2021. már 29.

Újrahasznosítás a Népviselet Napja jegyében - Készíts kaláris a lányoknak!

írta: Kormos Rebeka
Újrahasznosítás a Népviselet Napja jegyében - Készíts kaláris a lányoknak!

Április 24. ismét a Népviselet Napja!

Erre a kezdeményezésre már évek óta felhívjuk a figyelmetek, de 2020 óta az ötlet megálmodójával, Hrágyel Dórával egy csapatot alkotva hirdetjük ezt a programot.
Készülődj velünk a VII. Népviselet Napjára és öltsd magadra viseleti ruhádat vagy annak egyes darabjait, kiegészítőit!

20200413_133541.jpg

Idén is, otthon is!

Mivel az otthoni készülődésre van lehetőségünk, így a saját háztatásotokban fellelhető anyagok felhasználásával igyekszünk ötletet adni, hogy a népviseletek egy-egy motívuma hogy jelenhet meg. Lesz itt játékos és viselhető ötlet egyaránt, amelyeket a Pompás Napok Nagyköveti csapatával együtt készítünk elő számotokra.

Papírgyöngy kaláris

Nagyon szeretjük ezt a technikát, mert egyrészt a régi magazinokat tudjuk újra hasznosítani, másrészt pedig egyedi, kézzel készített ékességek születnek az apró ujjacskák között is.

papirgyongybol_kalaris_pompsnapok_hu_1.jpg

A részletes leíráshoz kattints az alábbi linkre!
Leírás lépésről-lépésre

Kaláris a népviseletben

A kaláris elnevezés a kaláris, kláris szavakból ered, amely a latin corallis szó jelentéséből is levezethető, mint ékkő. A magyar hagyományokban a női viselet részeként gyöngysort jelöl. A Néprajzi lexikonban többek között ezt olvashatjuk:

Általánosabb értelemben: egymás mellé helyezett, erősített, fonalra felfűzött gyöngyszemek füzére.
A Dunántúlon, a Duna mentén, Erdélyben gyöngy, az Alföldön és a hozzá csatlakozó felföldi területeken kaláris gyöngysor, galáris – a korallból –, az É-Tiszántúlon gránát nyakék egy vagy több sor felfűzött gyöngyből.
A 19–20. sz.-ban a magyar felnőtt parasztlányok és menyecskék táncos, de templomi ruhájához is országszerte szinte kötelezően hozzá tartozott.
A legjelentősebb népi ékszer. Sok helyen kislánykortól öregkorig kinek-kinek megvolt az őt megillető minőségű és mennyiségű gyöngysora.

Nincs más dolgod, mint:

Egy nap népviseletben április 24-én a VII. Népviselet Napján!

A témában korábban megjelent néhány cikk:

Nyomuljunk népviseletben!

Egy nap népviseletben! Elkötelezettség? Büszkeség? Divat? Hazaszeretet?

Divatba jön a hagyomány

Öltözködés és viseletek a népmesékben

Divatba jött a hagyomány! V. Népviselet Napja az óvodában

Our Past In The Present: A Worldwide Movement For The Revival Of Folk Costumes

Népviseletek és népmesék

pompasnapok.sensei.hu oldal felületén online képzés formájában is elérhető ez a különleges párosítás.
Legfőbb szempontunk a pedagógusok munkájának megkönnyítése, ami a módszertanunk virtuális átdolgozásán túl, konkrét foglalkozástervekkel és feladatlapokkal is támogatja a távoktatást.

Anyagaink megszólíthatják a szülőket is, hisz számos magyarázattal szolgálunk a szakmai anyagokon belül.
A tanfolyamok felépítése változatos, akár "énidő"-nek is tekinthetik a gyerekekkel foglalkozó felnőttek.

A népmese-foglalkozások módszertanában a népmesék, népi játékok, tárgyalkotás ötvözése történik. Erről tanulhatsz velünk online. Klikk a linkre!

Extra kiadványokkal – Öltözködés és viseletek a népmesékben – online képzés
viseletek_es_nepmesek_cover_1.jpg

Hagyományok új felületeken, új köntösben

Hiszünk abban, hogy hagyományaink fontos tudást és megerősítést, intelmet hordoznak a mai ember számára is. Vegyük ismét birtokba ezeket az ismereteket, és építsük be a mindennapokba!

  • Videó anyagaink rövid interakciók, legyen szó játékról, meséről vagy tárgyalkotásról.
    Klikk erre a linkre! Megnézem a Pompás Napok You Tube csatornáját!
  • Mesetárunk 2017 óta egy bővülő gyűjtemény azokból a mesékből, amelyekhez a Pompás Napok csapata kötődik. Klikk! Ellátogatok a Mesetárba!
  • Játéktárunk javarészt népi játékokat tartalmaz, játékfűzéseket és néhány olyan ötletet is, amelyek a néphagyományban gyökereznek. Ezek a gyerekekkel való együttlétek alatt új variációként születtek meg.
    Klikk ide! Felkeresem a Játéktárat!
  • Szakmai cikkeink és vendégírónk tollából született írások is számos izgalmas témát feszegetnek, ötletekkel szolgálnak. A blog felületének jobb oldalán, a kereső funkcióval rákereshetsz konkrét kifejezésekre is.
    Klikk! Beleolvasok a blogba! 
    Népmese-foglalkozás címszóval ezeket a cikkeket több, mint 200.000 látogató olvasta el.
    Kattints rá! Nézzük, melyek ezek a cikkek!
  • Online előadásainkra, képzéseinkre várjuk a szülőket, pedagógusokat, gyerekekkel foglalkozó szakembereket, meseszerető felnőtteket.
  • Ajánljuk figyelmetekbe kiadványainkat, amelyekben kidolgozott mesefeldolgozásokat találtok. Az elektronikus módszertani anyagok az intézményi keretekhez illeszkednek és segítik az óvodás és kisiskolás korosztállyal való foglalkozást.

Pompás Napok csapatával várjuk jelentkezésetek és megkereséseiteket akár felnőttként érdeklődtök, akár gyermekeiteket szeretnétek mesei élményekhez juttatni. Pedagógus képzésekkel, felnőtt meseműhelyekkel, interaktív mese alkalmakkal és hagyományőrző programokkal akár házhoz is megyünk. 
Írjatok a pompasnapok@pompasnapok.hu címre, hogy személyre szabott programot alakíthassunk ki számotokra!

Kövessetek minket Facebook oldalunkon is!
Látogassátok meg weboldalunkat: www.pompasnapok.hu

Szólj hozzá

kiegészítő gyerek csináld magad újrahasznosítás napja papír népviselet kislány készítés kezdeményezés lányoknak ovisoknak lányka iskolásoknak DIY papírgyöngy csináld együtt a gyerekeddel április 24. Népviselet Napja egy nap népviseletben hazsnosítás kaláris népviseleti gyerekcsoportnak