2021. jan 27.

Mozgással, dallal, mondókával színessé tehető a népmese

írta: Kormos Rebeka
Mozgással, dallal, mondókával színessé tehető a népmese

Fazekas Éva óvodapedagógusként dolgozik, jelenleg kiscsoporttal. Ahol kihívás az élőszavas mesélés, a figyelem felkeltése és fenntartása. Fogadjátok szeretettel Éva vendégírását, beszámolóját!

20190824_081254.jpgForrás: Pompás Napok saját fotó

Fazekas Éva tollából

Ez a történet Ócsáról, annak is a legidősebb részéről az Öregfaluból, egy nádfedeles házikóból, a Turján Házból és csodálatos környezetéből indul..
Augusztusban itt tartotta Kormos Rebeka és dr. Deák-Zsótér Boglárka a Népmese Napjára való felkészülést sokunk számára. Itt találkoztam először az általuk kidolgozott, képviselt, és mind a gyermekeket, mind a felnőtteket - bevallom bennünket is - magával ragadó interaktív népmese-foglalkozással. Óvodapedagógusként dolgozok, jelenleg kiscsoportom van, amelynek egy részét már második éve óvodába járó kicsik alkotják, ők már "nagyok", akik sok mondókát, verset, énekes játékot, mesét ismernek. Azt gondoltam, hogy a Népmese Napján én is kipróbálom velük az interaktív népmese-foglalkozást.
Mivel többnyire még kicsik, egy nem hosszú, de mozgással, dallal, mondókával színessé tehető mesét választottam, a "Ki a legelébbvaló?" c. népmesét. Elkezdtem mesélni, és rögtön az elején eljátszottam, ahogy az öregember megy haza a mezőről, amikor is cincogást hall a fű közül. Megkérdeztem tőlük, hogy "Mit gondoltok, ki vagy mi cincoghat? - Egér!"
"Hajoljunk le, nézzük meg! Szerintem mindenki fog találni egy kis egeret! Vegyétek fel a kezetekbe, simogassátok meg!" - és tovább meséltem. Elmondtam, mit jelent a legelébbvaló kifejezés. Majd a " Kipp, kopp, kopogok, nyiss ajtót, mert itt állok" mondókával közösen kopogtattunk a Naphoz, Felhőhöz, Szélhez, a Mátra hegyéhez, majd az Egerekhez. A Naphoz érve megpróbáltuk felébreszteni a "Süss le, süss le napocska, Istenke tányérkája" népi dallal, amit már ismertek.

  • A Szélhez érve eljátszottuk a:

Hajlik az ág, fúj a szél,
(szélfújás utánzása)
nyírfa lombja összeér,
(magastartásban kezünket a fejünk felett összeérintjük)
újra vissza, újra szét,
(karokat leengedjük, majd vissza)
rajta, rajta, most elég!
(ugrálunk, közben taps)

mondókát.

  • A Mátra-hegynél a hegymászást imitáltuk.
  • A mese végén pedig körbejárással, tapssal elénekeltük a:

Hegedül a kisegér, penget rajta,
Csellón játszik a macska,
vonó a farka.
Ez a csuda zenekar cincog, nyávog,
A lagziban a táncot csak erre járod.

dalt.

A foglalkozás végén egy meglepetés várta a kicsiket. Elmondtam nekik, hogy jöttömben találkoztam egy mesetündérrel, aki egy kosarat adott nekem, hogy a benne lévő ajándékokat adjam át nektek! Nagyon izgatottak lettek, hogy mi lehet a kosárban? Hófehér csillámló tengeri kavicsokra festettem mindegyikük jelét és azt mondtam, hogy ez egy "VARÁZSKŐ"! Attól van varázsereje, hogy a SZERETET lakik benne! Mindenki hazaviheti!
Nagyon boldogok voltak. Mint a szülőktől megtudtam, volt aki a párnája alá dugta és úgy aludt el, de olyan is volt, aki a legkedvesebb polcára tette és ott őrzi.

kavics_jelek.pngForrás: Fazekas Éva fotója

Nekünk nagyon szép és tartalmas napunk volt. Biztatlak benneteket, hogy ismerkedjetek meg a Pompás módszerekkel és bátran alkalmazzátok a mindennapjaitokban, mert a gyerekek nem zökkennek ki, inkább többoldalú megerősítést kapnak a tanult új ismerethez, történethez, meséhez, hiszen hallják-látják-mozognak. A legkevésbé motivált gyermek fantáziáját is megmozgatják.

Örülök, hogy a Pompás Napok módszertanával megismerkedhettem és a többiekkel megismerkedhettem!
Sok sikert kívánok mindenkinek a népmesés napokhoz! Pompás Napok!

Módszertani kurzusok:

1_4.jpgOnline oktatási felületünk számtalan előnnyel bír azok számára, akik a népmese-foglalkozásokat be szeretnék építeni nevelői, tanítói munkájukba, vagy a könyvtári, és szabadidős tevékenységekbe. A képzésekhez kapcsolt, kidogozott foglalkozástervek a digitális oktatás felületire is könnyen átültethetők. 
A szülők számára pedig egy olyan komplex módszertani megismerését teszik lehetővé, amellyel gyermekeiket otthon is fókuszált és kreatív feladatmegoldásra ösztönözhetik. Ez elősegítheti az intézményi beszoktatást, előkészítheti az olvasóvá nevelést és számos tanulási nehézséget is áthidalhatnak, hisz a népmese-foglalkozások minden intelligenciaterületet megmozgatnak.
Klikk! ONLINE MÓDSZERTANI KÉPZÉSEK

Egy kis segítség az online oktatási felület első lépéseihez:

Népmesés továbbképzés a kedvenc foteledből - nézz be a kulisszák mögé!

Kiemelt csoportunk a Pompás Pedagógusok zárt csoportja a képzéseink résztvevőiből toborozzuk. Ezen a felületen tematikus ötleteket osztunk meg, a kollégák igen segítőkészen állnak egymáshoz, legyen szó egy-egy jeles nap témájáról, vagy a szakmai minősítésekre való felkészülésről. 
Klikk! POMPÁS PEDAGÓGUSOK
Blogunk felülete is egy szakami platform. Már több, mint 400 szalmai cikk segíti a pedagógusokat és a szülőket, hogy hagyományainkból meríthessenek és a mai modern életükbe is beépíthessék azokat, amelyek segíthetnek  boldogulásukban.
A csapatunk 2019-ben és 2020-ban is felkerült az Edison100 listájára, amely a Magyarország 100 leginnovatívabb gyerekekkel foglalkozó programjának rangos lajstrom. Érdemes nálunk körülnézni ötletért, tippekért és jó gyakorlatért szemezgetni vendégírónk beszámolói között is.
Klikk! POMPASNAPOK.BLOG.HU

Szólj hozzá

iskola óvoda népmese dallal Fazekas Éva népmese-foglalkozás Hogyan meséljek fejből? mozgással mondókával élményzserű óvodapeadgógus