2022. feb 08.

Tudsz mesét vagy játékot a pénz témához?

írta: Zsótér Boglárka
Tudsz mesét vagy játékot a pénz témához?

Tudtok mesét vagy játékot ajánlani, ami segít, hogy az oviban tudjunk kicsit a pénz témával foglalkozni? Nem szeretnénk túlzásba vinni, de jó lenne valahogy a pénz témával is foglalkozni. Van ötletetek? ... és még folytathatnánk a sort. 

Sokszor kaptunk ilyen és hasonló kérdéseket az utóbbi években. Bár a PÉNZ témája főként nagyobb gyerekeknek szól, azt tapasztaljuk, hogy a kisebb korosztály pedagógusai is nyitottabbak a téma iránt, sőt keresik a lehetőségeket.

Idén végre összeállt a fejünkben egy anyag, amely már formát is öltött és Pompás Ötlettár - Népmesék, népi játékok, népdalok és mondókák pénz témában címmel. Ötleteket kívánunk adni az ovis és alsós korosztály szüleinek és a velük foglalkozó szakembereknek, pedagógusoknak, hogy miként is közelíthetnek a PÉNZ témájához.

Sokat gondolkoztunk, hogyan közelítsük ezt a témát úgy, hogy az ovis és kisiskolás korosztály számára emészthető legyen, így arra jutottunk, inkább bizonyos aspektusokat emelünk kis, így könnyedén tud a szülő, a pedagógus és a gyermek is kapcsolódni, hiszen nem is lesz olyan távoli és elvont ez az egész pénz dolog. :)

pompas_napok_penz_temahoz_nepmesek_es_mondokak.JPG

Tehát aki megriad a témától első hallásra, ne tegye, hiszen éppen azért született ez a kiadvány, hogy megmutassuk, milyen sok terület van, amellyel ha foglalkozunk, tulajdonképpen máris tettünk egy lépést a pénzügyi kultúra fejlesztéséért. 

Lássuk hát, mi hogyan gondolkoztunk!

Magunk elé vettük a PÉNZ témát, és végiggondoltuk, miképpen tud egy kisgyermek találkozni a pénzzel és a pénzhez kapcsolódó fogalmakkal. Így alakultak ki a kiadványban szereplő fő témák:

  • Számok világ, számolás
  • Csere-bere
  • Mennyi az ára?
  • A pénz különböző elnevezései
  • Pénz elköltése
  • Vásár
  • Pénz mint játékeszköz

Minden témához kerestünk néhány játékot, vagy mondókát, dalt. Így a hagyományból merítkezve van lehetőség feldolgozni azt. Az ötlettár végén 7 népmesét is mutatunk a pénz témához.

A listát végignézve máris világossá válik, hogy megfelelő szinten, megfelelően nyúlva a témához, igenis helye van a legkisebbeknél is a pénzről mondókázni, énekelni, mesélni. Bátorítunk hát mindenkit, hogy foglalkozzon a témával!

penz7.jpg

Hagyományok új felületeken, új köntösben

Hiszünk abban, hogy hagyományaink fontos tudást és megerősítést, intelmet hordoznak a mai ember számára is. Vegyük ismét birtokba ezeket az ismereteket, és építsük be a mindennapokba!

  • Videó anyagaink rövid interakciók, legyen szó játékról, meséről vagy tárgyalkotásról.
    Klikk erre a linkre! Megnézem a Pompás Napok You Tube csatornáját!
  • Mesetárunk 2017 óta egy bővülő gyűjtemény azokból a mesékből, amelyekhez a Pompás Napok csapata kötődik. Klikk! Ellátogatok a Mesetárba!
  • Játéktárunk javarészt népi játékokat tartalmaz, játékfűzéseket és néhány olyan ötletet is, amelyek a néphagyományban gyökereznek. Ezek a gyerekekkel való együttlétek alatt új variációként születtek meg.
    Klikk ide! Felkeresem a Játéktárat!
  • Szakmai cikkeink és vendégírónk tollából született írások is számos izgalmas témát feszegetnek, ötletekkel szolgálnak. A blog felületének jobb oldalán, a kereső funkcióval rákereshetsz konkrét kifejezésekre is.
    Klikk! Beleolvasok a blogba! 
    Népmese-foglalkozás címszóval ezeket a cikkeket több, mint 200.000 látogató olvasta el.
    Kattints rá! Nézzük, melyek ezek a cikkek!
  • Online előadásainkra, képzéseinkre várjuk a szülőket, pedagógusokat, gyerekekkel foglalkozó szakembereket, meseszerető felnőtteket.
  • Ajánljuk figyelmetekbe kiadványainkat, amelyekben kidolgozott mesefeldolgozásokat találtok. Az elektronikus módszertani anyagok az intézményi keretekhez illeszkednek és segítik az óvodás és kisiskolás korosztállyal való foglalkozást.

logo.jpg

Kövessetek minket Facebook oldalunkon is!

Látogassátok meg weboldalunkat: www.pompasnapok.hu

Szólj hozzá

pénz elektronikus e-book kiadvány letölthető mese a pénzről pénzes játék Pompás Napok pénzes mese népmese a pénzről