2022. ápr 18.

Kiss Dankó Katalin - Bárczay Anna Óvoda - Mesés Népviselet Napja 2022

írta: Kormos Rebeka
Kiss Dankó Katalin - Bárczay Anna Óvoda - Mesés Népviselet Napja 2022

Mesés Népviselet Napja 2022 pályázatot a Pompás Napok csapata hirdette meg, hogy felhívja a figyelmet a közelgő VIII. Népviselet Napjára, amely 2022. április 24-én lesz. A pályázatra több, mint 50 intézmény/magánszemély jelentkezett. A beküldés lezárult, így most már megmutathatjuk a nagyvilágnak, milyen csodák érkeztek a postafiókunkba. Az eredményhirdetésre 2022. április 22-én kerül sor. A pályamunkákat egy 8 főből álló zsűri fogja véleményezni, és kiválasztani az első 3 helyezettet. Sorozatunkban külön blogposztokban mutatjuk be a pályázókat, és az általuk beküldött fotókat. Fogadjátok szeretettel Kiss Dankó Katalin pályázatát a Bárczay Anna Óvodából! A VIII. Népviselet Napja hivatalos oldalán pedig további információt találtok az évről évre egyre nagyobb közösséget megmozgató kezdeményezésről. 

Bemutatom nektek röviden az ovinkat, és a mesénket! Nagy örömmel teszem ezt, mert úgy érzem, hogy az ügy érdekében jól tudtam mozgósítani a CSAPATOT.
Téglás fél úton helyezkedik el Debrecen és Nyíregyháza között. A települést az ötvenes években a Hajdúsági Iparművek indította el a fejlődés útján, így városunk néphagyományai nem mutatnak pregnáns sajátosságot. Ennek ellenére fontosnak tartjuk és hiszünk a hagyományápolásban.

A pályázatotok elragadta a képzeletemet, de tudtam, hogy ehhez én kevés leszek… Szerencsére könnyen meg tudtam győzni elhivatott munkatársaimat és elindult az ötletelés!

278011168_531769614979325_6384324559864328127_n.jpg

Kicsit olyan volt, mint amikor a gazdasszony bemegy a kamrába és sorba veszi a lehetőségeit, hogy egy remek levest főzzön! Adott volt a zeneovis tehetségműhely, amiben zömében iskola előtti nagycsoportosokkal dolgozom heti rendszerességgel. Adott volt egy lelkes munkatársi csapat: óvodapedagógusok és dajkák. Adott volt egy karbantartó, aki szabadidejében citerázgat. Adott volt egy gyönyörű fenyő lóca, amit a polgármester úrtól kaptunk, egy Erdélyi utazásáról hozta. És végül megtaláltunk egy régi nemez falvédőt… 

A mesét közösen választottuk ki, „A tulipánná változott királyfi” mellett szólt, hogy nagyon szép és tartalmas, kis hazánk jellemző motívum a tulipán. A népmese, a gyerekek viselete, a népi eszköztár amely a bábokban megjelent, a díszlet, a háttér, mely nemez, a pad, mely kézi készítésű mind-mind tükrözi a múlt tiszteletét, a hagyományaink, gyökereink átörökítésének fontosságát mely az óvodai nevelőmunkánk egyik fontos alappillére. Ezáltal nem csak a gyermekeinknek, de szüleik számára is értéket mutatunk.
A csapat igen kreatív volt, szereztünk csuhét, amit felhasználva az egyik kolléganőnk a kislányával bábokat készített.
A lócát kifestettem, előtte jó pár motívumot átnéztem. Jó ötletnek tartottam, hogy a lányok ezt választották színpadként!
A dajkanénik megvarrták a falvédőt.
A bábos szekció belefogott a mese dramatizálásába.
A zeneovisokkal pedig táncoltunk.

277946467_288132446680510_8470216077390344986_n.jpg

A viseletünkre büszke vagyok, jó ideje készítette egy azóta már nyugdíjba vonult kolléganőnk. Ha szereplésre kerül a sor, ami szinte minden évbe előfordul, mindig örömmel veszik fel a gyerekek, a közönség nagy gyönyörűségére.    
Mindenki lelkesen intézte a rábízott feladatot, annak ellenére, hogy a betegséghullámok sorra közbe szóltak az alkotás folyamatába.

A gyerekek szülei is lelkesen segítették a felkészülést, azokat a gyerekeket is behozták mindig a próbákra, akik éppen betegek voltak.
A próbafolyamatokról sajnos kevés fényképet készítettünk, mert erre a dokumentációra sajnos nem fordítottam elég figyelmet.

A gyerekek, a munkatársaim, a szülők visszajelzése alapján örömét lelte mindenki az alkotás folyamatában, mindenkire lehetett számítani.

 

Köszönjük a pályamunkát! Mesés Népviselet Napját kívánunk!

Hagyományok új felületeken, új köntösben

Hiszünk abban, hogy hagyományaink fontos tudást és megerősítést, intelmet hordoznak a mai ember számára is. Vegyük ismét birtokba ezeket az ismereteket, és építsük be a mindennapokba!

 • Videó anyagaink rövid interakciók, legyen szó játékról, meséről vagy tárgyalkotásról.
  Klikk erre a linkre! Megnézem a Pompás Napok You Tube csatornáját!
 • Mesetárunk 2017 óta egy bővülő gyűjtemény azokból a mesékből, amelyekhez a Pompás Napok csapata kötődik. Klikk! Ellátogatok a Mesetárba!
 • Játéktárunk javarészt népi játékokat tartalmaz, játékfűzéseket és néhány olyan ötletet is, amelyek a néphagyományban gyökereznek. Ezek a gyerekekkel való együttlétek alatt új variációként születtek meg.
  Klikk ide! Felkeresem a Játéktárat!
 • Szakmai cikkeink és vendégírónk tollából született írások is számos izgalmas témát feszegetnek, ötletekkel szolgálnak. A blog felületének jobb oldalán, a kereső funkcióval rákereshetsz konkrét kifejezésekre is.
  Klikk! Beleolvasok a blogba! 
  Népmese-foglalkozás címszóval ezeket a cikkeket több, mint 200.000 látogató olvasta el.
  Kattints rá! Nézzük, melyek ezek a cikkek!
 • Online előadásainkra, képzéseinkre várjuk a szülőket, pedagógusokat, gyerekekkel foglalkozó szakembereket, meseszerető felnőtteket.
 • Ajánljuk figyelmetekbe kiadványainkat, amelyekben kidolgozott mesefeldolgozásokat találtok. Az elektronikus módszertani anyagok az intézményi keretekhez illeszkednek és segítik az óvodás és kisiskolás korosztállyal való foglalkozást.

logo.jpg

Kövessetek minket Facebook oldalunkon is!

Látogassátok meg weboldalunkat: www.pompasnapok.hu

Szólj hozzá

pályázat 2022 április 24. Népviselet Napja Mesés Népviselet Napja