2022. ápr 16.

Balló Éva és Deák Ida Karolina - Fecske Óvoda Marosvásárhely - Mesés Népviselet Napja 2022

írta: Kormos Rebeka
Balló Éva és Deák Ida Karolina - Fecske Óvoda Marosvásárhely - Mesés Népviselet Napja 2022

Mesés Népviselet Napja 2022 pályázatot a Pompás Napok csapata hirdette meg, hogy felhívja a figyelmet a közelgő VIII. Népviselet Napjára, amely 2022. április 24-én lesz. A pályázatra több, mint 50 intézmény/magánszemély jelentkezett. A beküldés lezárult, így most már megmutathatjuk a nagyvilágnak, milyen csodák érkeztek a postafiókunkba. Az eredményhirdetésre 2022. április 22-én kerül sor. A pályamunkákat egy 8 főből álló zsűri fogja véleményezni, és kiválasztani az első 3 helyezettet. Sorozatunkban külön blogposztokban mutatjuk be a pályázókat, és az általuk beküldött fotókat. Fogadjátok szeretettel Balló Éva és Deák Ida Karolina pályázatát a Fecske Óvoda Marosvásárhelyről! A VIII. Népviselet Napja hivatalos oldalán pedig további információt találtok az évről évre egyre nagyobb közösséget megmozgató kezdeményezésről. 

marosvasarhely.JPG

“ Erdő, erdő, erdő marosszéki kerekerdő....”
Ha népdallal kellene bemutatkoznunk, hogy kik vagyunk, honnan jövünk, akkor bizonyára az oly sokunk által ismert “Erdő, erdő, erdő, marosszéki kerekerdő” című népdallal kezdenénk és máris ismerős tájon járunk a nyárád-mentén, a történelmi Marosszékhez tartozó Marosvásárhelyen, Erdélyben.
,,A legtöbb amit gyerekeinknek adhatunk: gyökerek és szárnyak’’- ezt valljuk mi is, a marosvásárhelyi Fészek Waldorf óvoda, Rigócska csoport óvónői is:
Balló Éva és Deák Ida Karolina, ezt az értéket próbáljuk átadni, a vegyes korosztályú csoportunkba járó kis ,,rigócskáinknak’’.

marosvasarhely2.JPG

Hisszük, hogy mindnyájunk lelkében ott él egy talán elfeledett, netán eltemetett, de álmainkban ezerszer is visszatérő múltunkat dédelgető Szülőföld. Hisszük és valljuk, hogy magyarnak lenni: "büszke gyönyörűség!”. Kallós Zoltán a Nemzet Művésze címmel kitüntetett, kétszeres Kossuth-díjas erdélyi magyar néprajzkutató , a mi “Zoli bácsink” szavai fülünkben zeng , akkor is amikor Március 15 -ét ünnepeljük:
,,Addig leszünk magyarok, amíg magyarul énekelünk és magyarul táncolunk”.
Hitvallásunk, hogy addig leszünk magyarok, ameddig nevelőkként átadjuk mindazt a magyar kultúrkincset, viseletkincset, motivumkincset amivel “mesélünk” – “alkotunk”. Hisszük, hogy hagyományaink összekötnek és
éltetnek. Legyen az ének, tánc-viselet, játék, mese, kézművesalkotás-tárgy…
Hisszük , hogy a népmese, népviselet örök , örökérvényű értékeket-motivumvilágot hordoz! Örök az óvodában, örök az iskolában, és még felnőtt korban is! Örök célünk, ez alkalommal megismertetni a nyárádmenti székely
népviselet sokszínűségét: így látni lehet az óvónők személyében a jobbágytelki (sötét)-, nyárádmagyarosi (piros), a legénykénél a zsinóros mellényt, a leánykánál a székely viselethez tartozó csíkós rokolyát .
Kellő hangsúlyt fektettünk arra, hogy összekössük a népmesét a népviselettel:
Március 15-én “A kő leves” című népmesével és a nyárádmenti székely népviselettel (jobbágytelki viselet, székely harisnya) foglalkoztunk. Ez alkalommal “ünneplőbe” – öltöztünk és a kézműves foglalkozásaink alatt, közös
alkotásként, nemezeléssel elkészítettük a meseszereplőket (követve a jobbágytelki idős asszonyok viselet színeit, formáit, motívumait).

Köszönjük a pályamunkát! Mesés Népviselet Napját kívánunk!

Hagyományok új felületeken, új köntösben

Hiszünk abban, hogy hagyományaink fontos tudást és megerősítést, intelmet hordoznak a mai ember számára is. Vegyük ismét birtokba ezeket az ismereteket, és építsük be a mindennapokba!

 • Videó anyagaink rövid interakciók, legyen szó játékról, meséről vagy tárgyalkotásról.
  Klikk erre a linkre! Megnézem a Pompás Napok You Tube csatornáját!
 • Mesetárunk 2017 óta egy bővülő gyűjtemény azokból a mesékből, amelyekhez a Pompás Napok csapata kötődik. Klikk! Ellátogatok a Mesetárba!
 • Játéktárunk javarészt népi játékokat tartalmaz, játékfűzéseket és néhány olyan ötletet is, amelyek a néphagyományban gyökereznek. Ezek a gyerekekkel való együttlétek alatt új variációként születtek meg.
  Klikk ide! Felkeresem a Játéktárat!
 • Szakmai cikkeink és vendégírónk tollából született írások is számos izgalmas témát feszegetnek, ötletekkel szolgálnak. A blog felületének jobb oldalán, a kereső funkcióval rákereshetsz konkrét kifejezésekre is.
  Klikk! Beleolvasok a blogba! 
  Népmese-foglalkozás címszóval ezeket a cikkeket több, mint 200.000 látogató olvasta el.
  Kattints rá! Nézzük, melyek ezek a cikkek!
 • Online előadásainkra, képzéseinkre várjuk a szülőket, pedagógusokat, gyerekekkel foglalkozó szakembereket, meseszerető felnőtteket.
 • Ajánljuk figyelmetekbe kiadványainkat, amelyekben kidolgozott mesefeldolgozásokat találtok. Az elektronikus módszertani anyagok az intézményi keretekhez illeszkednek és segítik az óvodás és kisiskolás korosztállyal való foglalkozást.

logo.jpg

Kövessetek minket Facebook oldalunkon is!

Látogassátok meg weboldalunkat: www.pompasnapok.hu

Szólj hozzá

pályázat április 24. Népviselet Napja Mesés Népviselet Napja