2019. máj 19.

Lehozzuk nektek a csillagokat az égből!

írta: Náfrádi Anikó
Lehozzuk nektek a csillagokat az égből!

- avagy a mesemondás és csillagfestés találkozása

A Pompás Napok módszertanában a népmeséket ötvözzük a játékok, népdalok és néptánc elemeivel. Most egy új kezdeményezést mutatunk be, ahol a népmesék és a megfestett csillagos ég megnyugtató látványának jótékony hatásai találkoznak. Mindennek a Bartók Pagony különterme ad otthont, és hogy mi is van készülőben pontosan? Már mondjuk is!

 Az élőszavas mesemondás ereje

 Már sokat szóltunk arról, hogy mekkora szerepe és milyen jótékony hatása van az élőszavas mesemondásnak a gyermekek (és a felnőttek!) életében, így ezt most nem is ecsetelnénk hosszasan. Csupán emlékeztetőül kiemelnénk néhányat: a mesehallgatás segíti a megnyugvást, a testi-lelki ellazulást, valamint oldja a szorongást, a félelmeket. A mesei történetek hallgatása képes a negatív érzelmek és gondolatok pozitívvá fordítására, támogatólag hat a mindennapok nehézségeivel és kihívásaival szembeni megküzdésben.inh_33594_254451_1.jpgFotó: Shutterstock

És hogy a mesehallgatás számtalan pozitív hatásai közül miért is épp ezeket emeltük ki? Mert a Csillagfestés pont ugyanazeket tudja!

 No, de mi is az a Csillagfestés?

 Zenkó Márta a Csillagfestés megálmodója, és megalkotója, aki egyedileg, kézzel festi fel a mennyezetre az univerzum csillagait. dayne-topkin-627998-unsplash.jpgFotó: unsplash.com

Speciális világító festékkel és technikával készít dekorációt a mennyezetre, amelynek diszkrét fénye sötétben meghitt, kellemes hangulatot varázsol körénk, mintha csak a természet lágy ölén, a csillagos ég alatt ülnénk.  


A csillagfestés hatása 

A csillagfestés hidat tud képezni a teljesen sötét és a lámpafény helytelen használata között, így oldja a sötéttől való félelmet. A sötétben a gyermek számára az egyetlen inger a plafonra felfestett csillagos égbolt, amely nyugtatólag hat rá.csf_illusztracio.jpgFotó: zenaart.hu

Segíti az esti, elalvás előtti rituálé kialakítását, a csillagos égbolt közös szemlélése pedig erősíti a kötődést. Az ilyenkor elmesélt történetek még hatásosabban oldják a szorongást. Dr. Nagy Anikó, a Heim Pál gyermekkórház főigazgatója így fogalmaz: “Ahogy felfelé nézve váltogatják a tekintetüket, szinte megnyílik előttük a tér, égboltnak látják, s ez ellazítja, felszabadítja gondolataikat.”

 Meseest a csillagos égbolt alatt

Ugyanezt a meghitt, pihentető, relaxált légkört szeretnénk megteremteni következő meseestünkön. Hiszen a Bartók Pagony különtermének mennyezetére Zenkó Márta már felfestette a csillagos eget, amely csak arra vár, hogy a besötétítés után felragyogtathassa nekünk az univerzumot, amely alatt a világ népmesei kincseinek egy-egy csillaga felhangozhat. Az esten élőszóban mesél: Náfrádi Anikó, alkotó-fejlesztő Metamorphoses meseterapeuta.

Részletek és jelentkezés az eseményre itt.

 

Szólj hozzá

gyerek mese gyerekek mesemondás meseest élőszavas mesemondás csillagfestés mesék hatásai