más és mely képességeiben különlegesebb, mint a többiek. Lázár és Tekla is boldogan nyugtázta, hogy érdemes volt eljönniük a Számok Birodalmába: vissza tudták adni az önbizalmát annak, aki elveszítette.

– Éppen jókor érkeztetek! Néhány perc múlva kezdődik az össznépi játékunk az Arénában. Ugye velünk tartotok? – kérdezte a most már cseppet sem szomorú Nulla.

– Hát persze – vágták rá a gyerekek – imádjuk a játékokat!

Azzal elindultak a felvonuló táncosokkal a Számok milliárdokból felépült stadionja felé. A hűsítő kapuk vízporlasztójában nem is érezték azt a rekkenő hőséget, amely a bolygón uralkodott. Felfrissülés ez a hely nemcsak az agynak, de a testnek is – nyugtázták elégedetten a kis csavargók.

További mesék a Mesetárban.

Pompás Napok csapatával várjuk jelentkezésetek és megkereséseiteket akár felnőttként érdeklődtök, akár gyermekeiteket szeretnétek mesei élményekhez juttatni. Pedagógus képzésekkel, felnőtt meseműhelyekkel, interaktív mese alkalmakkal és hagyományőrző programokkal akár házhoz is megyünk. 
Írjatok a pompasnapok@pompasnapok.hu címre, hogy személyre szabott programot alakíthassunk ki!
Előadásainkra, képzéseinkre várjuk a szülőket, pedagógusokat, gyerekekkel foglalkozó szakembereket, meseszerető felnőtteket.

Kövessetek minket Facebook oldalunkon is!
Látogassátok meg weboldalunkat: www.pompasnapok.hu

logo.jpg

Ajánljuk figyelmetekbe e-book formátumú módszertani füzeteinket, amelyekben kidolgozott mesefeldolgozásokat találtok.

Szakmai közösségeinkhez érdemes csatlakoznod, hisz óvodás és kisiskolás korosztályok számára népi játékok témában és a népmesék világában kérhetsz tanácsot vagy oszthatsz meg tapasztalatokat. 

Szólj hozzá

mesematek műmese Nagyné G. Pataki Ágnes A kicsúfolt Nulla