2020. sze 09.

Segít a népmese felismerni a belső erőforrásokat

írta: Kormos Rebeka
Segít a népmese felismerni a belső erőforrásokat

A külső fenyegetések vagy hirtelen beálló változások idején kellenek a kapaszkodók, a rutinok akár gyerekekről, akár felnőttekről van szó. Emellett létfontosságú, hogy megőrizzük nyitottságunkat, rugalmasságunkat és az új kihívásoknak való megfeleléshez kreativitásunk.

wpid-wp-1420669376233.jpeg

Népmesénk hősei számtalan példát állítanak elénk megküzdési stratégiákból. Talán ez az egyik legfőbb ok, ami miatt érdemes ezzel a műfajjal behatóan foglalkozni. Pedagógusként vagy szülőként a szimbólumok megértése mellett a magunk számára, és a gondjainkra bízott gyerekek számára is haszon tudást meríthetünk a többszáz éves történetekből. Tudományos alappal a biblioterápia és a mesetérápia szolgál. A Pompás Napok koncepciójában saját jártasságunkra is támaszkodunk, hisz több, mint 20.000 gyermekkel élhettük már meg a népmese-foglalkozások önfeled élményeit és tanulságait. A gyermekekkel és felnőttekkel megélt és feldolgozott mesék bizonyossággal szolgálnak, hogy a mai ember számára is hordoznak üzeneteket. 

A mese rámutat...

Légy kitartó! - Üzeni a Derék Jankó meg a kemény kenyér című népmese.
Tarts célra nehéz körülmények, és megpróbáltatások között is! - Olvashatjuk A fekete havas című mesénkben.
Mindennek eljön a maga ideje. - Ezzel biztat minket a Világszép Vaszilisza története.
Életre szóló ajándékot adok. - Jelzi az Üres kézzel című mese.
Az intuíció fontos! - Szólít fel tanulságával A mese a kezed öt ujjadról című történet.
A közösség erejének fontosságára hívja fel a figyelmet a Kő meg a kocsisok.
A sor végeláthatatlan, és a népmesék csodálatos tulajdonsága, hogy belső asszociációink mentén, egyéni módon kapcsolódhatunk hozzájuk. A gyerekek fejlettségi szintjüknek megfelelően épülnek a történetek hallatán, a felnőttek pedig gondolataik mélysége, személyes beállítottságuk szerint kalandozhatnak és tanulhatnak többek között a mesehősök és segítőik viszonyából. 

Kiadványok

ws1.JPG
ws2.JPG

Tematikus, elektronikus kiadványainkban a népmese-foglalkozásokhoz adunk ötleteket, konkrét foglalkozásterveket. Webshopunkat használva bankkártyás fizetés mellett szinte azonnal hozzájuthatsz e-bookjainkhoz, csupán 1.500 Ft/ kiadvány áron.

Online kurzusok

sensei1.JPG
sensei2.JPGKépzési felületünkön pedig az Oktatási Hivatal által akkreditált képzések várják a módszertani megújulást kereső óvodapedagógusokat, tanítókat, pedagógiai-, és szociális asszisztenseket, könyvtárosokat, kulturális szakembereket. 

Beszélgetőkör

pipacsos_cover.jpg

Havonta egy alkalommal beszélgetőkörbe invitáljuk azokat, aki a mesék szimbólumaival, mély üzeneteivel is szívesen megismerkednének amellett, hogy feltöltődést keresnek a mesés "énidőben". Konkrét mesékről esik itt szó. Változatos gyakorlatokkal tesszük élményszerűvé a felnőttek számára is ezeket az alkalmakat.

Szeptember 9. 17 órai kezdettel feltesszük a kérdést, hogy lehet-e szalmából aranyat fonni. Bejelentkezéshez klikk! Érdekelt a beszélgetőkör.

Október 14. 17 órától a belső tüzek fontosságáról, felismeréséről beszélgetünk. Bejelentkezéshez klikk! Érdekelt a beszélgetőkör.pipacsos_cover_1.jpg

Aktuálisan elérhető képzéseink

Várjuk a pedagógusokat, gyerekekkel foglalkozó szakembereket, szülőket, vagy azokat akik szeretnének gyerekekkel foglalkozni a népmesék eszköztárának segítségével Budapesti és vidéki helyszíneinken.
Klikk itt a Képzések és előadások linkre!

Pompás Napok csapatával várjuk jelentkezésetek és megkereséseiteket akár felnőttként érdeklődtök, akár gyermekeiteket szeretnétek mesei élményekhez juttatni. Pedagógusképzésekkel, felnőtt meseműhelyekkel, interaktív mesés alkalmakkal és hagyományőrző programokkal akár házhoz is megyünk. 
Írjatok a pompasnapok@pompasnapok.hu címre, hogy személyre szabott programot alakíthassunk ki!

További inspirációért látogassátok meg Mesetárunkat és Játéktárunkat!

Ajánljuk figyelmetekbe kiadványainkat, amelyekben kidolgozott népmese-foglalkozásokat és mesegyűjteményeket találtok. Az elektronikus módszertani anyagok az intézményi keretekhez illeszkednek és segítik az óvodás és kisiskolás korosztállyal való foglalkozást.


logo.jpg

Kövessetek minket Facebook oldalunkon is!

Le ne maradj!

Iratkozzatok fel hírlevelünkre, ehhez látogassátok meg weboldalunkat: www.pompasnapok.hu

Szólj hozzá

mese ingyenes online pont olcsó e-book akkreditált képzés kiadvány oktatási kredit segédlet letölthető pedagógus népmese módszertani beszélgetőkör Hivatal Oktatási Pompás Napok népmese-feldolgozás népmese-foglalokozás fogalkozásterv