2020. ápr 06.

Rendhagyó húsvét - a hagyományok jegyében

írta: Gombás Katalin
Rendhagyó húsvét - a hagyományok jegyében

A húsvét időpontja évről-évre változik. És bár az azt övező hagyományok, szokások évszázadosak is lehetnek, mégsincs két ugyanolyan alkalom. Idén valószínűleg a húsvétunk is nagyon más lesz, csendesebb, befelé fordulósabb. De a hagyományaink most is velünk vannak, erőt adnak és átsegítenek ezeken a nehezebb időkön is. Az ünnepi készülődéshez, a szép ünnephez szeretnénk nektek mi is segítséget nyújtani ezzel a cikkgyűjteménnyel.

easter-eggs-colorful.jpg

Kép forrása: kkyr.com

"Komatálat hoztam
Föl is aranyoztam
Koma küldi komának
Koma váltsa magának."

Ezzel a verssel készültünk három éve a húsvéti családi napra Ócsán. Ma is nagy szeretettel emlékezünk vissza arra a napra, amikor kicsikkel és nagyokkal együtt sütöttünk-főztünk, készítettünk húsvéti finomságokat - mézeskalácsot, tubukát - és dallal csalogattuk elő a bújkáló napocskát. A remekül sikerült program részletes beszámolóját és a ma is mosolyt varázsoló képeket itt találhatjátok: Húsvéti családi készülődés az Ócsai Tájházban  és  Családi nap

A húsvéti locsolkodáshoz ajánlunk nektek egy kevésbé ismert locsolóverset: Vízbevető hétfő 

Locsolkodás előtt olvassátok el a A piros tojás című mesét is, amiből megtudhatjátok, miért festünk tojást húsvétkor. És ha megjött a kedvetek a tojásfestéshez, akkor itt remek ötleteket találhattok arra, hogyan tudtok természetes színezőanyagokat készíteni, akár házilag is: Húsvéti tojásfestés természetesen.

Aki pedig további kreatív ötletekre vágyik, itt biztosan kedvére valót: Azonnal nyomtatható tavaszi, húsvéti színezők

Aki nem hiszi, járjon utána!

Pompás Napok csapatával várjuk jelentkezésetek és megkereséseiteket akár felnőttként érdeklődtök, akár gyermekeiteket szeretnétek mesei élményekhez juttatni. Pedagógusképzésekkel, felnőtt meseműhelyekkel, interaktív mesés alkalmakkal és hagyományőrző programokkal akár házhoz is megyünk. 
Írjatok a pompasnapok@pompasnapok.hu címre, hogy személyre szabott programot alakíthassunk ki!

Előadásainkra, képzéseinkre várjuk a szülőket, pedagógusokat, gyerekekkel foglalkozó szakembereket, meseszerető felnőtteket.

További inspirációért látogassátok meg Mesetárunkat és Játéktárunkat!

Ajánljuk figyelmetekbe kiadványainkat, amelyekben kidolgozott mesefeldolgozásokat találtok. Az elektronikus módszertani anyagok az intézményi keretekhez illeszkednek és segítik az óvodás és kisiskolás korosztállyal való foglalkozást.

logo.jpg

Kövessetek minket Facebook oldalunkon is!

Látogassátok meg weboldalunkat: www.pompasnapok.hu

Érdemes csatlakoznotok szakmai közösségeinkhez, ahol óvodás és kisiskolás korosztályok számára népi játékokkal és népmesékkel kapcsolatban kérhettek tanácsot vagy oszthattok meg tapasztalatokat. 

Szólj hozzá

húsvét színek hagyomány húsvéti locsoló