2020. jan 22.

Itt a farsang, áll a bál!

írta: Gombás Katalin
Itt a farsang, áll a bál!

Közeledik a farsang, az ovisok és az iskolások, sőt egyre gyakrabban a felnőttek is már tervezgetik, milyen jelmezbe bújjanak az idén. Nekik szeretnénk ötleteke adni farsangi cikkgyűjteményünkkel. 

Ötletek és tippek a farsangoláshoz című cikkünkben megismerkedhettek a farsangi hagyományokkal és azok eredetével, pl. megtudhatjátok, honnan ered a "torkos csütörtök" és mi az a "tikverőzés". Verset, dalt, kézműves- és játékötleteket is találhattok benne a farsanghoz kapcsolódóan. 

the_culture_trip.jpg

Forrás: theculturetrip.com

"Állatbőrbe bújni" nagyon vonzó és jó mulatság a legkisebbek számára is. Gyakran látjuk azt, hogy a pedagógusok is az állatmaskarákat preferálják a különböző szuperhős jelmezekkel szemben. Hogy ennek mi lehet az alapja, megtudhatjátok A, a, a, a farsangi napokba című írásunkból.

A farsangi beöltözés jó móka, de emellett számos egyéb előnye, "jótékony hatása" is van, amelyekről bővebben  (NEM) mindennapi jelmezek!  című cikkünkben írtunk. Ugyanitt kaphatsz tippeket arra is, hogyan kerüld el a jelmezkészítési "őrületet" és készíts akár egyszerűen, gyorsan szép viseletet. 

napidoktor.jpg

Forrás: napidoktor.hu

A farsangi alakoskodás Magyarországon több mint 600 éves múltra tekint vissza. Ebben a rövid időre "feje tetejére állt" világban különleges dolgok történhettek. Különleges farsangi szokásokról olvashattok bővebben az alábbi írásban: Tuskóhúzás, állakodalom, áltementés, bikaütés és más farsangi játékok.

Farsangot (karnevált, fesztivált) természetesen nem csak hazánkban tartanak, a szokások azonban országonként eltérőek. Ha kíváncsi vagy arra, milyen ez az ünnep Olaszországban, Franciaországban vagy akár Brazíliában, a Farsangi szokások a nagyvilágban című cikkből ezt is megtudhatod. 

Farsangi népmese-foglalkozás

farsang.jpgMódszertani anyagaink konkrét fogalkozásterveket tartalmaznak és sok ötletet az adott témákhoz. "Mesés farsang" című tematikus kiadványunk segítségével már kezdődhet is a mulatság!  A részletekért kattints ide

Farsangi mesegyűjtemény

farsangi_mesegyujtemeny.jpg

A népmesék hallgatása vagy egy dramatikus játék eljátszása akár ötletekkel is szolgálhatnak a gyerekeknek farsangi jelmezeik kitalálásához. Egy jól választott szerep még a szülők számára sem megterhelő. Egy süveg és pár jelzésértékű attribútum, mint például a varázspálca, máris megformázza az adott mesei vagy fantázia alakot.
A gyűjtemény megrendelhető itt.

Aki nem hiszi, járjon utána!

Pompás Napok csapatával várjuk jelentkezésetek és megkereséseiteket akár felnőttként érdeklődtök, akár gyermekeiteket szeretnétek mesei élményekhez juttatni. Pedagógusképzésekkel, felnőtt meseműhelyekkel, interaktív mesés alkalmakkal és hagyományőrző programokkal akár házhoz is megyünk. 
Írjatok a pompasnapok@pompasnapok.hu címre, hogy személyre szabott programot alakíthassunk ki!

Előadásainkra, képzéseinkre várjuk a szülőket, pedagógusokat, gyerekekkel foglalkozó szakembereket, meseszerető felnőtteket.

További inspirációért látogassátok meg Mesetárunkat és Játéktárunkat!

Ajánljuk figyelmetekbe kiadványainkat, amelyekben kidolgozott mesefeldolgozásokat találtok. Az elektronikus módszertani anyagok az intézményi keretekhez illeszkednek és segítik az óvodás és kisiskolás korosztállyal való foglalkozást.

logo.jpg

Kövessetek minket Facebook oldalunkon is!

Látogassátok meg weboldalunkat: www.pompasnapok.hu

Érdemes csatlakoznotok szakmai közösségeinkhez, ahol óvodás és kisiskolás korosztályok számára népi játékokkal és népmesékkel kapcsolatban kérhettek tanácsot vagy oszthattok meg tapasztalatokat. 

 

 

Szólj hozzá

farsang gyerek állatok jelmez busójárás beöltözés farsangi farsangi mondóka farsangi szokások jelmezek gyerekfarsang farsangi ételek tikverőzés alakoskodás gyerekjelmez farsangi időszak farsangi játékok farsangi kézműveskedés farsangi szólások