2019. dec 14.

Öröm vasárnap

írta: Kormos Rebeka
Öröm vasárnap

Geráné Ónody Tünde tollából:

Már csak 10 nap karácsonyig. Meggyújtjuk az adventi koszorún a 3. gyertyát, a rózsaszínt, az Öröm vasárnap gyertyáját. Ezekben a napokban házról-házra járhatnak a betlehemesek, hogy a születő fény örömhírét vigyék mindenhová, ahol az emberek szívükbe fogadják.

advent3.jpgForrás: felvidek.ma

A szálláskeresők is e héten hordják családról családra a Szent család képét. A befogadó család égő gyertyával várja a Szent családot hozókat, s a képet a sarjadozó lucabúzával rakják körbe. Ezt a verset mondják hozzá:

Köszöntjük a Szent családot,
mert megáldja a világot.
Áldd meg a mi ügyeinket,
Békében óvd nemzetünket.

Szokás volt hajdanán az is, hogy december 24-én fehérbe öltözött lányok kis bölcsővel kezükben házról-házra jártak, énekkel készítették elő a lelkeket a titokzatos éjszakára:

Paradicsom közepibe aranyszőnyeg leterítve,
Azon van egy rengő bölcső, benne fekszik az Úr Krisztus.
Jobb kezében aranyalma, bal kezében aranyvessző.
Megsuhintja azt a vesszőt, zúg az erdő, cseng a mező.

A karácsony csodájára való felkészüléshez ajánljuk Martonné Némethy Márta bábjátékának forgatókönyvét, amelyben a  „Szúrós szőrű bárányok” történetét dolgozza fel. A történetet megtaláljátok Mesetárunkban is!

mesetar_1.jpg

Gondolatok 4 hétre

Cikksorozatunk folytatódik. A négy adventi gyertya meggyújtásához kapcsolódóan egy-egy népszokás kiemelésével, mesével, dallal várunk vissza bennetek:

  • "András zárja hegedűjét" címmel az első adventi vasárnapra készült. 
  • Luca, a téli napfordító címmel, adventi időszak egyik legmozgalmasabb hetét taglaltuk.
  • Öröm vasárnap gyertyája mai cikkünk.
  • Felragyog a betlehemi csillag címmel várunk vissza, december 21.

Az évkör többi napján:

Pompás Napok csapatával várjuk jelentkezésetek és megkereséseiteket akár felnőttként érdeklődtök, akár gyermekeiteket szeretnétek mesei élményekhez juttatni. Pedagógusképzésekkel, felnőtt meseműhelyekkel, interaktív mesés alkalmakkal és hagyományőrző programokkal akár házhoz is megyünk. 
Írjatok a pompasnapok@pompasnapok.hu címre, hogy személyre szabott programot alakíthassunk ki!

Előadásainkra, képzéseinkre várjuk a szülőket, pedagógusokat, gyerekekkel foglalkozó szakembereket, meseszerető felnőtteket.

További inspirációért látogassátok meg Mesetárunkat és Játéktárunkat!

Ajánljuk figyelmetekbe kiadványainkat, amelyekben kidolgozott mesefeldolgozásokat találtok. Az elektronikus módszertani anyagok az intézményi keretekhez illeszkednek és segítik az óvodás és kisiskolás korosztállyal való foglalkozást.

logo.jpg

Kövessetek minket Facebook oldalunkon is!

Látogassátok meg weboldalunkat: www.pompasnapok.hu

Érdemes csatlakoznotok szakmai közösségeinkhez, ahol óvodás és kisiskolás korosztályok számára népi játékokkal és népmesékkel kapcsolatban kérhettek tanácsot vagy oszthattok meg tapasztalatokat. 

 

Szólj hozzá

népszokások advent 3. gyertya gyertya gyújtás öröm vasárnap szálláskeresők Szúrós szőrű bárányok