2022. már 07.

Pompás Online Meseműhelyen jártam

írta: Kormos Rebeka
Pompás Online Meseműhelyen jártam

Beszámoló a
„Csupaszív történetek”
témát körüljáró 
első online Pompás Meseműhelyen
tapasztaltakról, 
avagy az első meseműhely foglalkozás,
ahogyan én megéltem

Török Georgina írása:

A Pompás Napok „Csupaszív történetek” témában online bemutatóalkalmat tartott 2022. február 17-én, melyhez közel ötven- mesére, mesélésre, a meseértelmezésre nyitott- csupaszív társammal csatlakoztunk.

pompas_napok_online_mesemuhely_sorozat.jpg

A műhelymunka egy mesehallgatással kezdődött; Kormos Rebeka, a Pompás Napok egyik alapítója előadásában egy 2019-ben Boldizsár Ildikó által közreadott „A szív előreküldése”, eredeti változatban pedig a „Zarándok a hegyek között” című mesét hallgattuk meg, majd a történet rétegeinek kibontásához kaptunk instrukciókat:

A résztvevőkkel közösen gondolkodtunk arról, hogy a zarándok vajon bölcs öregként már a megnyugvást keresi vagy szertelen fiatalemberként eltökélten követi kitűzött célját? – Meg kell, hogy jegyezzem, a mesehallgatás közben lelki szemeim előtt egy békére lelt ifjúként jelent meg a vándor, aki a benne élő öreg bölcsességével és fiatalos erejével mond le a pillanatnyi kényelemért, hogy a vágyott harmóniát elérje, amikor szíve újra egyesül fizikai valójával.

Úgy vélem, hogy ez a mese a hallgatók számára értékválasztások sorozata, mely alatt értem, hogy szerintem azt, hogy a mesét, mesei elemeket hogyan értelmezzük, nagyban függ attól, hogy milyen élethelyzetben, lelkiállapotban vagyunk éppen a történet hallgatásakor. Azt gondolom, hogy ez elindít bennünk egy folyamatot, mely során bizonyos értékeket választunk, címkézünk, skatulyázunk, hogy könnyebben felfogható legyen számunkra a történet, igazodjon a hangulatunkhoz, világképünkhöz és ne differenciálatlan halmazként lebegjen előttünk. Azt hiszem, elsőként a vándor kap értéket, lehet fiatal, középkorú, idős. Attól függően, hogy melyik minősége illeszthető be jobban életünk jelen szakaszába.

Érdekes kérdés, hogy milyen korú lehet egy ilyen tulajdonságokkal, meglátásokkal rendelkező zarándok, továbbá mit gondolunk arról, hogy megéri-e a lendületet megtörve megpihenni, vagy inkább kedvesen nemet mondani a kínálkozó ajánlatra. Hogyan értelmezzük a fogadós ajánlatát? Segítőkész embertárs, aki a turisták szükségleteit figyelembevéve ajánl szállást vagy a dörzsölt üzletembert, akinek minden vendégre szüksége van a megélhetéshez? Netán látjuk -e benne a magányosan, egyedül dolgozó embert, aki társaságra vágyik?

Szemben áll a megküzdés-a kényelem, a földi és spirituális javak, a realitás, józan ész szava és a mámoros tettrekészség állapota, a maradás és a haladás.

A meseelemzésen megtapasztalhattuk, hogy nincs helyes vagy helytelen értelmezés, nincs egységes megoldás, hisz mindannyian vándorok vagyunk az életben, még ha titkon is, de szívünket keresve haladunk a hol nehezebb, hol könnyebb úton, néha engedve a csábításnak, máskor foggal-körömmel küzdve kitartani, de mindvégig azért cselekedve, hogy megtaláljuk magunkat céljainkban.

Online Meseműhelyek

 Az Online Meseműhely - felnőtteknek - minden hónap 3. csütörtök estéjén, 17.30-19.00 között kerül megrendezésre.
Az alkalmakra jegyet vagy bérletet válthatsz.
Lefoglalom a helyem!

Szeretettel hívunk Benneteket Online Meseműhely alakmainkra, hogy a Pompás Napok szemléletével értelmezzük a népmeséket. Előkerülnek közismert népmesék és különleges történetek üveghegyen innenről és túlról. A cél a mesék rétegeinek, üzeneteinek és belső erőforrásokat mozgósító motívumainak felismerése.
Tarts velünk, ha szereted a népmeséket, vagy ha sok a kérdésed ezzel a műfajjal kapcsolatban.
Kiemelten ajánljuk ezt a műhelymunkát mindazoknak, akik családi, baráti vagy gyermek társaságban szeretnének élőszóban mesélni, de kihívást jelent egy-egy szövegbe életet lehelni. Alkalmainkon mindig lesz egy kiemelt népmese és a témához csokorba szedünk még pár történetet, hogy aki szeretne, további felfedezéseket is tehessen. Műhelyünk módszertanilag támaszkodik az alkotó-fejlesztő meseterápiára, a nemzetközi storytelling technikákra és saját mesemondói tapasztalatainkra.
2022 időpontjai:
március 17. - A nőiség belső kertjei
április 21. - Bölcs bolondok
május 19. - Jó anyák, hasznos mostohák
június 16. - Hős, csalóka és botladozó királyfiak
július 21. - Okos lányok
augusztus 18. - Varázslatos növények
szeptember 15. - Első mese mind közül
október 20. - Kígyók és békák
november 17. - Elmés állatok
december 15. - Ragyogó mesék
Számunkra a mese a tudásról való tudás. Különleges utakat járhatunk be minden mesével. Hogy mit kezdünk a megszerzett ismeretekkel az rajtunk áll.
Mi arra vállalkozunk, hogy együtt indulunk el a meseműhely résztvevőivel, de a mese-horizont határán engedjük, hogy az egyéni fantázia szabad szárnyalásba kezdjen. Bízunk abban, hogy megerősítő hangulatban fognak telni ezek az esték, az online térben is!

Technikai igények:
- Zoom felület felkeresése: https://zoom.us/
- okostelefon vagy laptop, működő kamerával és mikrofonnal. Ez feltétele a részvételnek!
A Zoom találkozó linkjét és belépési adatokat a vásárlást visszaigazoló e-mailben küldjük meg.

pompas_napok_mesemuhelyek.JPG

Aki nem hiszi, járjon utána!

Pompás Napok csapatával várjuk jelentkezésetek és megkereséseiteket akár felnőttként érdeklődtök, akár gyermekeiteket szeretnétek mesei élményekhez juttatni. Pedagógusképzésekkel, felnőtt meseműhelyekkel, interaktív mesés alkalmakkal és hagyományőrző programokkal akár házhoz is megyünk. 
Írjatok a pompasnapok@pompasnapok.hu címre, hogy személyre szabott programot alakíthassunk ki!

Előadásainkra, képzéseinkre várjuk a szülőket, pedagógusokat, gyerekekkel foglalkozó szakembereket, meseszerető felnőtteket.

logo.jpg

További inspirációért látogassátok meg Mesetárunkat és Játéktárunkat!

Ajánljuk figyelmetekbe kiadványainkat, amelyekben kidolgozott mesefeldolgozásokat találtok. Az elektronikus módszertani anyagok az intézményi keretekhez illeszkednek és segítik az óvodás és kisiskolás korosztállyal való foglalkozást.

Kövessetek minket Facebook oldalunkon is!

Látogassátok meg weboldalunkat: www.pompasnapok.hu

Érdemes csatlakoznotok szakmai közösségeinkhez, ahol óvodás és kisiskolás korosztályok számára népi játékokkal és népmesékkel kapcsolatban kérhettek tanácsot vagy oszthattok meg tapasztalatokat. 

Szólj hozzá

műhely online felfedezés mesélés mesemondás népmesék Pompás Napok meseműhely élőszavas storitelling