2019. júl 03.

Mi csak mesélünk és játszunk!

írta: Kormos Rebeka
Mi csak mesélünk és játszunk!

Hallhatjuk a gyerekszobából vagy a lepedővel letakart asztal alól, amikor megkérdezzük gyerekeinket arról, hogy mit csinálnak. Nem létezik sem térbeli, sem időbeli korlát. A játékot a fantázia mozgatja, sok-sok valóságos elemmel tűzdelten. A nyár erre való!

alvo_sundisznok.jpgBencze Andrea, Pompás nagykövetünk csoportja

A gyerekekkel foglakozó felnőttek számára is szeretnénk nyújtani valamicsként ebből az élményből. Szülő, pedagógus, mindegy is a szerepkör, hisz a népmesék és népi játékok világába bárki belekóstolhat.
E két területen szerzett tapasztalataink révén ígérhetjük, hogy ki-ki maga habitusának megfelelő témát találhat a népmesék és a népi játékok tárházban.

pompas_napok_modszertani_felkeszules.jpg2018-as nyári képzés pillanatai

Térképet szeretnénk adni ahhoz, hogy e két hatalmas kincsestárban eligazodjon a résztvevő. Érintőlegesen, fogalmi magyarázatokkal szolgálunk, miközben mesemondóink az élőszavas előadásmóddal élve, valóban mesélnek. Meséket és emberi történeteket mondanak, amelyek néha kacagtatóak, máskor érzelmesek. A játékok és tárgyalkotás pedig tovább erősítik az élményeket.

Az oktatók személyisége, kisugárzása, elhivatottsága példa értékű, három csodás nap alatt rengeteget tanultam. Élményekkel. tudással tértem haza! (Németh Zsuzsanna, óvónő)

Ezt tanítjuk, ezt csináljuk, mert úgy hisszük, gyermek és felnőtt számára is a leghatékonyabb módja a tanulásnak az élményszerzés. 
Önmagunkon megtapasztalni egy több száz éve csiszolódó népmese üzenetét, magával ragadó. A legtöbb esetben kiderül, hogy ma is együtt tudunk érezni a saját határait/korlátait átlépő juhásszal, vagy a gyermekét féltő szülővel, a lehetetlennek tűnő feladatok előtt álló leánnyal vagy legénnyel, akikről népmeséink szólnak. A műfaj sajátosságainak köszönhetően a szimbólumok mögé rejtett üzenetekkel találkozik a hallgató. A közös feldolgozás során ezek kibomlanak és új belső élményeket hoznak létre. Ezek az elképzelt belső képek lesznek azok, amelyek megerősítik és inspirálják az egyént új megoldási módok kipróbálásra. Mindez a felnőtteknél katartikusan hat.

A gyermekeket nevelő felnőttek saját élményeiken keresztül tapasztalhatják, hogy a megfelelő népmese központba helyezésével és ahhoz választott népi játékokkal, mondókákkal, dalokkal a gyerkőcök a világ megismerésének és megtapasztalásának egy igen biztonságos és hatékony formáját élhetik meg.

Több emberöltőn átszűrt tudás igen tiszta és egyénre szabott tanulási módja ez. 


Hogy van módunk feltárni az emberi önzés és gőg érzésvilágát, elvakultságát egy kisiskolás számára?
Például a Haragszik-e gazduram? című mesével. 
Fontos ezt az érzést felismernünk önmagunkban, másokban?
Nagyon is. Az érzelmeink felismerése talán az egyik legfontosabb belső munka. Mindez hozzásegít minket a környezetünk működésének megértéséhez, egészséges kapcsolataink kialakításához.
Amellett, hogy ezekre a mese rávezet, sok egyebet is megtanulhat a legifjabb generáció e mese kapcsán a humor erejével. 
A népmesék és népi játékok tárháza pedig kifogyhatatlan forrást ígér, hisz a verziók sokasága egyéni színezeteket mutat, egyenként más-más oktatási és nevelési céllal.

20190322_144718_1.jpg2019-es tavaszi képzésen játszva tanuljuk a körjátékokat

Elmeséljük és megéljük közösen résztvevőinkkel a képzéseink során, hogy miként válhat ma is a nevelés és oktatás hatékony módszerévé a népmese, a népi játékok és tárgyalkotás ötvözése.

Akkreditált képzéseinkről további részleteket itt a Képzések és előadások rovatunkban olvashatsz.

A nyári hetekben is újabb elemekkel fognak bővülni a tudásmegosztó felületeink. Várunk vissza hétről-hétre!
Mesetárunk és Játéktárunk eléréséhez klikk!

Kövessetek minket Facebook oldalunkon is!
Látogassátok meg weboldalunkat: www.pompasnapok.hu

logo.jpg

Ajánljuk figyelmetekbe e-book formátumú módszertani füzeteinket, amelyekben kidolgozott mesefeldolgozásokat találtok.

Szakmai közösségeinkhez érdemes csatlakoznod, hisz óvodás és kisiskolás korosztályok számára népi játékok témában és a népmesékkel kapcsolatban kérhetsz tanácsot vagy oszthatsz meg tapasztalatokat. 

Szólj hozzá

továbbképzés népdal módszertan népmese népi játékok akkreditált képzés akkreditált pedagógus továbbképzés pedagógus képzés módszertani képzés pedagógus oktatás 30 kredit Haragszik-e gazduram?