2019. jan 09.

Mesés foglalkozástervek módszertana

írta: Kormos Rebeka
Mesés foglalkozástervek módszertana

- avagy pedagógus továbbképzés népmesékkel, népi játékokkal és tárgyalkotással.

A Pompás Napok csapata hosszú évek óta tart továbbképzéseket, előadásokat pedagógusok számára. A képzések tárháza széleskörű. 5 órás (5 kredites) képzésünket akár intézmények is megrendelhetik, de rendszeresen szervezzük mi is őket az ország különböző pontjain. 30 órás (30 kredites) képzésünket évente 5-6 alkalommal, főként nagyobb városokban tartjuk, de nyitottak vagyunk új helyszínekre is. Szívesen megyünk óvodákba, iskolákba és könyvtárakba népmesékkel kapcsolatos ismeretbővítő, szemléletformáló beszélgetésekre. Hívjatok bátran!
Most pedig lássuk, mit is nyújtunk Neked, kedves érdeklődő!

felnott_meseelmeny_csoport.jpg

Több van benne, mint sejtenéd ....

tanari_segedlet_es_kave.jpg

Élmények és tapasztalat

Az 5 órás képzések intenzív, gyakorlati tudást adó alkalmak, fő céljuk a szemléletformálás. Emellett élménygazdag kurzusok, amelyek során a jókedv garantált. A hagyományos életmódot élt parasztság szellemi hagyatékának eszenciáit emeljük ki. 

Fejlesztési területek

Rendszerező szempontokat adunk a népmesékkel és népi játékokkal kapcsolatosan annak érdekében, hogy a néprajztudomány támogassa a mindennapi munkát. Rámutatunk egy-egy példával, hogy foglalkozásaink miként hatnak a gyerekek képességeire, készségeire és kompetenciaterületeire. Bármily meglepő, a hagyományos kultúrát élő ember, miközben az életre készítette fel az ifjakat, ösztönösen mégis komplexen hatott ezekre a területekre. 

pompas_napok_modszertani_felkeszules.jpg

Foglalkozástervek

Az egy napos tréningek 3 népmese és a hozzájuk kapcsolható népi játékok és tárgyalkotó tevékenységek bemutatásával kész foglalkozástervekkel gazdagítják a résztvevőket. Az intézményi sajátosságok (pl.: időbeosztás), a gyerekcsoportok életkori igényei egyaránt tengelyét képezik foglalkozásterveinknek, hogy egyszerűsítsék a nevelők munkáját. Hatékony, akár a sajátos nevelési igényű gyerekek lekötésére is alkalmas fortélyokat is tartalmaznak képzési anyagaink. Fantázia bontogató, a belső képalkotás beindítására ható élményhelyzet kialakítása is szóba kerül a sok egyéb mellett.

Előszavas mesemondás

Emellett a személyes elmélyülés lehetőségét több gyakorlat segíti. Meséből pedig vidámítóból és elgondolkoztatóból több is elhangzik, támogatva a résztvevők népmesékhez fűződő kapcsolatát és árnyalását.

20181201_150439.jpg

Vélemények

"Képzésetek szívből jövő, segítő szándékú, gyakorlatias és nekem meghatározó élmény volt. Köszönöm! Nektek!"
Bognár-Burik Bea

"Feltöltődve színes módszertani ajánlásokkal és új ismeretekkel lettünk gazdagabbak. 
Ne hagyjátok ki ezt a lehetőséget! Ezután vágyakozunk a 30 órás képzésre is. Köszönjük a lehetőséget."
Tubolyné Szabó Kinga

Akkreditált képzés extrákkal

Oktatási Hivatal által jóváhagyott "A népmese, a népi játék és a tárgyalkotás ötvözésének lehetőségei óvodában és alsó tagozatban" című, 30 órás oktatásunk teszi lehetővé a teljes módszertani átadását.
A szakmai szempontokon kívül fontosak a személyes élmények a 3 napos képzéseinken is, így a gazdag népmesekincsből több mint 10 élőszavas mesemondásban van részük a hallgatóknak. 

 

Jövő szerdán is lesz BLOGSZERDA, péntekenként pedig bővül a Mesetár
logo.jpg

Kövessetek minket Facebook oldalunkon is!
Iratkozzatok fel hírlevelünkre, ehhez látogassátok meg weboldalunkat: www.pompasnapok.hu

Szólj hozzá

továbbképzés könyvtáros pedagógus tanító népmese óvónő népi játékok pedagógiai asszisztens felnőtt oktatás akkreditált pedagógus továbbképzés pedagógus képzés 1 napos képzés akkreditált továbbképzés oktatási hivatal által jóváhagyott napközis tanár