2022. ápr 16.

Kulcsárné Pántos Nóra - Margaréta Óvoda Szombathely - Mesés Népviselet Napja 2022

írta: Kormos Rebeka
Kulcsárné Pántos Nóra - Margaréta Óvoda Szombathely - Mesés Népviselet Napja 2022

 Mesés Népviselet Napja 2022 pályázatot a Pompás Napok csapata hirdette meg, hogy felhívja a figyelmet a közelgő VIII. Népviselet Napjára, amely 2022. április 24-én lesz. A pályázatra több, mint 50 intézmény/magánszemély jelentkezett. A beküldés lezárult, így most már megmutathatjuk a nagyvilágnak, milyen csodák érkeztek a postafiókunkba. Az eredményhirdetésre 2022. április 22-én kerül sor. A pályamunkákat egy 8 főből álló zsűri fogja véleményezni, és kiválasztani az első 3 helyezettet. Sorozatunkban külön blogposztokban mutatjuk be a pályázókat, és az általuk beküldött fotókat. Fogadjátok szeretettel Kulcsárné Pántos Nóra és Mandácskó Jánosné Gyöngyi pályázatának egy részletét a Margaréta Óvodából, Szombathelyről! A VIII. Népviselet Napja hivatalos oldalán pedig további információt találtok az évről évre egyre nagyobb közösséget megmozgató kezdeményezésről. 

nepv3.JPG

Tavaszi projekt
Projektünk célja volt, hogy jobban megismerjük nagyszüleink, dédszüleink értékeit, kulturális életét.
Projektünk fő témája a népviseleti világnappal kapcsolatos, amit április 24-én ünneplünk. Összehasonlítottuk a különböző népek, kultúrák régen viselt ruháit. Kiemelten nagyobb hangsúlyt kapott a magyar (rábaközi, kalocsai) és a horvát (gradistyei, bunyevác, sokác, baranyai,) népviselet.
Külső tevékenység megismerése: Beszéltünk a népviseleti ruhák jelentőségéről. Régen melyik korosztály milyen ruhát viselt. Alkalomnak megfelelő viseletet hordtak ( munkához, ünnepnapokhoz megfelelő ruha, cipő, csizma). Egy- egy ruha kifejezései, motívumai. Azok értékeiről. Régen nem volt sok ruhája az embernek és azt megbecsülték. A ruhákról közösen képeket gyűjtöttünk. Könyvtárból kölcsönöztünk könyveket, melyben népek viselete található. Megfigyeltük a női, férfi ruhákat.
Matematikai tapasztalatszerzés: női, férfi ruhák szétválogatása. Népviseleti ruhákon a szimbólumok, motívumok különbségének megfigyelése.
Vizuális nevelés: Fakanál bábok készítése varrással, öltöztetése. Papírbábok készítése. Rongybaba készítése. Motívumok rajzolása, színezése, ragasztása. Az óvodában készítettünk karkötőket, lovacskákat, fakanál. Nyakláncot, karkötőt fűztek.
nepv4.JPG

Zenei nevelés: Körjátékok, adott népek jellegzetes hangszereinek a megnevezése, meghallgatása. Kiemelt hangszer: furulya, hegedű, tambura. Fehér liliom szál című dalt játszottuk.
Anyanyelvi nevelés: Ismét előkerült Az aranyszőrű bárány meséje. A téma kapcsán sok olyan szó került elő a beszélgetés során, amiket már a mindennapokban nem használunk. pl.: alsószoknya, sarkantyú, fejkötő. Ezek a népdalban is megjelennek. Megbeszéltük mit miért használtak, mi volt a célja. Képzelet játékot játszottunk. El kellett képzelni szegény legény, leány ruháját. Majd lerajzoltuk.
Projekt zárása: Pénteken részt vettem én egy Tudásunkkal kézen fogva a közösségért rendezvényen. Ahol népviseleti ruhában léptek fel szereplők.: énekkar és tánccsoport. Ezt felvettem videóra, majd lejátszottam számítógépen a gyerekeknek. Megfigyelhették a szép díszes ruhákat, kiegészítőket. Karkötőket, zsugorka technikás kalocsai hímzéses nyaklánc, lovacskákat, fakanálbábukat kiállítottuk.

nepv1.JPG
nepv2.JPG
Köszönjük a pályamunkát! Mesés Népviselet Napját kívánunk!

Hagyományok új felületeken, új köntösben

Hiszünk abban, hogy hagyományaink fontos tudást és megerősítést, intelmet hordoznak a mai ember számára is. Vegyük ismét birtokba ezeket az ismereteket, és építsük be a mindennapokba!

  • Videó anyagaink rövid interakciók, legyen szó játékról, meséről vagy tárgyalkotásról.
    Klikk erre a linkre! Megnézem a Pompás Napok You Tube csatornáját!
  • Mesetárunk 2017 óta egy bővülő gyűjtemény azokból a mesékből, amelyekhez a Pompás Napok csapata kötődik. Klikk! Ellátogatok a Mesetárba!
  • Játéktárunk javarészt népi játékokat tartalmaz, játékfűzéseket és néhány olyan ötletet is, amelyek a néphagyományban gyökereznek. Ezek a gyerekekkel való együttlétek alatt új variációként születtek meg.
    Klikk ide! Felkeresem a Játéktárat!
  • Szakmai cikkeink és vendégírónk tollából született írások is számos izgalmas témát feszegetnek, ötletekkel szolgálnak. A blog felületének jobb oldalán, a kereső funkcióval rákereshetsz konkrét kifejezésekre is.
    Klikk! Beleolvasok a blogba! 
    Népmese-foglalkozás címszóval ezeket a cikkeket több, mint 200.000 látogató olvasta el.
    Kattints rá! Nézzük, melyek ezek a cikkek!
  • Online előadásainkra, képzéseinkre várjuk a szülőket, pedagógusokat, gyerekekkel foglalkozó szakembereket, meseszerető felnőtteket.
  • Ajánljuk figyelmetekbe kiadványainkat, amelyekben kidolgozott mesefeldolgozásokat találtok. Az elektronikus módszertani anyagok az intézményi keretekhez illeszkednek és segítik az óvodás és kisiskolás korosztállyal való foglalkozást.

logo.jpg

Kövessetek minket Facebook oldalunkon is!

Látogassátok meg weboldalunkat: www.pompasnapok.hu

Szólj hozzá

pályázat 2022 Pompás Napok április 24. Népviselet Napja Mesés Népviselet Napja 2022-ben