2019. dec 11.

Hiedelmek és hagyományok, jóslások és "varázslások" Luca napján

írta: Gombás Katalin
Hiedelmek és hagyományok, jóslások és "varázslások" Luca napján

December 13-án újabb jeles nap áll a kalendáriumban. A Gergely-naptár bevezetése előtt december 13-ra, vagyis Luca napjára esett az év legrövidebb nappala.

szent_lucia_cultura_hu.jpgForrás: cultura.hu 

Ehhez a naphoz számos hagyomány, népszokás, hiedelem és jóslás kapcsolódik Magyarországon. Korábbi cikkünkben a Luca, Luca tizenhárom címűben már beszéltünk ezekről a szokásokról is. Most néhányat emelnénk ki közülük. Luca napján tilos volt házimunkát végezni - főzni, sütni, mosni, fonni, kötni, tüzet gyújtani -, de még a kölcsönadásoktól is tartózkodtak, nehogy a kölcsönadott dolog a boszorkányok kezére kerüljön. És ha már boszorkányok: ezen a napon kezdték el készíteni a Luca-széket, amely több napon keresztül készült (egyes források szerint 9 féle fa kellett hozzá), minden nap csak egy-egy darabbal kiegészítve. A hiedelem szerint aki aztán a karácsonyi éjféli misén felállt erre a székre, megláthatta a falu boszorkányait. 

Luca napján jóslásokat is végeztek; többek között időjárást jósoltak (hagymából); az eladósorba került lányok pedig jövendőbelijük nevét igyekeztek megtudni (gombócokban elrejtett nevekből). 

gomboc_femina_hu.jpg

Forrás: femina.hu

Mi személy szerint nagyon szeretjük ezt a napot, mert rendkívül gazdag hagyománya miatt kimeríthetetlen lehetőséget kínál arra, hogy akár a legkisebbeket is megismertessük a népi kultúrával. Luca nap az óvodában és iskolában című cikkünkben bemutatunk egy Luca napi foglalkozást, amelyet Pátkán, az óvodában valósítottunk meg a kicsik - és az óvónénik - nagy örömére. 

Gyerekekkel közösen remek elfoglaltság lehet a Luca napi búzavetés is. A hagyomány szerint ezen a napon azért vetünk búzát, hogy a következő évi bőséges termést biztosítsuk. A Luca napján elültetett és utána gondosan locsolt búzaszemek karácsonyra szépen kihajtanak, és búzánk akár az ünnepi asztal dísze is lehet. Ha nem tudod, hogy kezdj neki, ebben a cikkben remek leírást találsz: Készíts Luca-napi búzá

További tippeket adunk a jeles napra való készülődésben  Hogyan készüljünk Luca napra című módszertani segédletünkben is.

  luca.jpg

 

Aki nem hiszi, járjon utána!

Pompás Napok csapatával várjuk jelentkezésetek és megkereséseiteket akár felnőttként érdeklődtök, akár gyermekeiteket szeretnétek mesei élményekhez juttatni. Pedagógusképzésekkel, felnőtt meseműhelyekkel, interaktív mesés alkalmakkal és hagyományőrző programokkal akár házhoz is megyünk. 
Írjatok a pompasnapok@pompasnapok.hu címre, hogy személyre szabott programot alakíthassunk ki!

Előadásainkra, képzéseinkre várjuk a szülőket, pedagógusokat, gyerekekkel foglalkozó szakembereket, meseszerető felnőtteket.

További inspirációért látogassátok meg Mesetárunkat és Játéktárunkat!

Ajánljuk figyelmetekbe kiadványainkat, amelyekben kidolgozott mesefeldolgozásokat találtok. Az elektronikus módszertani anyagok az intézményi keretekhez illeszkednek és segítik az óvodás és kisiskolás korosztállyal való foglalkozást.

logo.jpg

Kövessetek minket Facebook oldalunkon is!

Látogassátok meg weboldalunkat: www.pompasnapok.hu

Érdemes csatlakoznotok szakmai közösségeinkhez, ahol óvodás és kisiskolás korosztályok számára népi játékokkal és népmesékkel kapcsolatban kérhettek tanácsot vagy oszthattok meg tapasztalatokat. 

 

Szólj hozzá

e-book kiadvány népszokás néphagyomány óvodában Luca Luca nap