2019. máj 08.

Ezt a mesét mondd el a madarak és fák napján!

írta: Kormos Rebeka
Ezt a mesét mondd el a madarak és fák napján!

“Fa nélkül egy fillért sem ér a táj.
S üres a fa, ha nincs rajta madár.
Én azt hiszem nem kelne föl a nap,
Ha nem lennének fák és madarak.”

Horváth Imre

madarak_es_fak_napja.pngForrás: www.telekib.blogspot.com

Május 10. a madarak és fák napja. A jeles nap környékén a pedagógusok megannyi ötletel, kirándulással, természetismereti stafétával igyekeznek a gondjaikra bízott gyerkőcök számára élménydússá tenni az intézményi programokat. 
Szeretnénk, ha a népmesék és népi játékok is tovább gazdagítanák a gyerekek és pedagógusok tapasztalatait.

Eredetmondával a környezeti nevelés zászlaja alatt

A környezeti nevelés olyan, ma használatos fogalom, amelyet a régi ember meg sem nevezett, mégis élete minden pillanatát átszőtte a természettel való kapcsolata. Az évszázados mesék között van olyan, amelyik úgy kezdődik, hogy "ez még akkor történt, amikor az emberek beszéltek az állatok nyelvén". Ma már varázslatos dolognak számít ez a szimbolikus mesekezdő formula, de szerencsére az óvódás és kisiskolás korosztály átadja magát a mese invitálásának. 
A madarak és fák napjára többek között a Az örökzöld fák eredete című mesét ajánljuk a meseszerető felnőtteknek, gyerekeknek.

Pompás mesefeldolgozás 

A mesehallgatásról elmondhatjuk, hogy minden intelligencia területre ható élmény. A nyárfa hazánkban igen elterjedt fafaj, így talán könnyen kivitelezhető, hogy egy nyárfa tövében ülve meséljünk. Az eredet mondáról beszélgetve felhívhatjuk az iskolás gyerekek figyelmét a nyárfa gyógyító hatásaira. A mesében az arany levelű nyárfa tavasszal az "Élet vízét tartalmazza". Tudható, hogy a nyárfarügy gyógyító erejű.

A pedagógusok számára készült összeállításunk több népmesét, dalt, mondókát tartalmaz, amelyek a madarak és fák napjához kapcsolhatóak, sokrétűen tálalva a témát a legkisebbek számára is.
Megrendelhető e-book formájában!ebook_fedlep.JPG

a-nap-faja-3-scaled.jpg

A Pompás Napok csapata 2012 óta töretlenül azon dolgozik, hogy minél több pedagógushoz és szülőhöz juttassa el a néphagyomány különböző elemeit, általuk pedig sok-sok gyermek ismerje meg ezt a csodás kincsestárat. A népmese, népi játék és tárgyalkotás ötvözésének módszertani lehetőségei az óvodában és az alsó tagozatban című 45 órás akkreditált képzésünk és rövidebb kurzusaink segítik a pedagógusokat, hogy birtokba vegyék elődeink hagyományait úgy, hogy az a mai gyerekek fejlődését támogassák vele.

pipacsos_cover_1.jpg

Hagyományok új felületeken, új köntösben

Hiszünk abban, hogy hagyományaink fontos tudást és megerősítést, intelmet hordoznak a mai ember számára is. Vegyük ismét birtokba ezeket az ismereteket, és építsük be a mindennapokba!

 • Videó anyagaink rövid interakciók, legyen szó játékról, meséről vagy tárgyalkotásról.
  Klikk erre a linkre! Megnézem a Pompás Napok You Tube csatornáját!
 • Mesetárunk 2017 óta egy bővülő gyűjtemény azokból a mesékből, amelyekhez a Pompás Napok csapata kötődik. Klikk! Ellátogatok a Mesetárba!
 • Játéktárunk javarészt népi játékokat tartalmaz, játékfűzéseket és néhány olyan ötletet is, amelyek a néphagyományban gyökereznek. Ezek a gyerekekkel való együttlétek alatt új variációként születtek meg.
  Klikk ide! Felkeresem a Játéktárat!
 • Szakmai cikkeink és vendégírónk tollából született írások is számos izgalmas témát feszegetnek, ötletekkel szolgálnak. A blog felületének jobb oldalán, a kereső funkcióval rákereshetsz konkrét kifejezésekre is.
  Klikk! Beleolvasok a blogba! 
  Népmese-foglalkozás címszóval ezeket a cikkeket több, mint 200.000 látogató olvasta el.
  Kattints rá! Nézzük, melyek ezek a cikkek!
 • Online előadásainkra, képzéseinkre várjuk a szülőket, pedagógusokat, gyerekekkel foglalkozó szakembereket, meseszerető felnőtteket.
 • Ajánljuk figyelmetekbe kiadványainkat, amelyekben kidolgozott mesefeldolgozásokat találtok. Az elektronikus módszertani anyagok az intézményi keretekhez illeszkednek és segítik az óvodás és kisiskolás korosztállyal való foglalkozást.

Pompás Napok csapatával várjuk jelentkezésetek és megkereséseiteket akár felnőttként érdeklődtök, akár gyermekeiteket szeretnétek mesei élményekhez juttatni. Pedagógus képzésekkel, felnőtt meseműhelyekkel, interaktív mese alkalmakkal és hagyományőrző programokkal akár házhoz is megyünk. 
Írjatok a pompasnapok@pompasnapok.hu címre, hogy személyre szabott programot alakíthassunk ki!

Kövessetek minket Facebook oldalunkon is!
Látogassátok meg weboldalunkat: www.pompasnapok.hu

Szakmai közösségeinkhez érdemes csatlakoznod, hisz óvodás és kisiskolás korosztályok számára népi játékok témában és a népmesékkel kapcsolatban kérhetsz tanácsot vagy oszthatsz meg tapasztalatokat. 

logo.jpg

 

Szólj hozzá