2022. ápr 12.

Szabó Ágnes - Pitypang Utcai Általános Iskola - Mesés Népviselet Napja 2022

írta: Zsótér Boglárka
Szabó Ágnes - Pitypang Utcai Általános Iskola - Mesés Népviselet Napja 2022

A Mesés Népviselet Napja 2022 pályázatot a Pompás Napok csapata hirdette meg, hogy felhívja a figyelmet a közelgő VIII. Népviselet Napjára, amely 2022. április 24-én lesz. A pályázatra több, mint 50 intézmény/magánszemély jelentkezett. A beküldés lezárult, így most már megmutathatjuk a nagyvilágnak, milyen csodák érkeztek a postafiókunkba. Az eredményhirdetésre 2022. április 22-én kerül sor. A pályamunkákat egy 8 főből álló zsűri fogja véleményezni, és kiválasztani az első 3 helyezettet. Sorozatunkban külön blogposztokban mutatjuk be a pályázókat, és az általuk beküldött fotókat. Fogadjátok szeretettel Szabó Ágnes és tanítványai pályázatát a Budapest II. Kerületi Pitypang Utcai Általános Iskolából! A VIII. Népviselet Napja hivatalos oldalán pedig további információt találtok az évről évre egyre nagyobb közösséget megmozgató kezdeményezésről. 

Szabó Ágnes vagyok, a Budapest II. Kerületi Pitypang Utcai Általános Iskola magyar- tánc- hon- és népismeret tantárgyakat tanító pedagógusa. Az alábbiakban tanítványaim közös bemutatkozó levelét olvashatják, és csatoltam a munkafolyamatok és elkészült produktumok összefoglalóját. Az 5.b és a 6.a osztályok hon- és népismeretórákon dolgoztak a terveiken. A választott népmese ismeretlen volt az osztályoknak, meghallgatása után megbeszéltük, majd a lányok ajánlata alapján a népviselet ruhadarabjai közül a fejet díszítőt választották a mesében szerepelt búbosbanka (büdösbanka) tarka fejtollai miatt. Miután megbeszéltük a mese jellemzőit, valamint a párta és a fejdíszek szerepét a viseletek részeként, csoportokba ültek a gyerekek, hogy kidolgozzák a terveiket. Ötletük alapján nem mindenki mindent jelenített meg, hanem felosztották a feladatokat. Az 5. osztály gyorsabban és kreatívabban tervezett, a 6. osztály viszont több munkatervet fejezett be. 

Élvezték tanítványaim a feladatot, különösen, hogy természetes anyagokat is használniuk kellett, amihez pedig az iskola udvarán lehetett felfedező útra menni.

Köszönjük a lehetőséget:

Szabó Ágnes

tanár

 

"Nagyon örültünk a pályázatnak, mert sok mesét olvasunk és hallgatunk. A hon- és népismeretórán kaptuk a tanárunktól a lehetőséget, hogy készítsünk pályamunkát.

Több mesét is olvastunk, végül egy teljesen újat választottunk, aminek a A büdösbanka fészke a címe.

A főszereplő madár fejtollának tarkaságát vettük alapul, hogy a népviseletek egyik érdekes darabját mutassuk be, ami a díszes sárközi és a kalocsai párta. Pályamunkánkhoz csatoljuk a színes mintákat.

Megtudtuk, hogy az előkészületek során, hogy a leányok szinte az összes népművészeti tájegységen pártát hordtak férjhezmenetelükig. Ezek mérete és megkötése változott a lakóhelyük alapján. A leghíresebb pártaviselet a kalotaszegi gyöngyös párta, amely kitűnik gazdag gyöngydíszítésével. Ezt a lány konfirmálására kapta és egészen az esküvőjéig hordta.

A meséhez aztán csoportokban megterveztük az elkészítendő részleteket, majd kiosztottuk a feladatot egymás között, végül 2 hon- és népismeretórán, illetve kicsi otthoni munkával el is készítettük.

Tanárunk, Ági néni fotózta a munkát, majd a kész meseillusztrációkat is.

Köszönjük a felhívást, érdekes feladat volt!

5.b és 6.a csapatai"

 

pitypang1.PNG

pitypang2.PNG

pitypang3.PNG

pitypang4.PNG

pitypang6.PNG

pitypangsuli3.PNG

Köszönjük a pályamunkát! Mesés Népviselet Napját kívánunk!

Hagyományok új felületeken, új köntösben

Hiszünk abban, hogy hagyományaink fontos tudást és megerősítést, intelmet hordoznak a mai ember számára is. Vegyük ismét birtokba ezeket az ismereteket, és építsük be a mindennapokba!

  • Videó anyagaink rövid interakciók, legyen szó játékról, meséről vagy tárgyalkotásról.
    Klikk erre a linkre! Megnézem a Pompás Napok You Tube csatornáját!
  • Mesetárunk 2017 óta egy bővülő gyűjtemény azokból a mesékből, amelyekhez a Pompás Napok csapata kötődik. Klikk! Ellátogatok a Mesetárba!
  • Játéktárunk javarészt népi játékokat tartalmaz, játékfűzéseket és néhány olyan ötletet is, amelyek a néphagyományban gyökereznek. Ezek a gyerekekkel való együttlétek alatt új variációként születtek meg.
    Klikk ide! Felkeresem a Játéktárat!
  • Szakmai cikkeink és vendégírónk tollából született írások is számos izgalmas témát feszegetnek, ötletekkel szolgálnak. A blog felületének jobb oldalán, a kereső funkcióval rákereshetsz konkrét kifejezésekre is.
    Klikk! Beleolvasok a blogba! 
    Népmese-foglalkozás címszóval ezeket a cikkeket több, mint 200.000 látogató olvasta el.
    Kattints rá! Nézzük, melyek ezek a cikkek!
  • Online előadásainkra, képzéseinkre várjuk a szülőket, pedagógusokat, gyerekekkel foglalkozó szakembereket, meseszerető felnőtteket.
  • Ajánljuk figyelmetekbe kiadványainkat, amelyekben kidolgozott mesefeldolgozásokat találtok. Az elektronikus módszertani anyagok az intézményi keretekhez illeszkednek és segítik az óvodás és kisiskolás korosztállyal való foglalkozást.

logo.jpg

Kövessetek minket Facebook oldalunkon is!

Látogassátok meg weboldalunkat: www.pompasnapok.hu

Szólj hozzá

iskola népmese szabó ágnes népviselet napja mesés népviselet napja pitypang utcai általános iskola A büdösbanka fészke