2022. ápr 20.

Dora-Tóthné Szappanos Edit - Szőnyi Benjámin Református Általános Iskola - Mesés Népviselet Napja 2022

írta: Kormos Rebeka
Dora-Tóthné Szappanos Edit - Szőnyi Benjámin Református Általános Iskola - Mesés Népviselet Napja 2022

Mesés Népviselet Napja 2022 pályázatot a Pompás Napok csapata hirdette meg, hogy felhívja a figyelmet a közelgő VIII. Népviselet Napjára, amely 2022. április 24-én lesz. A pályázatra több, mint 50 intézmény/magánszemély jelentkezett. A beküldés lezárult, így most már megmutathatjuk a nagyvilágnak, milyen csodák érkeztek a postafiókunkba. Az eredményhirdetésre 2022. április 22-én kerül sor. A pályamunkákat egy 8 főből álló zsűri fogja véleményezni, és kiválasztani az első 3 helyezettet. Sorozatunkban külön blogposztokban mutatjuk be a pályázókat, és az általuk beküldött fotókat. Fogadjátok szeretettel Dora-Tóthné Szappanos Edit pályázatát a hódmezővásárhelyi Szőnyi Benjámin Református Általános Iskolából! A VIII. Népviselet Napja hivatalos oldalán pedig további információt találtok az évről évre egyre nagyobb közösséget megmozgató kezdeményezésről. 

A Magyar Népviselet Napján pedig kérjük a gyermekeket, hogy vegyenek fel valamilyen viseleti darabot. Online oktatás során ppt-ben mutattam be a gyermekeknek a dél-alföldi népviseletet, majd totón figyeltem meg, hogy mit tudnak. 

Idén ezzel kiállítással is készülünk a beöltözés mellett:

nemez3.JPG

A mi osztályunk egy meglepetéssel készül ezek mellett a gyerekeknek. Csokorba szedve közlöm, hogyan is gondolkoztunk, melybe a 4.a tanulóit is belevontam, ők is elmondhatták ötleteiket.

 • Mivel az osztály nagyon szeret dramatizálni, egy rövid tréfás mesét választottunk ki, amit elő fogunk adni. 

http://real.mtak.hu/24499/1/Kalmany_2_u.pdf    Kálmány Lajos: Alföldi gyűjtés  238. oldal

A mese címe: Nyírták

 • Így hármas csoportokat alakítottunk ki, mert egy mesélő és két szereplő kell az előadáshoz.
 • A mesénk egy makacs asszonyról szól. Ez a mese rövidsége és humora alapján tökéletes egy rövid órák közi szünet megszínesítésére. 
 • Hódmezővásárhelynek nincs saját népviselete, csak a dél-alföldi viselet jellemző, ezért azt gondoltam, hogy a mesében szereplő posztódarabon jelenjen meg a vásárhelyi hímzés. 
 • A Népviselet Napjára való készülést nemezeléssel kapcsoltam össze. A nemezeléssel való foglalatoskodást alapos megismerő munka előzte meg, amely alapján ppt-n megismerkedtünk a nemezelés alapjaival, majd totón ellenőriztük tudásunkat. 
 • Először szappant nemezteltünk. 

Képek a nemezelt szappanokról:

nemez2.JPG

 • Utána egy darab „posztót” készítettünk, virágokkal díszítettük, a vásárhelyi hímzés adta a kiindulópontot. (Projektnap terve külön dokumentumban csatolva.)

Képek a nemezelésről, a munkákról:

nemez4.JPG

nemez.JPG

 • Megkezdődött a dramatizálás. 
 • Az előadást videóra vettük:

A beadott anyagon remekül látszik, hogy a mi tantestületünk projektekben gondolkozik, komplex megközelítéssel nyúl néprajzi témákhoz. A népmese szorosan összekapcsolódik a népdallal, a hagyományos kézműves foglalkozásokkal, a népviselettel. Nagy izgalommal várjuk az idei április 24-ét, - melyet iskolánkban 22-én tartunk – hogy megörvendeztethessük a kicsiny és nagyobb gyermekeket!

Köszönjük a pályamunkát! Mesés Népviselet Napját kívánunk!

Hagyományok új felületeken, új köntösben

Hiszünk abban, hogy hagyományaink fontos tudást és megerősítést, intelmet hordoznak a mai ember számára is. Vegyük ismét birtokba ezeket az ismereteket, és építsük be a mindennapokba!

 • Videó anyagaink rövid interakciók, legyen szó játékról, meséről vagy tárgyalkotásról.
  Klikk erre a linkre! Megnézem a Pompás Napok You Tube csatornáját!
 • Mesetárunk 2017 óta egy bővülő gyűjtemény azokból a mesékből, amelyekhez a Pompás Napok csapata kötődik. Klikk! Ellátogatok a Mesetárba!
 • Játéktárunk javarészt népi játékokat tartalmaz, játékfűzéseket és néhány olyan ötletet is, amelyek a néphagyományban gyökereznek. Ezek a gyerekekkel való együttlétek alatt új variációként születtek meg.
  Klikk ide! Felkeresem a Játéktárat!
 • Szakmai cikkeink és vendégírónk tollából született írások is számos izgalmas témát feszegetnek, ötletekkel szolgálnak. A blog felületének jobb oldalán, a kereső funkcióval rákereshetsz konkrét kifejezésekre is.
  Klikk! Beleolvasok a blogba! 
  Népmese-foglalkozás címszóval ezeket a cikkeket több, mint 200.000 látogató olvasta el.
  Kattints rá! Nézzük, melyek ezek a cikkek!
 • Online előadásainkra, képzéseinkre várjuk a szülőket, pedagógusokat, gyerekekkel foglalkozó szakembereket, meseszerető felnőtteket.
 • Ajánljuk figyelmetekbe kiadványainkat, amelyekben kidolgozott mesefeldolgozásokat találtok. Az elektronikus módszertani anyagok az intézményi keretekhez illeszkednek és segítik az óvodás és kisiskolás korosztállyal való foglalkozást.

logo.jpg

Kövessetek minket Facebook oldalunkon is!

Látogassátok meg weboldalunkat: www.pompasnapok.hu

Szólj hozzá

pályázat 2022 április 24. Népviselet Napja Mesés Népviselet Napja