2019. okt 04.

3 + 1 mese a madarakról

írta: Kormos Rebeka
3 + 1 mese a madarakról

4 rövid mesét gyűjtöttünk, azok kedvéért, akik madaras téma feldolgozását tervezik. Az eredetmagyarázó történetek az év bármely szakaszában módszertanilag könnyen beilleszthetőek.
A Krisztusi életúthoz kapcsolóan is számtalan népmese maradt fenn a madaras témában, így az egyházi fenntartású intézményekbe is jól használhatóak a Parasztbiblia történetei.

daru_szabo_endre.jpgForrás: gyereatiszatora.blog.hu, Szabó Endre fotója

A pacsirta

A pacsirta nagy madár volt. Ö takarta el az Úr Jézust, amikor Heródes utána küldte a katonaságot, hogy elfogják. Oszt amikor ment arra a katonaság, játékból azt mondta:
-Itt vau, búvik, itt van - hogy ne menjen el a katonaság mellette, hogy ott van Jézus.
Ugy eléjük röpködött, hogy arra menjenek. Azt akarták, hogy a pacsirta majd megmutatja nekik, hogy hol van Jézus. De olyan kicsi lett akkor, hogy nem találták meg őt sem. Azóta kicsi a pacsirta. 
Gyűjtés: Pócs 1964.

A cinke tizenkét fia

Mikor Krisztus Urunk a földön járt és üldözték, a kis cinke mindig mondta, hogy:
- Csincsere-re-re, csincsere-rel.
Mikor odaértek az üldözők, az egyik odacsapott és a cinkét tizenkétfelé csapta.
Azóta van a cinkének tizenkét fia.
Gyűjtés:Csonkahegyhát, Zala megye., 1966. 

A fuiemüle éneke

A Mikor lsten a világot teremtette, a madarak nem voltak megelégedve sorsukkal A lúd tarka tollat kívánt, a kacsa hosszú lábakat, csak a fuiemüle nem szólt semmit. Azért a Jóisten neki osztotta a legszebb éneklést.
Rév-Komárom 1835-1914 között.

Agyagmadarak

Az Úr Jézus, amikor kicsi gyermek volt, hát ő madarakat csinált agyagból. S odament egy pásztor és azt mondta: - Mi csinálsz, te gyermek?
Azt mondja:
- Hát madarakat!
S azt mondja:
- Nem élők!
S azt mondja:
- Élni fognak!
Az embőr bémönt közibe, s a madarak mind férepültek, s mind lettek fecskemadarak.
Farkaslaka, Erdély 1970.

Forrás: Parasztbiblia
Interneten fellelhető részletek: http://bakternota.blogspot.com/p/parasztbiblia.html

Más mesék a madarakról: fecskékről és gólyáról.

Állatokról szóló mesegyűjteményünket és madaras ötlettárunkat ajánljuk. Elektronikus kiadványaink 1.500 Ft ellenében azonnal letölthetőek webshopunkról. Megnézem a kínálatot!

pipacsos_cover_1.jpg

Hagyományok új felületeken, új köntösben

Hiszünk abban, hogy hagyományaink fontos tudást és megerősítést, intelmet hordoznak a mai ember számára is. Vegyük ismét birtokba ezeket az ismereteket, és építsük be a mindennapokba!

 • Videó anyagaink rövid interakciók, legyen szó játékról, meséről vagy tárgyalkotásról.
  Klikk erre a linkre! Megnézem a Pompás Napok You Tube csatornáját!
 • Mesetárunk 2017 óta egy bővülő gyűjtemény azokból a mesékből, amelyekhez a Pompás Napok csapata kötődik. Klikk! Ellátogatok a Mesetárba!
 • Játéktárunk javarészt népi játékokat tartalmaz, játékfűzéseket és néhány olyan ötletet is, amelyek a néphagyományban gyökereznek. Ezek a gyerekekkel való együttlétek alatt új variációként születtek meg.
  Klikk ide! Felkeresem a Játéktárat!
 • Szakmai cikkeink és vendégírónk tollából született írások is számos izgalmas témát feszegetnek, ötletekkel szolgálnak. A blog felületének jobb oldalán, a kereső funkcióval rákereshetsz konkrét kifejezésekre is.
  Klikk! Beleolvasok a blogba! 
  Népmese-foglalkozás címszóval ezeket a cikkeket több, mint 200.000 látogató olvasta el.
  Kattints rá! Nézzük, melyek ezek a cikkek!
 • Online előadásainkra, képzéseinkre várjuk a szülőket, pedagógusokat, gyerekekkel foglalkozó szakembereket, meseszerető felnőtteket.
 • Ajánljuk figyelmetekbe kiadványainkat, amelyekben kidolgozott mesefeldolgozásokat találtok. Az elektronikus módszertani anyagok az intézményi keretekhez illeszkednek és segítik az óvodás és kisiskolás korosztállyal való foglalkozást.

Pompás Napok csapatával várjuk jelentkezésetek és megkereséseiteket akár felnőttként érdeklődtök, akár gyermekeiteket szeretnétek mesei élményekhez juttatni. Pedagógus képzésekkel, felnőtt meseműhelyekkel, interaktív mese alkalmakkal és hagyományőrző programokkal akár házhoz is megyünk. 
Írjatok a pompasnapok@pompasnapok.hu címre, hogy személyre szabott programot alakíthassunk ki számotokra!

Kövessetek minket Facebook oldalunkon is!
Látogassátok meg weboldalunkat: www.pompasnapok.hu

Szakmai közösségeinkhez érdemes csatlakoznod, hisz óvodás és kisiskolás korosztályok számára népi játékok témában és a népmesékkel kapcsolatban kérhetsz tanácsot vagy oszthatsz meg tapasztalatokat. 

logo.jpg

 

Szólj hozzá

mese madár téma feldolgozás mesetár népmese madaras európai madármegfigyelő napok madárvonulás Parasztbiblia madarak a népmesékben népmese-foglalokozás