2021. ápr 04.

A szegény ember húsvétja

írta: Kormos Rebeka
A szegény ember húsvétja

Béres András gyűjtéséből:

6xloci4of7nylfwaj8eweaa9nvzpc6rnfwdsapdz.jpegForrás: nosalty.hu

Majd eccer az a szegény ember egy másik nagygazdánál dógozott. De nem vót neki mit enni, mer olyan szegény vót, mint a templom egere.
Közeledett a húsvét. Nagypénteken kért a nagygazdátúl egy kis búzát vagy egy kis lisztet, hogy ű is hagy süssön egy kis kalácsot. De nem kapott. Mit vót mit tenni, gondolkozott a szegény ember, nagypénteken szokták a pászlát sütni, de mán ű nem süthet, mer nincs mibül. Elment az erdőbe, faragott egy pászkát, mer katolikus vót. Kellett szentelni. Hát szépen kifaragott fábúl egy kalácsot. A felesége szépen megpirította a fakalácsot pirosra, a kemencében. Majd húsvét napján mennek szentelni. A nagygazdának teli a kosárja. Ott vót a kosárba szépen betakarva, az övé meg csak tarisznyába a födön mellette.
Mikor a nagygazda bement a templomba, ű meg kicserélte a kalácsot. Az ű fapászkáját tette oda a másik helyett a nagygazda kosárjába.
Megvót a szentelés. Hazamentek, osztán hozzákészülődtek az evéshez. De nem fogta a kés a kalácsot. Tiszta fa vót.
- Látod – azt mondja a felesége -, fának válott, amijér nem adtál annak a szegénnek.
Erre fogott egy másik pászkát, elvitte a szegény embernek.
- Na, komámasszony, adjon meg egy nagy sódart hozzá, Így van e, mert zsidó pap is azt mondta: ha semmi nincs, de pászkának lenni kell. Így oszt lett mit enni, lett pászka, az Isten a szegénynek kirendeli, mer szereti.

Forrás: Béres András, Rozsályi népmesék, Új Magyar Népköltési Gyűjtemény, Akadémiai Kiadó, Budapest, 1967.

Kalácsos és egyéb húsvéti mesék

A kiadvány 17 népmesét tartalmaz, amelyek közül 13 magyar népmese, 4 pedig más népek meséi közül került kiválasztásra. A szimbólumokon keresztül szeretnénk közel hozni a ma emberéhez is az archaikus mesék gondolkodásmódját. A felnőttek mesélésén, meseolvasásán keresztül a gyerekek megannyi érdekes történetet járhatnak be a tavaszi szünet napjaiban, a húsvétra hangolódva.
A Pompás Napok Nagykövetei több meséhez kapcsolódóan, ajánlásaikkal is kiegészítették a mesegyűjteményt, így segítve az intézményi vagy családi ünnepre hangolódást. Ők egytől egyig elkötelezett pedagógusok, gyermekekkel, felnőttekkel foglalkozó szakemberek. Különböző korosztályokkal tapasztalták már a népmesék jótékony, minden intelligencia területet megmozgató hatását. 

Húsvéti mesegyűjtemény magyar és más népek meséivel

További mesék a Mesetárban.

Pompás Napok csapatával várjuk jelentkezésetek és megkereséseiteket akár felnőttként érdeklődtök, akár gyermekeiteket szeretnétek mesei élményekhez juttatni. Pedagógus képzésekkel, felnőtt meseműhelyekkel, interaktív mese alkalmakkal és hagyományőrző programokkal akár házhoz is megyünk. 
Írjatok a pompasnapok@pompasnapok.hu címre, hogy személyre szabott programot alakíthassunk ki!
Előadásainkra, képzéseinkre várjuk a szülőket, pedagógusokat, gyerekekkel foglalkozó szakembereket, meseszerető felnőtteket.

Kövessetek minket Facebook oldalunkon is!
Látogassátok meg weboldalunkat: www.pompasnapok.hu

logo.jpg

Ajánljuk figyelmetekbe e-book formátumú módszertani füzeteinket, amelyekben kidolgozott mesefeldolgozásokat találtok.

Szakmai közösségeinkhez érdemes csatlakoznod, hisz óvodás és kisiskolás korosztályok számára népi játékok témában és a népmesék világában kérhetsz tanácsot vagy oszthatsz meg tapasztalatokat. 

Szólj hozzá

húsvét mese húsvéti kalács szokások hagyományok mesetár népmese pászka görög katolikus Béres András rozsályi A szegény ember húsvétja