2023. ápr 02.

Hogyan tartsuk fenn a figyelmet mesehallgatás közben? - beszámoló a debreceni szakmai előadásról

írta: Kormos Rebeka
Hogyan tartsuk fenn a figyelmet mesehallgatás közben? - beszámoló a debreceni szakmai előadásról

cikk3.JPGA Pompás Napok módszertana a népmesék és népi játékok mindennapi jelentőségét hangsúlyozza.
Mára a módszertant országszerte  9 Pompás Mesés Óvoda és 19 Pompás Mesés Nagykövet vallja magáénak és alkalmazza teljes körűen. 
2023. március 24-én egy remek szakmai napot követően az alapítók és több nagykövet szélesre tárták a Debreceni Kollégium Dísztermének ajtaját, hogy ingyenes előadásokkal betekintést adjanak az érdeklődő, megújulni vágyó pedagógusok számára.
Telepóczkyné Gyivicsán Viktória élménybeszámolóját ajánljuk szeretettel az eseményről.

A Kollégium legkisebb és legfiatalabb intézménye vagyunk mi, a kollégium óvodája. Igyekszünk mindennapi munkánkat a kollégium ősi jelmondata alapján végezni: „orando et laborrando” , „imádkozva és dolgozva”. De én most hozzáteszem, hogy „et narrare”…és mesélve. Játék, mese és keresztyéni elkötelezettség jellemez bennünket.

- nyitotta meg a Pompás Napok debreceni eseményét óvodavezetőnk, Feketéné Kavisánszki Györgyi.

A történelmi helyszín adott otthont a Pompás Napok debreceni rendezvényének, annak az ingyenes előadásnak melyben arra kerestük és kaptuk meg a válaszokat, hogy hogyan tartsuk fenn a figyelmet mesehallgatás közben.

cikk1.JPG

Dr. Deák-Zsótér Boglárka, a Pompás Napok egyik alapítója előadásában a módszertan ismertetése után mondókát és játékot tanított a hallgatóságnak. Ezzel is hangsúlyozva, a módszer mennyire interaktív és élményszerű. Rengeteg ötletet és trükköt mutatott arra, hogy a gyerekek mesehallgatását hogyan formálhatjuk és miként tehetjük igazán élményszerűvé.

Pompás Mesés Nagyköveti rangunkban jómagam és kolleganőm, Virányiné Trapp Krisztina következtünk. Bemutattuk a pedagógus társainknak, hogy nálunk a Debreceni Református Kollégium Óvodájában - mint Pompás Mesés Óvodában – miként alkalmazzuk a pompás módszert már évek óta eredményesen a mindennapi mesélésben és a tehetséggondozásban. Azt, hogy hogyan tesszük mindezt, fényképekkel színesebbé téve osztottuk meg a hallgatósággal. A kedves és szívet melengető mozzanatokról, és a gyerekek között megélt mesés élményekről számoltunk be.

Harmadik előadóként Török Georgina, aki szintén Pompás Mesés Nagykövet, beszélt az ő legkedvesebb módszertani eszközéről, a mesetérképről. Elmondta, hogyan találkozott a módszertanhoz tervezett térképekkel, és hogyan alkalmazza őket óvodai csoportjában. Csengő hangon előadott életmeséje mindig arról ad bizonyságot számunkra, hogy a fiatalabb nemzedék tagjai is nyitottak az újdonságokra, felismerik azok gyakorlati hasznát és bátran ki is próbálják azokat.

Az előadások sorát Stefanné Rokaly Elvira zárta, a maga természetes és közvetlen módján, ragyogó arccal idézte fel legutóbbi meseélményét az óvodás csoportjával. Így fogalmazott: „A teknőc élelmet szerez című afrikai mese külső helyszínen és élőszóban elhangzó meséje olyan hatással volt a gyerekekre, hogy nyugodtan megállapíthattuk egy életre megmaradó örök emlékké vált.”
Elvira, aki szintén a Pompás Mesés Nagykövetek csoportját erősíti, a nyugati országrészből érkezett. Beszámolója megerősítette a hallgatókat abban, hogy mesélni élőszóban érdemes.

Egész délutánunkat átjárta a mese szeretete, a tudásmegosztás szándéka és az élmények felidézésének jó hangulata. A Pompás Napok módszertana, eszközökkel (mesetérképekkel és mesekártyákkal, egyéb játékeszközökkel) kiegészülve a mesetevékenység, a tehetséggondozás és a felzárkóztatás területén is új utakat nyit az óvodapedagóusok, tanítók és tanárok számára.

pompas-mese-csomag-gyerekeknek.png

A konferencia pillanatait Kovács-Molnár Andrea örökítette meg, akinek áldozatos munkájáért ezúton is kösznetet szeretnék mondani. Nagyszerű volt vele az együttműködés! Andrea munkáit s őt magát itt éritek el ANDIFOTOI.HU

A Pompás népmese-foglalkozások módszertanát az ország több pontján hasonló előadások alkalmával megismerhetik majd a pedagógusok, gyerekekkel foglalkozó szakemberek. A helyszínekről és dátumokról a Pompás Napok hírlevelén keresztül tudjuk azokat tájékoztatni, akiket a népmesék és népi játékok ötvözésének módszertan érdekel és szakmai megújulást keresnek a gyerekek nevelésében a mai kor kihívásaink megfelelve.
Szeretnél hírt kapni ezekről az eseményekről is?
Iratkozz fel hírlevelünkre! ITT

Aki nem hiszi, járjon utána!

Pompás Napok csapatával várjuk jelentkezésetek és megkereséseiteket akár felnőttként érdeklődtök, akár gyermekeiteket szeretnétek mesei élményekhez juttatni. Pedagógusképzésekkel, felnőtt meseműhelyekkel, interaktív mesés alkalmakkal és hagyományőrző programokkal akár házhoz is megyünk. 
Írjatok a pompasnapok@pompasnapok.hu címre, hogy személyre szabott programot alakíthassunk ki!

Előadásainkra, képzéseinkre várjuk a szülőket, pedagógusokat, gyerekekkel foglalkozó szakembereket, meseszerető felnőtteket.

logo.jpg

További inspirációért látogassátok meg Mesetárunkat és Játéktárunkat!

Ajánljuk figyelmetekbe kiadványainkat, amelyekben kidolgozott mesefeldolgozásokat találtok. Az elektronikus módszertani anyagok az intézményi keretekhez illeszkednek és segítik az óvodás és kisiskolás korosztállyal való foglalkozást.

Kövessetek minket Facebook oldalunkon is!

Látogassátok meg weboldalunkat: www.pompasnapok.hu

Érdemes csatlakoznotok szakmai közösségeinkhez, ahol óvodás és kisiskolás korosztályok számára népi játékokkal és népmesékkel kapcsolatban kérhettek tanácsot vagy oszthattok meg tapasztalatokat. 

Szólj hozzá

előadás szakmai ismeretek mesélés módszertan népmese népi játékok Debreceni Református Kollégium Pompás Napok Dr. Deák-Zsótér Boglárka Debreceni Református Kollégium Óvoda Stefanné Rokaly Elvira ötvözése Török Georgina Debreceni Református Kollégium Óvodája Kormos Rebeka Feketéné Kavisánszki Györgyi Telepóczkyné Gyivicsán Viktória Virányiné Trapp Krisztina Kovács-Molnár Andrea Hogyan tartsuk fenn a figyelmet mesehallgatás közben?