2019. máj 07.

Az örökzöld fák eredete

írta: Kormos Rebeka
Az örökzöld fák eredete

Kezdetben a földön ...

hollo_es_fenyo.jpgForrás: www.articlesprove.info

minden fa ősszel elveszítette, elhullajtotta levelét. Erlig Kán, az alvilág ura adta az emberiségnek a betegséget, és azóta minden leszületett ember megöregszik, megbetegszik és meghal.
De volt egy Holló, aki részvétet és együttérzést táplált az emberiséggel, és szerette volna visszaállítani az eredeti állapotot, amikor még minden ember halhatatlan, örökéletű volt.
Volt egy hatalmas hegy abban az időben, a Humber Ula, mely pont a Világnak a közepén állt, és csúcsa volt a felső világok bejárata. Úgy tartották, hogy a csúcsán nő egy aranylevelű nyárfa, melynek levele tavasszal az Élet vizét tartalmazza. Úgy tartották, hogy aki ennek a levélnek levéből iszik, visszanyeri egészségét, fiatalságát, és távol marad örökre tőle minden betegség.
A Holló úgy döntött, odarepül és elhozza az élet vizét. Meg is találta a fát, és a levelekből annyi folyadékot szívott fel csőrébe, amennyi csak abban elfért. Úgy gondolta, hogy ebből ad az embereknek, hogy egészségesek és örök életűek legyenek. Ahogy indult vissza a hegy csúcsáról, és közeledett egy fenyőligeten át az emberek tábora felé, egyszer csak hirtelen és váratlanul egy bagoly huhogott rá a fák mögül, s a Holló olyannyira megijedt, hogy felkiáltott, és az Élet Vize melyet a csőrében vitt, mind az utolsó cseppig lehullott a fenyőligetre.
Úgy tartják, azóta örökké zöld a fenyő, és levelei is mások mint a többi fának.. és mások mint az emberek, akik megszületnek, megöregszenek, szenvednek, majd meghalnak....

(mongol népmese)

Forrás: Metternich, Hilary Roe: Mongolian Folk Tales, Boulder CO, Avery, 1996.

A madarak és fák napjára összeállított e-book kimondottan pedagógusok számára készült.

További mesék a Mesetárban.

pipacsos_cover_1.jpg

Hagyományok új felületeken, új köntösben

Hiszünk abban, hogy hagyományaink fontos tudást és megerősítést, intelmet hordoznak a mai ember számára is. Vegyük ismét birtokba ezeket az ismereteket, és építsük be a mindennapokba!

 • Videó anyagaink rövid interakciók, legyen szó játékról, meséről vagy tárgyalkotásról.
  Klikk erre a linkre! Megnézem a Pompás Napok You Tube csatornáját!
 • Mesetárunk 2017 óta egy bővülő gyűjtemény azokból a mesékből, amelyekhez a Pompás Napok csapata kötődik. Klikk! Ellátogatok a Mesetárba!
 • Játéktárunk javarészt népi játékokat tartalmaz, játékfűzéseket és néhány olyan ötletet is, amelyek a néphagyományban gyökereznek. Ezek a gyerekekkel való együttlétek alatt új variációként születtek meg.
  Klikk ide! Felkeresem a Játéktárat!
 • Szakmai cikkeink és vendégírónk tollából született írások is számos izgalmas témát feszegetnek, ötletekkel szolgálnak. A blog felületének jobb oldalán, a kereső funkcióval rákereshetsz konkrét kifejezésekre is.
  Klikk! Beleolvasok a blogba! 
  Népmese-foglalkozás címszóval ezeket a cikkeket több, mint 200.000 látogató olvasta el.
  Kattints rá! Nézzük, melyek ezek a cikkek!
 • Online előadásainkra, képzéseinkre várjuk a szülőket, pedagógusokat, gyerekekkel foglalkozó szakembereket, meseszerető felnőtteket.
 • Ajánljuk figyelmetekbe kiadványainkat, amelyekben kidolgozott mesefeldolgozásokat találtok. Az elektronikus módszertani anyagok az intézményi keretekhez illeszkednek és segítik az óvodás és kisiskolás korosztállyal való foglalkozást.

Pompás Napok csapatával várjuk jelentkezésetek és megkereséseiteket akár felnőttként érdeklődtök, akár gyermekeiteket szeretnétek mesei élményekhez juttatni. Pedagógus képzésekkel, felnőtt meseműhelyekkel, interaktív mese alkalmakkal és hagyományőrző programokkal akár házhoz is megyünk. 
Írjatok a pompasnapok@pompasnapok.hu címre, hogy személyre szabott programot alakíthassunk ki számotokra!

Kövessetek minket Facebook oldalunkon is!
Látogassátok meg weboldalunkat: www.pompasnapok.hu

Szakmai közösségeinkhez érdemes csatlakoznod, hisz óvodás és kisiskolás korosztályok számára népi játékok témában és a népmesékkel kapcsolatban kérhetsz tanácsot vagy oszthatsz meg tapasztalatokat. 

 

logo.jpg

 

Szólj hozzá

élet mese mongol eredet víz mesetár népmese vize Az örökzöld fák eredete