2019. nov 20.

Nálunk járt a csillagszemű juhász…

írta: Zsótér Boglárka
Nálunk járt a csillagszemű juhász…

Ma Gyivicsán Viktória, Pompás Nagykövetünk beszámolóját olvashatjátok.

 

Viki és munkatársai a Debreceni Református Kollégium Óvodájában a tehetséggondozás eszközeként a mesét választották. Csodás látnunk, ahogyan a nálunk szerzett tudás és inspiráció gyarapodik és a nálunk végzett pedagógusok kialakítják saját eszköztárukat a népmesék és népi játékok világában. Vikivel 2018-ban találkoztunk az egyik 30 órás képzésünkön, majd idén nyáron ismét volt szerencsénk együtt tölteni három napot a mesék világában. Írását olvasva, megállapíthatjuk, hogy szeretnénk a beszámolóban szereplő gyerekek helyében lenni. Köszönjük Vikinek, hogy élteti a módszertant, amit tőlünk tanult!


Fogadjátok szeretettel írását!

Az idén  gondoltunk egy nagyot és neki kezdtünk a tehetséggondozásnak a mese segítségével is. A "Meseműhely” elnevezésű délutáni foglalkozás kifejezetten iskolába induló gyerekek  számára alakult.  Az első foglalkozás igazán nagy élmény volt mindenki számára.

A CSILLAGSZEMŰ JUHÁSZ című mesét „szedtük szét és raktuk össze” újra együtt. Erre a műhelymunkára utal a csoport neve.

Meghívtam egy régi ismerősömet, a Hortobágyi Nonprofit Kft. egyik tagját, aki másodmagával rengeteg meglepetéssel érkezett hozzánk. Egy juhász, egy csikós és egy gulyás lényegült meg a foglalkozáson, az általuk hordott viselet és a hozzá tartozó egyéb jegyek segítségével. Igen felemelő látványt nyújtottak, ahogyan az óvodába érkeztek.  Elhozták ki-ki a maga foglakozása szerinti eszközöket, szerszámokat, és még a nagy daruvonulásra tekintettel egy tekintélyes csokornyi darutollat is kaptunk ajándékba.

20191024_152808.jpgForrás: Gyivicsán Viktória

A mesemondásom alatt a gyerekek csillogó szemmel nézték a különös embereket... majd a mese végén jöhettek ők.

„Izmos” Tóth Jóska bácsi, az örökös pásztorok egyike megmutatta a gyerekeknek , hogy vajon hogyan is csaphatta be a juhász a darabontokat, amikor a botját leszúrva, a subáját, tarisznyáját és kalapját felhasználva  megúszta a száz halált.

Medgyesi Gergő gulyás uram botján megtalálták az éles szemű ovisok a Nagytemplom rajzát is belefaragva, sok-sok más díszítő motívum mellett.

20191024_151223.jpg

Forrás: Gyivicsán Viktória

Aztán kézbe vehették a szerszámokat, amiket a puszta népe használt. Juhász Imre jóvoltából minden kérdésükre választ kaptak.

20191024_153931.jpg

Forrás: Gyivicsán Viktória

A legviccesebb pillanatokat azok voltak, amikor előkerült egy óriási csikós gatya és mind a húsz gyerek egyszerre belefért jobbról és balról a két gatyaszárba. Így hát „gatyába is rázták”  a mieinket a csikós és a gulyás, biztos, ami biztos. Mostantól egész évben  jók leszünk! –ígérték a Meseműhelyesek.

debreceni_ovi_gatyaba_razas.jpgForrás: Gyivicsán Viktória

Marcit, a három fiú közül a legbátrabbat, beöltöztették kis juhásznak (az igazsághoz hozzátartozik, hogy a szóban forgó ruhadarab igazából egy gyermek csikós gúnya volt, de ez a tény az élmény értékéből mit sem vont le), s hát mintha ráöntötték volna, úgy állt az öltözet rajta.

Került királylány is mellé, bár abban már egy kiszámolót hívtam segítségül, mert annyi kisleány jelentkezett .

Megültük a lakodalmat, táncba hívtuk a vendégeket is.

Mikor pedig tőlük elbúcsúztunk, készülhettek fonalból a pulik. Fickó, Bodri és Maszat, no és a társaik. Elénekeltük az összes mesében elhangzó dalt a kiskutyák készítése közben: A juhásznak jól van dolga..., Papp Vendelnek nincsen orra... 

A szülők csupa kipirult arcú, egymás szavába vágó gyermeket vittek aznap haza.

december_cover_1.jpg

Szeretettel ajánljuk 30 órás akkreditált képzésünket "A népmese, a népi játék és a tárgyalkotás ötvözésének módszertani lehetőségei az óvodában és alsó tagozatban" címmel Budapesten tartunk 2019. december 12-14. között. Részleteket ITT olvashatsz!

Aki nem hiszi, járjon utána!

Pompás Napok csapatával várjuk jelentkezésetek és megkereséseiteket akár felnőttként érdeklődtök, akár gyermekeiteket szeretnétek mesei élményekhez juttatni. Pedagógusképzésekkel, felnőtt meseműhelyekkel, interaktív mesés alkalmakkal és hagyományőrző programokkal akár házhoz is megyünk. 
Írjatok a pompasnapok@pompasnapok.hu címre, hogy személyre szabott programot alakíthassunk ki!

Előadásainkra, képzéseinkre várjuk a szülőket, pedagógusokat, gyerekekkel foglalkozó szakembereket, meseszerető felnőtteket.

További inspirációért látogassátok meg Mesetárunkat és Játéktárunkat!

Ajánljuk figyelmetekbe kiadványainkat, amelyekben kidolgozott mesefeldolgozásokat találtok. Az elektronikus módszertani anyagok az intézményi keretekhez illeszkednek és segítik az óvodás és kisiskolás korosztállyal való foglalkozást.

logo.jpg

Kövessetek minket Facebook oldalunkon is!

Látogassátok meg weboldalunkat: www.pompasnapok.hu

Érdemes csatlakoznotok szakmai közösségeinkhez, ahol óvodás és kisiskolás korosztályok számára népi játékokkal és népmesékkel kapcsolatban kérhettek tanácsot vagy oszthattok meg tapasztalatokat. 

Szólj hozzá

óvoda gulyás juhász csikós népi játékok mesefoglalkozás Csillagszemű juhász meseműhely népmese-foglalkozás népmese-feldolgozás debreceni óvoda Papp Vendel A juhásznak jól van dolga