2020. aug 12.

A három toll

írta: Kormos Rebeka
A három toll

Grimm gyűjteményből Adamik Lajos és Marton László fordításában:

 1578397592_67.jpg

Volt egyszer egy király, annak volt három fia;kettő közülük okos és talpraesett, a harmadik viszont nem szólt sokat, együgyű volt, és csak úgy hívták: Balgafi. Midőn a király öreg és gyenge lett, és a végét érezte, nem tudta, három fia közül melyik örökölje a királyságot. Így szólt hozzájuk: "Keljetek útra, és amelyikőtök a legfinomabb szőnyeget hozza nekem, az lesz a király halálom után." És hogy ne legyen civakodás köztük, kivitte őket a palota elé, hátom tollat szétfújt a levegőben, és azt mondta: " Amerre szállnak, arra induljatok." Keletnek szállt az egyik toll, nyugatnak a másik, a harmadik egyenesen előre, és nem is szállt messzire, hanem mindjárt földre hullott. Az egyik fivér jobbra indult hát, a másik balra, Balgafit pedig kinevették, akinek a harmadik tollnál kellett maradnia, ott, ahol leesett.
Balgafi leült, s búslakodott magában. Egyszer csak meglátta, hogy a toll mellett csapóajtó van. Fölemelte, lépcsőt lelt, és lement rajta. Akkor egy másik ajtó elé ért, bekopogott, hát odabentről ezt hallja:
Zöld leányka, apró,
Pattankó,
Pattankó ebence,
Pattanj, mint a pinty,
Nézd meg gyorsan, ki van odakint.
Kinyílt az ajtó, és Balgafi egy nagy, kövér varangyot pillantott meg, körülötte pedig egész sereg kisebb békát. A kövér varangy megkérdezte mit kíván. "A legfinomabb és legszebb szőnyeget szeretném" - válaszolta Balgafi. A béka erre odahívott egyet a fiabékák közül, ás így szólt:
Zöld leányka, apró,
Pattankó,
Pattankó ebence,
Pattanj, csuszamondj,,
A nagy szelencét idehozd.
A fiatal béka odavitte a szelencét, a kövér nagy varangy pedig kinyitotta, és odaadott belőle Balgafinak egy szőnyeget, olyan szépet és finomat, amilyet odafönn, a földvilágban senki sem tudott szőni. Balgafi megköszönte, és visszatért a felszínre. 
A mésik két fivér viszont annyira botornak tartotta öccsét, hogy azt hitték, nem talál, nem is visz haza semmit. "Minek törjük magunkat a keresgéléssel" - mondták, az első útjukba eső juhászasszonyról lehúzták a kárászkendőt, azt vitték haza. Ugyanakkor tért meg Balgafi is, hozta szép szőnyegét, s mikor a kiárly azt meglátta, ámulva szólt: " Igazság szerint a a legkisebbet illeti a királyság." A másik két fivér azonban nem hagyott nyugtot apjuknak, lehetetlen, mondták, hogy Blagafi, akinek mindenhez kevés az esze, király legyen, s arra kérték, hogy szabjon még egy feltételt. " Az örökölje a királyságot, aki elhozza nekem a legszebb gyárát" - szólott erre apjuk, kivitte a három testvért, szétfújta a levegőbe a három tollat, útjukat kijelölni. A két idősebb fivér ismét Keletnek és Nyugatnak indult, Balgafi tolla pedig  megint egyenesen előreszállt, és lehullott a földi ajtó mellé. Balgafi ismét lement a kövér varangyhoz, és lemondta, hogy neki a legszebb gyűrű kellene. A varangy mindjárt előhozatta nagy  szelencéjét, és adott belőle Balgafinak egy gyűrűt, amely úgy csillogott a drágakövektől, és olyan gyönyörű volt, senki aranyműves a föld színén nem tudott volna hasonlót készíteni. A két idősebb fivér csak nevetett Balgafin, aki aranygyűrűt akart találni, nem törték magukat, egy ócska szekérpántból kiütötték a szöget, s azt vitték el apjuknak. De mikor Balgafi előmutatta aranygyűrűjét, apjuk megint csak így szólt: "Balgafit illeti a királyság." A két idősebbik nem tágított, addig gyötörték a királyt, míg végre szabott egy harmadik feltételtis, mondván: "Azé legyen a királyság, aki a legszebb feleséget hozza haza." Még egyszer szétfújta a levegőbe a három tollat, az pedig úgy repült szét, mint annak előtte.
Balgafi most már egyenesen a kövér varangyhoz ment és így szólt: "A legszebb feleséget kell hazavinnem." 
"- Ejhaj! - felelte a varangy -, a legszebb feleséget! Azt nem olyan könnyű előteremteni, de azért megkapod."
Azzal adott Balgafinak egy kivájt répát, hat egér húzta. Igencsak elszontyolodott Balgafi: "Mit kezdjek én ezzel?" De a béka felelte: "Ültess csak bele egyet kis békáim közül." Akkor Balgafi találomra felkapott egyet a körből, és beültette a sárga batárba, de az alig ült bele, máris gyönyörűséges leánnyá változott, a répa hintóvá, a hat egér pedig paripává. Balgafi erre megcsókolta a leányt. elszáguldott a lovakkal, vitte őket a király elébe. Jöttek nemsokára fivérei is, ők mit sem törték magukat avval, hogy szép hölgyet keressenek, hanem magukkal vitték az első útjukba akadt parasztasszonyt. Megpillantván őket, szólott a király: "A legkisebbiket illeti a királyság halálom után." De a két idősebb fivér megint csak eltántorította a királyt: "Nem engedhetjük, hogy Balgafi legyen a király"- és azt követelték, hogy azé legyen a elsőség, akinek a hitvese át tud ugrani a karikán, amelyik a terem közepén lóg.
Azt gondolták: "A pórnő majd csak megugorja, elég erős, a törékeny kisasszony viszont nyakát fogja szegni!" Az öreg király még ebbe is beleegyezett. Akkor a két parasztlány nekiveselkedett, át is ugortak a karikán, de annyira esetlenek voltak, hogy nagyot huppantak, kezük-lábuk törött. Ekkor a szép kisasszony következett, akit Balgafi hozott magával, s ő olyan kecsesen átugrott, akár egy őz, és nem volt többé helye ellenkezésnek. Balgafi így megkapta a koronát, és uralkodott sokáig bölcsességben.
 

Forrás: Jakob és Wilheim Grimm, Gyermek és családi mesék, Magvető, Budapest,1989.

Ez a mese is része az egész évkört felölető
Mesés tervek című elektronikus kiadványunknak.

evkoros_cover.jpg

További meséket is találtok Mesetárunkban.

E-book, elektronikus kiadványok
 - módszertan, mesegyűjtemények, ötlettárak -

Elektronikus kiadványaink népmese-foglalkozások módszertani füzetei és tematikus mesegyűjtemények, ötlettárak. Ajánljuk mindazoknak, akik most ismerkednek a népmesék mindennapos használatával, vagy ötleteket keresnek saját módszertani, népmesei repertoárjuk bővítéséhez, és távoktatásban könnyen beemelhető tartalmakra van szükségük.

Az e-book előnyei:

  • könnyen kezelhető,
  • elektronikusan tárolható,
  • gyors hozzáférést biztosít,
  • szavak, kifejezések könnyen kereshetők az e-bookon belül,
  • egyszeri fizetés után többször nyomtatható vagy az online oktatásban beemelhető.

Megrendelési felülethez klikk ide! Népmese-foglalkozások és tematikus mesegyűjtemények áttekintő oldalára.

pompas_napok_koncepcio_5.jpg
Pompás Napok csapatával várjuk jelentkezésetek és megkereséseiteket akár felnőttként érdeklődtök, akár gyermekeiteket szeretnétek mesei élményekhez juttatni. Pedagógusképzésekkel, felnőtt meseműhelyekkel, interaktív mesés alkalmakkal és hagyományőrző programokkal akár házhoz is megyünk. 
Írjatok a pompasnapok@pompasnapok.hu címre, hogy személyre szabott programot alakíthassunk ki!

Előadásainkra, képzéseinkre várjuk a szülőket, pedagógusokat, gyerekekkel foglalkozó szakembereket, meseszerető felnőtteket.

logo.jpg

További inspirációért látogassátok meg Mesetárunkat és Játéktárunkat!

Ajánljuk figyelmetekbe kiadványainkat, amelyekben kidolgozott mesefeldolgozásokat találtok. Az elektronikus módszertani anyagok az intézményi keretekhez illeszkednek és segítik az óvodás és kisiskolás korosztállyal való foglalkozást.

Kövessetek minket Facebook oldalunkon is!

Látogassátok meg weboldalunkat: www.pompasnapok.hu

Érdemes csatlakoznotok szakmai közösségeinkhez, ahol óvodás és kisiskolás korosztályok számára népi játékokkal és népmesékkel kapcsolatban kérhettek tanácsot vagy oszthattok meg tapasztalatokat. 

Szólj hozzá

népmese Grimm Marton László A három toll Adamik Lajos