2020. sze 16.

Közeleg a Magyar Népmese Napja!

írta: Kormos Rebeka
Közeleg a Magyar Népmese Napja!

Orlik Ilona cikke

Csillagok, csillagok, szépen ragyogjatok!

Ha azt mondom: csillagok, akkor az éjszakai égbolt dereng fel lelki szemeink előtt. Pedig hát ragyogó csillagunk: a Nap is ott van az égen, hogy fénye mellett éberen megvalósítsuk mindazt, amit éjjel megálmodtunk.

a_mese_megmutatja_azt_ami_elsore_a_szemnek_nem_lathato.jpg

Egy meseösvény álma

Egy augusztusi verőfényes napon Ócsára vezérelt a jó sorom, hogy az ősi templom árnyékában egy kitűnő képzésen vegyek részt sokad magammal.
Azt kérded, mi dolgom volt ott?
Elárulom: szeptember 30-ra, a népmese napjára készülődve kaptunk egy tarisznyáni jó ötletet a Pompás Napok képzésén.
Megihletett minket mindaz, amit ott hallottunk, így társammal, Takács Katával úgy döntöttünk, hogy Szegeden az Agórában belevágunk egy kicsiny meseösvény kialakításába a Népmese napján. Erre az ott dolgozó gyermekkönyvtáros: Molnár Györgyné Ildikó biztat minket, aki minő véletlen, szintén részt vett már Pompás Napok képzésen tavaly.

A Népmese napja: egy fényes aranyfonál, ami a kultúránkat köti össze, és biztosan nem véletlen, hogy a képzés napján is Az aranyfonál című mesét hallottuk Kormos Rebekától.

Ám aranyfonál az is, amikor a Pompások: Dr. Deák-Zsótér Bogi és Kormos Rebeka remek online beszélgető köröket tartanak, amelyek népszerűsége egyre nagyobb. Hogy ne volna az, hiszen igazi lélekemelő együttlétek ezek! Ilyen alkalom volt legutóbbi is a szeptember 9-i: ’Szalmából aranyat’ elnevezésű.

Lélekemelő, lélekmegtartó aranyfonál

Erről a lélekmegtartó aranyfonálról hallottam nem rég Veres Mónika asztrozófus csillagbölcseleti előadásában is. Ő is arra biztat minket, hogy maradjunk meg tengelyünkben ezekben, a mindannyiunkat próbára tevő hónapokban, hogy az isteni aranyfonálhoz kapcsolódva, megerősödve érjünk el egy emberhez méltóbb korszakot.
Én hiszem, hogy a mesék, - a mesemondás, és az arról való beszélgetés, együttgondolkodás - éppen erre a megtartó erőre teremtődtek!
Bizton állítom, hogy a csillagbölcselet is az egységes és egylényegű világkép része, amint a népmesék is.
Így talán azon sem fog csodálkozni senki, ha elmondom, mit vettem észre.
Véletlen-e vagy sem, de a fentebb emlegetett augusztus 24-i képzés, a szeptember 9-i beszélgető kör, sőt majd a következő: október 14-i beszélgető kör is egy-egy olyan csillagállás alkalmával kerültek/nek megrendezésre, amely napokat az asztrozófus fontosnak tartott kiemelni eddigi előadásain.

Hadd zárjam hát soraim azzal, hogy az Ég áldása van a Pompás Napokon, és ez maradjon is így!

Szeretettel!
Orlik Ilona

Hagyományok új felületeken, új köntösben

Hiszünk abban, hogy hagyományaink fontos tudást és megerősítést, intelmet hordoznak a mai ember számára is. Vegyük ismét birtokba ezeket az ismereteket, és építsük be a mindennapokba!

  • Videó anyagaink rövid interakciók, legyen szó játékról, meséről vagy tárgyalkotásról.
    Kilkk erre a linkre! Megnézem a Pompás Napok You Tube csatornáját!
  • Mesetárunk 2017 óta egy bővülő gyűjtemény azokból a mesékből, amelyekhez a Pompás Napok csapata kötődik. Klikk! Ellátogatok a Mesetárba!
  • Játéktárunk javarészt népi játékokat tartalmaz, játkfűzéseket és néhány olyan ötletet is, amelyek a néphagyományban gyökereznek. Ezek a gyerekekkel való együttlétek alatt új variációként születtek meg.
    Klikk ide! Felkeresem a Játéktárat!
  • Szakmai cikkeink és vendégírónk tollából született írások is számos izgalmas témát feszegetnek, ötletekkel szolgálnak. A blog felületének jobb oldalán, a kereső funkcióval rákereshetsz konkrét kifejezésekre is.
    Klikk! Beleolvasok a blogba! 
    Népmese-foglalkozás címszóval ezeket a cikkeket több, mint 200.000 látogató olvasta el.
    Kattints rá! Nézzük, melyek ezek a cikkek!
  • Online előadásainkra, képzéseinkre várjuk a szülőket, pedagógusokat, gyerekekkel foglalkozó szakembereket, meseszerető felnőtteket.
  • Ajánljuk figyelmetekbe kiadványainkat, amelyekben kidolgozott mesefeldolgozásokat találtok. Az elektronikus módszertani anyagok az intézményi keretekhez illeszkednek és segítik az óvodás és kisiskolás korosztállyal való foglalkozást.

logo.jpgKövessetek minket Facebook oldalunkon is!

Látogassátok meg weboldalunkat: www.pompasnapok.hu

Érdemes csatlakoznotok szakmai közösségeinkhez, ahol óvodás és kisiskolás korosztályok számára népi játékokkal és népmesékkel kapcsolatban kérhettek tanácsot vagy oszthattok meg tapasztalatokat. 

Szólj hozzá

magyar csillagászat napja népmese aranyfonál csillagbölcselet Veres Mónika Magyar Népmese Napja meseösvény egy napos képzés Orlik Ilona Molnár Györgyné Ildikó