2022. okt 28.

Tök jó cikk - magyar mesék és hagyományok, új szokások nyomában

írta: Kormos Rebeka
Tök jó cikk - magyar mesék és hagyományok, új szokások nyomában

Az ősz utóján manapság lépten-nyomon tökökkel és egyéb terménydekorációkkal találkozhatunk.
Hogy ennek a jelenségnek hol találjuk a gyökerét, érdemes megvizsgálnunk, még mielőtt hóbortnak, más kultúrák behatásának tulajdonítanák.

nevtelen_terv.png

Hagyomány vagy szokás? 

Hagyományok egyféle állandóságot jelentenek, amelyeket elődeinktől többnyire változatlan formában veszünk át és ezek egyben értékrendet, világnézetet közvetítenek.
A szokásnak olyan cselekvéseket takarnak, amelyek sokszori ismétlés szintjén tudattalan cselekvéssé változnak, időben újszerűek. Jelen felvetésünknél fontos momentumként tekinthetünk arra a mozzanatra, hogy egyéni szinten meg sem kérdőjelezzük egy adott cselekvéssor eredetét, jelentését. Köznyelvi használatban is megjelenik, hogy "Így szoktuk...", "Ez a szokás és kész!"

Töklámpások az óperencián innen és túl

Az őszi napéjegyenlőséget követő, szeptember második felébe eső időszakban az éjszakák egyre hosszabbodnak, így nem csoda, hogy a növekvő sötét mindenkor megmozgatta az ember fantáziáját. Kicsit elbizonytalanodunk, félelmek ütik fel a fejüket és sok képzet is gyötrődést okozhat.
Habár az október végi és november eleji időszakban elterjed a Halloween ősi kelta hagyományokból kialakult autentikus ír ünnepe, a töklámpás a magyar hagyományokban sem ismeretlen elem és többnyire az ijesztegetés eszköze. Általában disznó- vagy takarmánytökből készült a lámpás mindenszentekkor jelenik meg. Találkozhatunk  töklámással a Luca napi hagyományok között és farsangkor.

A furfangos kovácsról, a fösvény fickóról vagy Koplaló Mátyásról szól-e a mese?

A Halloween óangol eredetű szó. A hallow szent, “szent ember” szó és az even, “rég, este” szó összetételéből származik. Az égő gyertyát rejtő töklámpás pedig ma már a Halloween szimbóluma. A faragott töklámpás másik neve a Jack-lámpa (jack-o’-lantern). 
Jack, aki után a lámpás a nevét kapta a hiedelem szerint, egy részeges, de leleményes fickó volt. Sokszor kovácsként jelenik meg alakja. Az ördög eszén túljáró ember történet egyike az emberiséget folytonosan foglalkozót kérdéseknek, így számos változatban megjelenik ez a férfi szereplő a népmesékben. 
Mikor az ördög eljött a Jack nevű hősért az felzavarta őt egy hatalmas fa tetejére, majd keresztet vésett a fa törzsére. Mivel az ördög irtózik a kereszt érintésétől, nem tudott lejönni a fáról. Jack végül elengedte az ördögöt, de megígértette vele, hogy nem kísérti őt többé.
Stingy Jack vagyis Fösvény János meghívta az ördögöt, hogy igyon vele. Stingy Jack nevéhez hűen nem akart fizetni az italáért, ezért meggyőzte az ördögöt, hogy alakuljon át érmévé, amellyel Jack megveheti az italaikat. Miután az ördög megtette, Jack úgy döntött, hogy megtartja a pénzt, és zsebre tette egy ezüst kereszt mellé, ami megakadályozta, hogy az ördög visszaváltson eredeti alakjába. Jack végül kiszabadította az ördögöt, azzal a feltétellel, hogy egy évig nem zavarja Jacket, és ha Jack meghalna, nem követelheti a lelkét. A következő évben Jack ismét becsapta az ördögöt, hogy felmásszon egy fára, hogy leszedjen egy darab gyümölcsöt. Miközben fent volt a fán, Jack keresztet vésett a fa kérgébe, hogy az ördög ne tudjon lejönni addig, amíg az ördög megígérte Jacknek, hogy nem zavarja még tíz évig. Végül Jack meghal, de iszákossága és korhelysége miatt nem kap bebocsátást a mennyekbe és az ördög ígéretéhez híven szintén nem tart számot a lelkére. A pokolból is elbocsátják egy üszökkel, hogy az idők végezetéig járja a túlvilági senkiföldjét. Ezt az izzó parazsat teszi hősünk jobb híján tarlórépába, retekbe, krumpliba. A változatok ezen a ponton számos redukciót mutatnak.
A történet mozgatói nagyon ismerősek lehetnek, hisz Jack nagyon is egyezik a mi Koplaló Mátyásunkkal!

 Az évnek ezzel a szakaszával kapcsolatban korábbi cikkünket is ajánljuk figyelmetekbe:
Halloween, hogy is nevezzelek?

Ez az időszak a halál témáját, a veszteségekkel kapcsolatos gondolatokat is felszínre hozza
A veszteségfeldolgozáshoz egy népmese-foglalkozástervünk is rendelkezésre áll. Az elektronikus kiadvány A nyulacska harangocskája című népmeséhez kapcsolódóan tartalmaz egy 10 lépésből álló foglalkozástervet, a veszteségfeldolgozásra fókuszálva. Óvodás és kisiskolás korosztálynak ajánljuk.

Megrendelésért klikk ide!
Mesefoglalkozás veszteségfeldolgozáshoz.


A témához további mesék is itt listáztuk nektek:

A halhatatlanságra vágyó királyfi

A kígyótestvérek

Az Élet hatalma

 és bambusz

A szegény halász sárfala

Andersen: A len 


logo.jpgKövessetek minket Facebook oldalunkon is!

Látogassátok meg weboldalunkat: www.pompasnapok.hu

 

Szólj hozzá

magyar angol szokások hagyományok halottak napja töklámpás Halloween tökvicsori