2019. sze 11.

Mit tanulhat egy kisgyermek az állatmeséket hallgatva?

írta: Gombás Katalin
Mit tanulhat egy kisgyermek az állatmeséket hallgatva?

Október 4-én, Assisi Szent Ferenc halálának évfordulóján ünnepeljük az Állatok Világnapját. A XIII. században élt Assisi Szent Ferenc azt tanította, hogy szeretnünk kell mindent, ami körülvesz bennünket – élőt és élettelent egyaránt. Tanításainak szellemében készülnek évről-évre országszerte az óvodapedagógusok és tanítók, hogy játékos programokkal, mesékkel hozzák közelebb a gyermekeket az őket körülvevő természeti környezethez és hívják fel a figyelmüket az állatok védelmének fontosságára. 

san-francesco-head.jpg

Forrás: internet

Az állatokkal foglalkozó történetek, az állatmesék valamennyi nép mesekincsében megtalálhatóak; a legősibb mesei műfajt képviselik. Általában különösen kedvesek a legfiatalabb korosztály számára is, akiket a formulamesék zárt és “szabályos” világa után ezekkel a mesékkel lehet tovább vezetni a mesék útján. Már a háromévesek is érdeklődéssel hallgatják az állattörténeteket, amelyek jellemzően egy-egy jól körülírható lélektani helyzetet mutatnak be röviden és könnyen érthetően, így segítve a hallgatókat gyors megértéshez, döntéshez és egyértelmű választásokhoz.  

A közösségek - óvodás csoportok, iskolai osztályok - számára jól hasznosítható üzenetet hordoz az összefogásról „A brémai városi zenészek” című Grimm mese, amelyben az otthonukból elkergetett, magukra maradt állatok új otthont teremtenek maguknak. A mesében mindenki saját tudását, képességeit adja bele a közös munkába, és együttes erejüknek köszönhetően lesz az új otthon olyanná, ahol valamennyien jól érezhetik magukat.

Ugyanennek a mesének a magyar változata „A farkastanya” című mese, amelyben a mese szereplői hosszú vándorút után egy farkastanyán találják meg új otthonukat és védik meg közösen a korábbi gazdáktól. A mese külön érdekessége, hogy két szemszögből is bemutatja a történetet. Egyszerre drukkolhatunk azért, hogy a vándorló állatok meg tudják tartani újonnan szerzett lakhelyüket, ugyanakkor azt is láthatjuk, hogy a régi tulajdonosok szempontjából hogyan is néz ki a „házfoglalás”.

Ez a mese is olvasható az állatok világnapjára megjelent legújabb e-bookunkban.
Klikk! Megnézem az elektronikusan letölthető kiadványt!
Ebben a friss gyűjteményben olyan állatmesék találhatók, amelyek szándékaink szerint új impulzusokat, ötleteket adnak a pedagógusoknak a jeles napra való készülődésben is. A gyűjtemény nem csak magyar, hanem több más európai és más kontinensen élő nép meséit is tartalmazza, amelyek mind-mind más aspektusát mutatják meg annak, hogyan viszonyult az adott nép és kultúra az őt körülvevő világhoz, hogyan élt és él ma is egymás mellett ember és állat.  

allatmesek.jpg

Az Állatok Világnapjára megjelent mesegyűjteményt és népmese-foglalkozások módszertani füzeteit is itt találod.
Klikk! Megnézem a kínálatot!

A Pompás Napok módszertana a népmese középpontba helyezése mellett a népi játékok és tárgyalkotás ötvözésére épül. Ezt 1 és 3 napos akkreditált továbbképzéseinken és online kurzusainkon, sok-sok gyakorlattal oktatjuk. A képzések és előadások rovatunkban az Oktatási Hivatal által akkreditált képzéseink felől is tájékozódhatsz.

Kövessetek minket Facebook oldalunkon is!
Látogassátok meg weboldalunkat: www.pompasnapok.hu

logo.jpg

Szakmai közösségeinkhez érdemes csatlakoznod, hisz óvodás és kisiskolás korosztályok számára népi játékok témában és a népmesékkel kapcsolatban kérhetsz tanácsot vagy oszthatsz meg tapasztalatokat. 

Szólj hozzá

magyar orosz japán állatok összefogás ebook indiai állatok világnapja mesetár eszkimó népmese állatmesék Assisi Szent Ferenc A brémai városi zenészek A farkastanya afriai erdélyi szász október 4.